Βασικά σημεία της ομιλίας του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Βουλευτή Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) ως ειδικού αγορητή κατά τη συζήτηση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις» στην Ολομέλεια της Βουλής:
- Η θεωρία «όλα τα κάνει η τρόικα» προσφέρει επιχειρήματα στα ακραία πολιτικά κόμματα να υποστηρίζουν πως τίποτε δεν γίνεται στη χώρα. Όμως, ας σοβαρευτούμε: ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση τότε, υποστήριζε πως και το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο του ν.4262/2014 και της ΚΥΑ 12684/92/21.11.2014 το είχε φέρει η τρόικα, και το σημερινό – διαφορετικό – θεσμικό πλαίσιο το έχει συμφωνήσει με την τρόικα, ως Κυβέρνηση σήμερα. Δηλαδή η τρόικα φέρνει σήμερα νόμο αντίθετο από αυτόν που έφερε πριν από δύο χρόνια;
- Δεν ισχύει αυτό, αλλά το γεγονός ότι δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε με κανέναν ούτε για τα ελάχιστα. Απλώς, κάθε Υπουργός για να πει πως έκανε κάτι, υπογράφει έναν καινούργιο νόμο και στο τέλος οι επαγγελματίες καταλήγουν να απομένουν χωρίς θεσμικό πλαίσιο. Και έτσι δίνετε επιχειρήματα στους ακραίους – σε αυτούς που χθες, για το λαθρεμπόριο καυσίμων δεν είπαν κουβέντα, ίσως γιατί εκεί υπάρχουν επιλεκτικές σχέσεις.
- Η Κυβέρνηση αλήθεια πιστεύει πως «καινοτομεί» και «μεταρρυθμίζει» την άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας; Η κα Τζάκρη, πρώην Υπουργός και νυν εισηγήτρια, προσπαθεί σήμερα να πει για μια καινοτομία που δεν υπάρχει, όπως έλεγε τότε ότι “σε έξι μήνες θα καπνίσουν όλα τα φουγάρα”… Φούμαρα τότε, φούμαρα και τώρα. Το ίδιο και ο κ.Μάρδας, έλεγε πως θα έφερνε δεκάδες επενδυτές με μεγάλα κεφάλαια από τους Σύριους πρόσφυγες. Ή φούμαρα λέγατε τότε, κ.Μάρδα, ή σήμερα ομολογείτε την ανικανότητά σας – αν ισχύει αυτό που υποστηρίζετε πως σε γειτονική μας χώρα πραγματοποιήθηκαν πολλές τέτοιες επενδύσεις και στην Ελλάδα καμία.
- Με το 4262/2014 “Μεταρρύθμιση στη λειτουργία των Επιχειρήσεων” και την ΚΥΑ 12684/92/21.11.2014 (ΦΕΚ Β΄3181), την οποία υπέγραψα ως αρμόδιος Υφυπουργός, επιχειρήσεις που ασκούν 103 διαφορετικές δραστηριότητες και αποτελούν το 14,3% του ΑΕΠ, μπορούν να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους μόνο με μια απλή ενημέρωση στην οικεία Περιφέρεια. Αυτή η καλή πρακτική θα μπορούσε να συνεχιστεί, όμως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θέλει καμία συνεννόηση, καμία συνέχεια στη διοίκηση, και στέκεται απέναντι στην κοινή λογική.
