Συνέντευξη του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου,
Βουλευτή Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,
στον δημοσιογράφο Γιάννη Αντύπα
για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».
- Γιατί αποφασίσατε να διεκδικήσετε την ηγεσία;
Γιατί άξιζε τον κόπο να διεκδικήσει την εξουσία και κάποιος εκτός μηχανισμών, χωρίς «στρατηγούς» και «οπλαρχηγούς» του παρελθόντος στο επιτελείο του. Γιατί αξίζει να ακουστεί και η γνώμη μίας νέας γενιάς πολιτικής ευθύνης, και όχι μόνο η οχλαγωγία των οργανωμένων κομματικών στρατών. Γιατί όποιος μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια η Παράταξή μας να γίνει ξανά μεγάλη και ενωμένη, έχει χρέος να το κάνει χωρίς να υπολογίζει την προσπάθεια ή το πολιτικό κόστος. Γιατί το 2015 ήμουν ο μόνος που μιλούσε για ενιαίο φορέα, και τότε εισέπραξα ειρωνικά μειδιάματα. Δύο χρόνια μετά, παραμένω στην πρώτη γραμμή, έμπρακτα.
- Νέος και ενιαίος φορέας ή πολυκομματικός;
Η θέση μου είναι καθαρή και συνεπής: νέος ενιαίος φορέας. Μάλιστα στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατέθεσα την πρόταση, να λάβουν την απόφαση αυτή σε ξεχωριστή κάλπη, οι ίδιοι οι πολίτες που θα συμμετέχουν στο νέο εγχείρημα. Η απόφαση όμως του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι για πολυκομματικό φορέα. Την επόμενη ημέρα πάντως, κρίσιμη παράμετρος για το μέλλον της προσπάθειάς μας θα είναι η ενοποίηση των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων (Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού), καθώς και το αν ο νέος αρχηγός θα μπορεί να αντιπαρατεθεί τα επόμενα δύο χρόνια έως τις εκλογές επί ίσοις όροις με τον κ.Τσίπρα και τον κ.Μητσοτάκη εντός της Βουλής, όπου οι δυο τους θα προσπαθήσουν να στήσουν ένα τεχνητό μικρό δίπολο.
- Μπροστά και αριστερά ή μπροστά και κέντρο;
Μπροστά. Να αφήσουμε πίσω τις παθογένειες και τα λάθη του παρελθόντος. Να ξεπεράσουμε τους διχασμούς του χθες και τα τεχνητά δίπολα του σήμερα. Μία μεγάλη προοδευτική παράταξη, με υπεύθυνη πρόταση για το μέλλον: για την Ελλάδα που δημιουργεί, για τους Έλληνες που παράγουν. Για ανάπτυξη με νέες θέσεις εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς, οικογένειες που διασφαλίζουν ποιότητα ζωής για τα παιδιά τους, συνταξιούχους με αξιοπρέπεια, κοινωνική αλληλεγγύη για όσους την έχουν πραγματικά ανάγκη. Για μία κοινωνία στην οποία όλοι πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν – δεν γονατίζουν όμως από ένα άδικο και δυσβάσταχτο φορολογικό σύστημα. Για μία νέα ποιότητα στη Δημοκρατία μας, με κύρος στους θεσμούς, συμμετοχή των πολιτών, αλλά και υποχρεώσεις. Για παιδεία που ανοίγει ορίζοντες για τα παιδιά μας και θεμελιώνει ένα πιο αισιόδοξο μέλλον για την κοινωνία μας.
- Είστε πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ;
Είμαι προοδευτικός. Σοσιαλδημοκράτης. Είμαι ειλικρινής και υπεύθυνος. Στην πολιτική μου διαδρομή δεν κολάκεψα, ούτε είπα ψέματα. Δεν είμαι υποτακτικός κάποιων «πρώην» ούτε όμηρος κάποιων μηχανισμών. Είμαι Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, και είμαι έτοιμος να υπηρετήσω μία νέα Προοδευτική Παράταξη, που θα καταθέσει την προοδευτική δημοκρατική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας, απέναντι στην κυβερνητική πρόταση της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πια. Υπάρχει μόνο ο εθνικολαϊκισμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά στις εκλογές, στην κοινωνία, και πάνω απ’όλα, στη συνείδηση των πολιτών.
