ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2019
«Να αποφευχθεί η οικονομική ασφυξία των επιχειρήσεων με πυρόπληκτα δάνεια»
Με ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μαζί με το Βουλευτή Μιχάλη Κατρίνη του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση η οποία αναδεικνύει το θέμα των μη εξυπηρετούμενων, κόκκινων δανείων των πυρόπληκτων κατοίκων, των οποίων η μη κάλυψη των εγγυήσεων από το δημόσιο – για τα δάνεια αυτά- επιτρέπει στις τράπεζες να προβούν σε κατάπτωσή τους, με το χρέος των οφειλετών να μεταφέρεται αυτόματα στην εφορία.
O κ. Κωνσταντινόπουλος μέσα από μια σειρά συναντήσεων, που ξεκίνησαν στις αρχές του 2011, έκανε προσπάθεια για την περαιτέρω διευκόλυνση πληρωμών των δόσεων των ανωτέρω δανείων, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης της χώρας. Έτσι, έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Οικονομικών πρόταση διευκόλυνση πληρωμής των δόσεων για το 2012 και επέκτασης της πληρωμής έως το 2019, κατά τη λήξη των ως άνω δανείων, ενώ είχε αποφασιστεί άμεση συνάντηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για αντίστοιχη ρύθμιση των δανείων που είχαν ληφθεί χωρίς την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Στην ερώτησή τους οι δύο Βουλευτές ζητούν από τον Υπουργό να λάβει μέτρα για να συνεχισθεί η κάλυψη των εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο, ώστε να αποφευχθεί η οικονομική ασφυξία των πυρόπληκτων δανειοληπτών και να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα και να διατηρήσουν την κατοικία τους.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρα
Θέμα: Σε αδιέξοδο οι πυρόπληκτοι δανειολήπτες της Αρκαδίας και της Ηλείας
Κύριε Υπουργέ,
Μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007, οι οποίες κόστιζαν τη ζωή σε δεκάδες συμπολίτες μας και προκάλεσαν σημαντική απώλεια ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, δόθηκε η δυνατότητα στους πυρόπληκτους κατοίκους (Ηλεία, Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία και Εύβοια) να λάβουν δάνειο με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Στόχος της δανειοδότησης ήταν να συνεχίσουν οι πυρόπληκτοι την παραγωγική τους δραστηριότητα, καθώς και να επισκευάσουν τις κατοικίες τους και άλλες απαραίτητες υποδομές. Δυστυχώς, όμως, για τους περισσότερους από τους πυρόπληκτους δανειολήπτες η προσπάθεια ανασύνταξης της παραγωγικής τους δραστηριότητας ή επισκευής των κατοικιών και των υποδομών τους συνέπεσε με τη μακροχρόνια οικονομική κρίση που έπληξε την χώρα από το 2008.
Η ραγδαία κρίση που ταλάνισε τη χώρα προκάλεσε σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους και αδυναμία ομαλής αποπληρωμής των δανείων προς τις τράπεζες, με αποτέλεσμα τα δάνεια αυτά να γίνουν «κόκκινα» (μη εξυπηρετούμενα).
Στην εξέλιξη αυτή, εκτός της οικονομικής κρίσης, συνέτεινε η δυστοκία που παρατηρήθηκε στη διαδικασία ρύθμισης του δανείου με ευθύνη των τραπεζών, αλλά και η αναποτελεσματικότητα του Ν.4469/2017 για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.
Η μη κάλυψη των εγγυήσεων από το δημόσιο – για τα δάνεια των πυρόπληκτων που δεν εξυπηρετούνται – επιτρέπει στις τράπεζες να προβούν σε κατάπτωσή τους, με το χρέος των οφειλετών να μεταφέρεται αυτόματα στην εφορία. Αυτό συμβαίνει γιατί, απλά, κανείς δεν είναι σε θέση να εξοφλήσει άμεσα το συνολικό ποσό του αρχικού δανείου, συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων.
Στην ουσία, ένα μέτρο που είχε ληφθεί για την ενίσχυση και οικονομική ανάκαμψη των αιτούντων πυρόπληκτων, τείνει να προκαλέσει άμεση οικονομική ασφυξία και να καταστήσει τους πυρόπληκτους δανειολήπτες σε οφειλέτες του δημοσίου, με προφανείς (και) δημοσιονομικές επιπτώσεις.
Ένα μέτρο που είχε ληφθεί για προνοιακούς λόγους, με στόχο την ανακούφιση των πληγεισών περιοχών, θέτει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων.
Εάν δεν ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες, οι πυρόπληκτοι δανειολήπτες της Αρκαδίας και της Ηλείας θα βρεθούν αντιμέτωποι με σκληρά μέτρα όπως τη δέσμευση λογαριασμών, την κατάπτωση φορολογικής ενημερότητας, ακόμα και τις κατασχέσεις σε βάθος χρόνου.
Ως εκ τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Ποια μέτρα θα λάβει για να συνεχισθεί η κάλυψη των εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο, ώστε να αποφευχθεί η οικονομική ασφυξία των πυρόπληκτων δανειοληπτών και να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα, να διατηρήσουν τις αναγκαίες υποδομές αλλά και την κατοικία τους.
Αθήνα, 6.11.2019
Οι Ερωτώντες Βουλευτές,
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Μιχάλης Κατρίνης