- Προχώρησε η Κυβέρνησή σας τις άλλες διαδικασίες και υπουργικές αποφάσεις που χρειάζονταν για να εφαρμοστούν όλα τα παραπάνω; Όχι. Σταματήσατε τα πάντα, και σήμερα παρουσιάζετε ως «μεγάλη καινοτομία» ότι η κατηγοριοποίηση θα γίνεται με τον ΚΑΔ, ενώ μέχρι τώρα γινόταν περιβαλλοντική κατηγοριοποίηση. Εμείς το βρίσκουμε θετικό στοιχείο, αλλά χρειαστήκατε δύο ολόκληρα χρόνια γι’αυτό;
- Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν παίζει παιχνίδια: θέλουμε ουσιαστικό διάλογο που θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα για τη χώρα και τους πολίτες και θα ωφελήσει τους επαγγελματίες – όχι το κομματικό συμφέρον. Όταν ρωτήσαμε τον Υπουργό χθες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου πότε θα είναι έτοιμο το Ολοκληρωμένο Πληροφορικό Σύστημα Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων και πότε θα έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες Υπουργικές Αποφάσεις για να λειτουργεί το νέο θεσμικό πλαίσιο, μας απάντησε σε έξι μήνες. Μακάρι να τα καταφέρετε – αν βέβαια είστε Κυβέρνηση ως τότε.
- Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητά την ουσιαστική εμπλοκή των Επιμελητηρίων ως συμβούλων του κράτους. Η λειτουργία του ΓΕΜΗ και των ΥΜΣ με ειδικές υπηρεσίες εντός των Επιμελητηρίων – μεταρρύθμιση που έγινε από Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – θα μπορούσε να αναλάβει και το ΟΠΣ-ΑΔΕ, και αυτή θα ήταν μία πραγματική μεταρρύθμιση ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία και να εξυπηρετούνται οι νέοι επαγγελματίες και επιχειρηματίες.
- Όσον αφορά τον χαρακτηρισμό των τουριστικών καταλυμάτων με «κλειδιά», ήταν προφανές και από τη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου πως και οι φορείς έχουν αντιφατικές απόψεις, ανάλογα με τη σκοπιά του καθενός. Όμως στην εποχή της πιστοποίησης, και μάλιστα όταν η χώρα μας έδειξε πέρυσι μεγάλη αδυναμία προσέλκυσης ποιοτικού τουρισμού (το 70% του ποιοτικού τουρισμού που έφυγε από την Τουρκία, απορροφήθηκε από την Ισπανία!), η Κυβέρνηση πραγματικά θέλει να επιλέξει λύσεις που καταργούν τελείως την πιστοποίηση της ποιότητας στα καταλύματα; Ζητούμε να υπάρξει συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων, να μελετηθούν οι καλές πρακτικές (π.χ. της Ισπανίας) και να στρέψουμε τη χώρα και τους επαγγελματίες προς τον ποιοτικό τουρισμό.
- Φέρνετε διάταξη για τον ΕΟΜΜΕΧ, με την οποία απαλλάσσετε τα πρόσωπα που διετέλεσαν Διευθύνοντες Σύμβουλοι, Πρόεδροι και μέλη του Δ.Σ. των θυγατρικών του ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε. προ της 01.01.2010 από την προσωπική και αλληλέγγυο ευθύνη φυσικών προσώπων με νομικά πρόσωπα. Ως αντιπολίτευση την καταψηφίσατε και ζητούσατε ονομαστικές ψηφοφορίες με τυμπανοκρουσίες, και τώρα την εισηγείστε. Ή τότε κάνατε λάθος, ή τώρα δεν έχετε τσίπα.
- Περιμένουμε όλοι να μάθουμε τι εννοούσε ο κ.Τσακαλώτος μιλώντας για απομόνωση της χώρας μεγάλη σαν αυτή της Γκρέις Κέλλι και της Νταϊάνα… Του μοιάζει η ελληνική οικονομία με θλιμμένη πριγκήπισσα ή βλέπει το τροχαίο δυστύχημα να πλησιάζει;
- Σας θυμίζουμε και πάλι το Ελληνικό. Η Βουλή επικύρωσε τη σύμβαση πριν από δύο μήνες, και η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτε απολύτως. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησε κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής για να ενημερώσουν οι συναρμόδιοι Υπουργοί για τις ενέργειές τους. Ξεκαθαρίστε όμως: θέλετε να προχωρήσει αυτή η μεγάλη επένδυση ή όχι;
Δείτε ολόκληρη την ομιλία: