Βασικά σημεία από τη συζήτηση της ερώτησης που κατέθεσα στη Βουλή για τις εξωφρενικές χρεώσεις των τραπεζών
- Αυτή η ερώτηση που συζητάμε σήμερα κατατέθηκε στις 7 Αυγούστου, αλλά δεν απαντήθηκε γραπτώς και γι αυτό είμαστε σήμερα εδώ.
- Η ερώτηση αφορά τα εξωφρενικά υπερκέρδη των τραπεζών. Θέλουμε να λειτουργούν οι τράπεζες και να έχουν κερδοφορία ως επιχειρήσεις. Σήμερα όμως μιλάμε για «κλοπή»! Όχι για απλή αισχροκέρδεια.
- Τι έχουν κάνει οι φορολογούμενοι για τις τράπεζες; Τις έχουν ανακεφαλαιοποιήσει 3 φορές την περίοδο των μνημονίων. Τους έχουν χορηγήσει την ενίσχυση του αναβαλλόμενου φόρου που παραμένει το 65% των ιδίων κεφαλαίων των συστημικών τραπεζών όπως λέει η ΤτΕ. Τους έχουν προσφέρει εγγυήσεις 18,6 δισεκατομμύρια μέσω του προγράμματος Ηρακλής. Δανείζονται 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (και με το σχέδιο αναθεώρησης επιπλέον 5 δισεκατομμύρια ευρώ στα τέλη Αυγούστου) για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Άρα οι φορολογούμενοι έχουν δώσει στις τράπεζες. Ύστερα ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και έδωσε τις τράπεζες σε ξένα funds.
- Αναρωτιέμαι τι κάνει μια κυβέρνηση όταν βλέπει ότι η διαφορά μέσου επιτοκίου δανείων και καταθέσεων το α΄ εξάμηνο το 2023 έσπασε το ιστορικό ρεκόρ εικοσαετίας αγγίζοντας τον Ιούνιο το 5,77%. Τι κάνει η Κυβέρνηση με τις χρεώσεις. Από τις τραπεζικές συναλλαγές και τις προμήθειες έχουν αυξηθεί τα κέρδη των τραπεζών από το 2019 στο 2023 κατά 40%. Γιατί αποφασίσαμε να παγώσουμε τα επιτόκια των συνεπών δανειοληπτών στα στεγαστικά δάνεια μόνο αφού διπλασιάστηκαν από το 2022; Πόσοι είναι οι ωφελούμενοι και ποια είναι τα ποσά των δανείων που έχουν παγώσει;
- Έχουμε κάνει μια πρόταση ως ΠΑΣΟΚ. Να φορολογήσουμε τα υπερκέρδη των τραπεζών. Την αισχροκέρδεια. Όχι τα κέρδη
- Κύριε υπουργέ μας αναφέρετε ότι υπάρχουν κακοπληρωτές. Δεν μας ενδιαφέρουν οι κακοπληρωτές. Πρέπει να τους βρούμε. Σας ξαναλέω, διότι δεν απαντάτε, η διαφορά στις καταθέσεις που έχει ο απλός πολίτης, με το δάνειο που παίρνει έχει μια διαφορά 5,77%! Δηλαδή με λίγα λόγια οι Τράπεζες θησαυρίζουν. Πιο συγκεκριμένα, ένας άνθρωπος που βάζει τα χρήματά του στην Τράπεζα παίρνει 0,03% επιτόκιο, ενώ ο ίδιος όταν πηγαίνει να πάρει δάνειο από τις Τράπεζες έχει επιτόκιο δανεισμού 8%. Πείτε μου σε ποια χώρα συμβαίνει αυτό; Σε αυτό το ερώτημα η Κυβέρνηση απαντά «οι Τραπεζίτες περνάνε δύσκολη χρονιά».
- Η εκπρόσωπος των Τραπεζών είπε ότι οι Τράπεζες είναι έτοιμες να “καταρρεύσουν”. Με βάση την έκθεση του 2021 εμφανίζουν μείωση των κερδών. Το 2022 και το 2023 παρουσιάζουν 40% αύξηση κερδών. Γίνεται κ. υπουργέ να πηγαίνει ένας άνθρωπος σε διαφορετικό ΑΤΜ, επειδή δεν υπάρχει ΑΤΜ της Τράπεζας που εξυπηρετείται, και να του παίρνουν προμήθεια 3 ευρώ; Αυτό είναι καθαρή κλοπή. Πώς γίνεται ο άνθρωπος στην εστίαση, στο ξενοδοχείο, στην επιχείρηση, στον αγροτικό τομέα να πληρώνει υπέρογκες προμήθειες POS
- Θέλουμε να αλλάξουμε το πλαίσιο και φυσικά μας ενδιαφέρει η σύνδεση των POS με την ΑΑΔΕ για να υπάρξει σωστή φορολόγηση και να μην υπάρχει φοροδιαφυγή. Πώς όμως να γίνει αυτό όταν οι Τράπεζες “κλέβουν” κανονικά στα δάνεια, στις συναλλαγές, σε όλα τα επίπεδα τους πολίτες; Αλλά η διαφορά του ποσοστού 5,77% τόκων δανείων με τόκους καταθέσεων δεν υπάρχει σε άλλη χώρα του κόσμου.
- Πιστεύω κ. Υπουργέ ότι δεν πρέπει απλά να πιέζουμε τις Τράπεζες, αλλά να νομοθετήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε τα υπερκέρδη των Τραπεζών (και όχι την κερδοφορία τους) να τα πάρουμε και να τα δώσουμε σε όσους πολίτες τα έχουν ανάγκη.