Ανάπτυξη, εργασία, κοινωνικό κράτος: Η ατζέντα μας για την Ελλάδα του 2030
Την περασμένη Πέμπτη, η Βουλή επικύρωσε – επιτέλους! – τη σύμβαση για την επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Επένδυση ύψους 8,1 δις ευρώ (οι Ολυμπιακοί Αγώνες κόστισαν στη χώρα 9,1 δις ευρώ), με 75.000+15.000 θέσεις εργασίας, συνεισφορά στα δημόσια ταμεία 2 δις ετησίως, συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας 2% ετησίως. Επένδυση που θα προσελκύει ένα εκατομμύριο περισσότερους τουρίστες κάθε χρόνο, θα αναδείξει την Αθηναϊκή Ριβιέρα από το Πέραμα μέχρι το Σούνιο, θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και το οικιστικό, περιβαλλοντικό, πολιτιστικό επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων της Αττικής.
Επένδυση που το ΠΑΣΟΚ, σήμερα η Δημοκρατική Συμπαράταξη, συνολικά οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου στήριξαν με συνέπεια, χωρίς παλινωδίες και κρυφά εμπόδια, από την πρώτη ημέρα: από την υπογραφή της σύμβασης για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», κατά την προκήρυξη του διεθνούςδιαγωνισμού το 2011, με νόμους το 2012 και το 2014. Τότε, που ο κ.Τσίπρας «έκοβε αλυσίδες» και «δάγκωνε σίδερα», ότι «το Ελληνικό δεν θα γίνει ποτέ». Ευτυχώς για το Ελληνικό, για την Αττική, για τη χώρα και για τους πολίτες της, ο κ.Τσίπρας άλλαξε γνώμη. Χάσαμε όμως δύο χρόνια: δύο χρόνια ανάπτυξης, δύο χρόνια εργασίας, δύο χρόνια τουρισμού, δύο χρόνια ασφαλιστικών εισφορών και φόρων από τους επενδυτές. Ελπίζω ο κ.Τσίπρας να βρει κάποια στιγμή το σθένος να ζητήσει «συγγνώμη» από τις 70.000 οικογένειες που άφησε στην ανεργία αυτά τα δύο χρόνια.
Τη σύμβαση για το Ελληνικό την ψήφισε και η ΝΔ – για άλλους λόγους όμως. Δεν ξεχνούμε τα προσκόμματα που έβαζαν και δικά της στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πρόοδο της επένδυσης, τις αμφιταλαντεύσεις και τα «ναι μεν, αλλά». Όμως η ΝΔ βλέπει την επένδυση ως μία ιδιωτικοποίηση: Να μείνουν ευχαριστημένοι οι μεγάλοι επενδυτές.
Σε αντιδιαστολή με τη ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν έχει εμμονή με τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας: Για εμάς, η επένδυση αυτή δεν είναι η «ναυαρχίδα» των ιδιωτικοποιήσεων σε μία χώρα ρημαγμένη από τον πόλεμο των συμφερόντων, παλιάς και νέας διαπλοκής. Είναι ο εμβρυουλκός της ανάπτυξης. Η πολιτική μας παρέμβαση δεν σταμάτησε προχθές με την υπογραφή της σύμβασης. Σημασία έχει η πρόοδος της επένδυσης με παράλληλη ενεργοποίηση του επενδυτή και του κράτους, η δημιουργία των θέσεων εργασίας, άμεσων και έμμεσων, η εμπλοκή στη διαδικασία νέων επαγγελματιών, επιστημόνων, επιχειρηματιών που θα προσφέρουν μία νέα αντίληψη στην υλοποίηση του έργου, οι άμεσες και έμμεσες ωφέλειες για τις τοπικές κοινωνίες. Και φυσικά, η εκπλήρωση των υποχρεώσεων των επενδυτών απέναντι στους πολίτες και στο κράτος με ταυτόχρονη αποφυγή γραφειοκρατικών ή άλλων τεχνητών εμποδίων εκ μέρους του δεύτερου.
Οι προοδευτικές, σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις έχουν ακόμη τη δυνατότητα, την ευκαιρία, να ενωθούν γύρω από έναν κοινό στόχο: την Ελλάδα της δημιουργίας, της ανάπτυξης, της προόδου. Την Ελλάδα του 2030, όπου η επιχειρηματικότητα θα είναι σεβαστή, η ιδιωτική πρωτοβουλία θα στηρίζεται, ο επαγγελματισμός θα ανταμείβεται. Την Ελλάδα του 2030 που θα έχει μία ανταγωνιστική οικονομία ως προοδευτικό εργαλείο για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και την ενίσχυση ενός στιβαρού κοινωνικού κράτους.
Την Ελλάδα του 2030 που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας καλύτερη, δυνατότερη, εντιμότερη, πλουσιότερη απ’ό,τι την παρέλαβε η δική μας γενιά. Να ένας στόχος για τον οποίο αξίζει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί.