In ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2019

«Η πτώση της τιμής του γάλακτος εξαιτίας των ελληνοποιήσεων καταστρέφουν τους κτηνοτρόφους. Η πολιτεία να παρέμβει άμεσα, υπάρχει κίνδυνος του κλάδου.»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Στ.Αραχωβίτη κατέθεσε στη Βουλή ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σχετικά με τη συνεχή πτώση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος που έχει φέρει τους παραγωγούς της Αρκαδίας σε δεινή θέση και αποθαρρύνει τους νέους να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος ζητά από τον Υπουργό συγκεκριμένο σχέδιο ενίσχυσης των κτηνοτρόφων, προκειμένου να διασωθεί το επάγγελμα του κτηνοτρόφου, καθώς και οι τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στηρίζονται στην κτηνοτροφική παραγωγή.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Τα τελευταία χρόνια, η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος μειώνεται συνεχώς για τους παραγωγούς. Συγκεκριμένα, στις αρχές του 2018 η τιμή πώλησης του πρόβειου γάλακτος από τους παραγωγούς της Αρκαδίας ήταν 0,90 ευρώ/λίτρο, ενώ τον Ιανουάριο του 2019 έπεσε στα 0,75 ευρώ/λίτρο, την ώρα που το κόστος παραγωγής ξεπερνά το 1 ευρώ/λίτρο.

Αντίστοιχα, το αιγινό γάλα έπεσε από 0,56 ευρώ/λίτρο πέρυσι στα 0,42 ευρώ/λίτρο για φέτος.

Επιπλέον, δραματική είναι και η πτώση της τιμής του κρέατος, που για τα αμνοερίφια κυμαίνεται στα 3,5-4 ευρώ/κιλό από τον παραγωγό, τη στιγμή που ο καταναλωτής το βρίσκει στα 7, 8 ή και 9 ευρώ/κιλό στο ράφι.

Οι κτηνοτρόφοι θεωρούν ως κύρια αίτια της μείωσης αυτής, τις μεγάλες εισαγωγές και κατόπιν ελληνοποιήσεις που γίνονται, καθώς και την μείωση της κατανάλωσης της φέτας και την μειωμένη προστασία της φέτας ΠΟΠ.

Δεδομένου ότι η Αρκαδία διαθέτει τη μεγαλύτερη κτηνοτροφική παραγωγή σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, με τους παραγωγούς να τροφοδοτούν τα τυροκομεία ολόκληρης της Περιφέρειας, είναι ξεκάθαρο πως η μείωση των τιμών που φέρνει τους παραγωγούς σε δεινή οικονομική θέση και αποθαρρύνει τους νέους να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία, θα έχει πολύ σύντομα αντίκτυπο σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Ως εκ τούτου, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Διαθέτει το Υπουργείο συγκεκριμένο σχέδιο ενίσχυσης των κτηνοτρόφων της Αρκαδίας, προκειμένου να διασωθεί το επάγγελμα του κτηνοτρόφου, καθώς και οι τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στηρίζονται στην κτηνοτροφική παραγωγή; Ποια μέτρα θα ληφθούν και με ποιο χρονοδιάγραμμα, ώστε να μην χαθεί και η φετινή γαλακτοπαραγωγική περίοδος;

Ποια μέτρα έχετε λάβει για τις ελληνοποιήσεις του γάλακτος;

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search