ΠΡΟΣ: Tον Υπουργό Υγείας, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή
ΘΕΜΑ: «Το καθεστώς απασχόλησης των ιατρών του Π.Ε.Δ.Υ. και η μισθολογική εξομοίωσή τους με τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ »
Κύριε Υπουργέ,
Με το Ν.4238/2014 και τη δημιουργία του Π.Ε.Δ.Υ. τέθηκαν οι βάσεις για την αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στη χώρα μας δια της συγκρότησης ενός ενιαίου δικτύου υπηρεσιών υγείας σε όλη τη χώρα.
Με το Νόμο αυτό, τον οποίο η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία τότε καταψήφισε στη Βουλή, εναρμονίστηκαν οι εργασιακές σχέσεις των υπηρετούντων ιατρών και οδοντιάτρων στις δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης, σε εργασία πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Σύμφωνα με τα άρθρα 18, 21 και 25 του Νόμου, εντός 8 (οκτώ) μηνών από τη μετάταξη του ιατρικού/οδοντιατρικού προσωπικού θα ακολουθούσε η κατάταξη σε θέσεις ιατρών/οδοντιάτρων ΕΣΥ και η μισθολογική τους εξομοίωση με τους ιατρούς ΕΣΥ, ανάλογα με το βαθμό κατάταξης και σύμφωνα με τα πρακτικά των πενταμελών συμβουλίων αξιολόγησης ιατρών που συγκροτήθηκαν σε κάθε Δ.Υ.Πε.
Ήδη σε τέσσερις Δ.Υ.Πε. (1η, 2η, 3η, 7η) έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με αντίστοιχα ΦΕΚ, ενώ και στις υπόλοιπες τρεις η διαδικασία είναι σε φάση ολοκλήρωσης.
Οι συντριπτικά περισσότεροι από τους υπηρετούντες στις δομές ΠΦΥ ιατροί εναρμονίστηκαν με τις απαιτήσεις του άρθρου 17 του νόμου, αποδέχτηκαν τις θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και διέκοψαν την ιδιωτική επαγγελματικής τους δραστηριότητα.
Την ίδια στιγμή, αρκετοί υπηρετούντες ιατροί, μετά από παρότρυνση και του ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ ο Πρόεδρος του οποίου είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, προσέφυγαν δικαστικά με τη βοήθεια γνωστών εργατολόγων, και ως σήμερα διατηρούν το ιδιωτικό τους ιατρείο με ασφαλιστικά μέτρα, παράλληλα με τη θέση εργασίας τους στο Π.Ε.Δ.Υ..
Δημιουργούνται, έτσι, σχέσεις εργασίας δύο ταχυτήτων αλλά και ένα εύλογο αίσθημα αδικίας σε όσους επέλεξαν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και έκλεισαν τα ιατρεία τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως τότε αξιωματική αντιπολίτευση, αντιτάχθηκε στην ψήφιση του Ν/Σ, όπως και η ηγεσία του ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ, η οποία πρόσκειται φιλικά στη σημερινή κυβέρνηση, καθώς και ο τότε αντιπρόεδρος του ΠΙΣ και σημερινός Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Μπασκόζος.
Η απόφαση, όμως, της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του τμήματος υγείας του ΣΥΡΙΖΑ το Δεκέμβριο του 2014, η οποία αποτυπώθηκε και στο προεκλογικό πρόγραμμά του για την υγεία, ενώ προαναγγέλλει την κατάργηση του Π.Ε.Δ.Υ, μιλάει ξεκάθαρα για ‘’πλήρη εξομοίωση εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των γιατρών των μονάδων ΠΦΥ με τους γιατρούς που ήδη υπηρετούν στο ΕΣΥ χωρίς την ύπαρξη μεταβατικού σταδίου’’ όπως επίσης και ότι ‘’οι γιατροί των μονάδων ΠΦΥ είναι γιατροί του ΕΣΥ με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, με κοινά κριτήρια εξέλιξης και με εργασία πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης‘’.
Ο υπουργός Υγείας μιλάει για κατάρρευση του συστήματος υγείας και εξαγγέλλει προσλήψεις ιατρικού προσωπικού. Την ίδια στιγμή, ακολουθεί μια παρελκυστική τακτική, συγκροτώντας ομάδα εργασίας για την πρωτοβάθμια φροντίδα με συμμετοχή της ηγεσίας του ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ, χωρίς να ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του σε σχέση με το εργασιακό καθεστώς των ήδη υπηρετούντων ιατρών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επιτείνοντας τη σύγχυση και το καθεστώς ιατρών Α και Β κατηγορίας.
Ως εκ τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Θα εφαρμόσει το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για εναρμόνιση των σχέσεων εργασίας όλων των υπηρετούντων ιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας ή θα υιοθετήσει τις απόψεις των φιλικά διακείμενων προς το ΣΥΡΙΖΑ συνδικαλιστικών φορέων υγείας;
- Σκοπεύει να προχωρήσει στη μισθολογική εναρμόνιση των ιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης του Π.Ε.Δ.Υ. με τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ., όπως προβλέπει ο Ν.4238/2014;
Αθήνα, 01.04.2015