Η πρόταση να καταψηφίζουμε νομοσχέδια για τα οποία η Κυβέρνηση δεν διαθέτει την δεδηλωμένη, κατατέθηκε και συζητήθηκε πριν από ένα χρόνο στην Κ.Ο. Δεν υπάρχουν περιθώρια συναίνεσης στα κοινοβουλευτικά παιχνίδια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Προσωπικά, δεν αισθάνομαι καμία ανάγκη κατάθεσης διαπιστευτηρίων προοδευτικού φρονήματος ή σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Έχω αποδείξει στην πράξη τις πεποιθήσεις μου. Όποιος όμως επιθυμεί να δώσει σανίδα σωτηρίας στους κ.Τσίπρα και Καμμένο για την επιβίωσή τους, να το πει καθαρά. Προσωπικά διαφωνώ, και η πλειοψηφία των πολιτών λέει ένα μεγάλο «ΟΧΙ».
- Έχει θέση στη νέα κεντροαριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θέσει στο νέο γενικώς. Εκπροσωπεί όλες τις παθογένειες του παρελθόντος, από τις οποίες η χώρα θέλει και πρέπει να απαλλαγεί. Είναι ακραία λαϊκιστής, ακραία συντηρητικός, ακραία προσκολλημένος στις αμαρτίες του χθες. Δεν ξέρει πώς να προχωρήσει μπροστά, δεν θέλει να προχωρήσει μπροστά. Σε αυτή την πορεία έχει μείνει μόνος, αγκαλιά με τον κ.Καμμένο.
- Ποια είναι η θέση σας για την Κυβέρνηση την επόμενη μέρα;
Εμείς θα διεκδικήσουμε την ψήφο των πολιτών, καταθέτοντας κυβερνητική πρόταση, ξεκάθαρα, έντιμα και ειλικρινά. Θέση θα πάρουν οι πολίτες. Τώρα πια ξέρουν και κρίνουν. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν.
Θα είμαι ξεκάθαρος, αν και ξέρω πως θα δυσαρεστηθούν πολλοί: δεν υπάρχει δικαιολογία για όσους ψήφισαν εγκληματίες νεοναζί. Δεν θα υπάρχει δικαιολογία ούτε για όσους ψήφισαν, ξαναψήφισαν, και ψήφισαν και πάλι για τρίτη φορά τον κ.Τσίπρα. Εξαπατήθηκαν τρεις φορές. Όμως η ψήφος, κάθε ψήφος, έχει σημασία για τη χώρα. Για την καθημερινή μας ζωή. Για το παρόν και το μέλλον. 100 δισεκατομμύρια ευρώ κόστισε στη χώρα, στον καθένα από εμάς, η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το είπε ο κ.Ρέγκλινγκ, και ο κ.Τσακαλώτος συμφώνησε σιωπηρά. Υπάρχει μεγαλύτερη ομολογία ενοχής; Υπάρχει μεγαλύτερο επιχείρημα για να πεισθεί κάποιος να ψηφίσει μία γνήσια προοδευτική παράταξη, στη θέση των πολιτικών απατεώνων που σήμερα έχουν αγκιστρωθεί στην εξουσία και λυμαίνονται το κράτος;
- Ήταν λάθος του ΠΑΣΟΚ το ότι συγκυβέρνησε με τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ αρχικά και τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ στη συνέχεια;
Το ΠΑΣΟΚ έβαλε πρώτα το εθνικό συμφέρον και δεν φοβήθηκε το κομματικό κόστος. Έκανε πράξη την εθνική συνεννόηση. Να μην ξεχνάμε τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2012, καθώς και την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση Κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης με Πρωθυπουργό που δεν θα είναι επικεφαλής κάποιου κόμματος. Όμως το μόνο που ενδιαφέρει τον κ.Τσίπρα είναι η καρέκλα της εξουσίας.
Όσον αφορά και αυτό το θέμα, εκφράζω μία σταθερή άποψη. Δεν μου ταιριάζει ο ρόλος του «οπαδού των οπαδών μου» που προσαρμόζει τα λόγια του σε αυτά που θέλει κάθε φορά να ακούσει το ακροατήριό του. Άλλωστε, κανένας μας δεν προέρχεται από παρθενογένεση – πολύ περισσότερο μάλιστα άνθρωποι που κατείχαν υψηλούς θεσμικούς ρόλους στο κόμμα τότε, και τώρα θυμήθηκαν να πουν όσα τότε είχαν λησμονήσει.
- Ποια είναι η θέση σας για την ηλεκτρονική και την εξ αποστάσεως ψηφοφορία;
Ναι, εφόσον διασφαλισθούν εγγυήσεις αξιοπιστίας και διαφάνειας της διαδικασίας. Έχω ήδη προτείνει συνάντηση του κ.Αλιβιζάτου με όλους τους υποψηφίους, προκειμένου να διασαφηνισθεί το τοπίο και οι κανόνες. Ό,τι ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών είναι θετικό. Ό,τι την αποθαρρύνει και μειώνει το κύρος της διαδικασίας, πρέπει να απορριφθεί.