Παρασκευή, 24-02-2017
Τη στήριξή του στο αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου και των κατοίκων της Μεγαλόπολης, να μην εγκατασταθεί Χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων στην περιοχή των πρώην ορυχείων, εξέφρασε με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Μεγαλόπολης, κύριο Διονύση Παπαδόπουλο, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Βουλευτής Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ). Ο κ.Κωνσταντινόπουλος ζήτησε να ενισχυθούν οι δράσεις Περιβαλλοντικής αποκατάστασης και αναπτυξιακής υποστήριξης της περιοχής, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
Προς: τον Δήμαρχο Μεγαλόπολης, κ.Διον.Παπαδόπουλο
Κοιν: Πρόεδρο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μεγαλόπολης
Προέδρους και Εκπροσώπους Τοπικών Κοινοτήτων Δήμου Μεγαλόπολης Κύριε Δήμαρχε,
Διά της παρούσης επιθυμώ να εκφράσω την έντονη ανησυχία μου και την υποστήριξή μου προς εσάς, το Δημοτικό Συμβούλιο, τους τοπικούς φορείς αλλά και ολόκληρη την κοινωνία και τους πολίτες της Μεγαλόπολης, στο αίτημά σας να μην δημιουργηθεί Χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (Χ.Υ.Τ.Ε.Α.) στη Μεγαλόπολη, όπως σχεδιάζει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Είναι ξεκάθαρο πως η περιοχή δεν αντέχει περαιτέρω περιβαλλοντική επιβάρυνση – πολύ περισσότερο τώρα, που με πολλούς κόπους, θυσίες και προσπάθειες από όλους μας, έχουν δρομολογηθεί ή και υλοποιηθεί έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης και αναπτυξιακής προοπτικής που θα συμβάλλουν ώστε η Μεγαλόπολη να προχωρήσει δυναμικά στη μεταλιγνιτική εποχή. Θα ήταν έγκλημα να απορριφθούν επικίνδυνα απόβλητα σε μία περιοχή με ιδιαιτέρως πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα (φυσικές και τεχνητές λίμνες, η μεγαλύτερη υπόγεια λίμνη των Βαλκανίων, οι ποταμοί Αλφειός και Ελισσώνας), μεγάλες αγροτικές καλλιέργειες και σημαντικό ζωικό κεφάλαιο, πληθώρα πυκνοκατοικημένων οικισμών, χώρους αναψυχής, πολιτισμού ή και μικρομεσαίας επιχειρηματικής δραστηριότητας. Δεδομένου δε ότι στην Μεγαλόπολη δεν παράγονται επικίνδυνα απόβλητα, θα ήταν κατάφωρη αδικία η μεταφορά τους από άλλες περιοχές και η απόρριψή τους εδώ. Φυσικά και δεν επιθυμούμε η χώρα μας να συνεχίσει να πληρώνει πρόστιμα από την κακή διαχείριση των απορριμμάτων, ειδικά μάλιστα των επικίνδυνων αποβλήτων. Φυσικά και κρίνουμε απαραίτητη την σωστή και υψηλού επιπέδου διαχείρισή της, ώστε να μην επιβαρύνεται περιβαλλοντικά καμία περιοχή της Ελλάδας και να μην υποθηκεύεται η ποιότητα ζωής των επόμενων γενεών. Για το σκοπό αυτό όμως, η Κυβέρνηση οφείλει να καταστρώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, διασφαλίζοντας τις εγγυήσεις της επιστημονικής κοινότητας, τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, αλλά και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με μεγάλες επενδύσεις (ΣΔΙΤ), και όχι με τη σημερινή προχειρότητα και αυθαιρεσία. Ειδικά όσον αφορά το θέμα της μετάβασης της Μεγαλόπολης και άλλων περιοχών με αντίστοιχες συνθήκες στη μεταλιγνιτική εποχή με αναπτυξιακή προοπτική, αλλά και όσον αφορά το θέμα της ακύρωσης των μεγάλων έργων ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο από την Κυβέρνηση, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) έχει ασκήσει επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις. Μάλιστα τον περασμένο Σεπτέμβριο, με αναφορά που κατέθεσα στη Βουλή, υποστήριξα το σχέδιο που παρουσίασε ο Δήμος Μεγαλόπολης από κοινού με άλλους Δήμους για τη μεταλιγνιτική εποχή.
Παραμένω στο πλευρό σας για να σχεδιάσουμε μαζί ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για τον τόπο μας και για τα παιδιά μας και προτίθεμαι να καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υλοποιήσουμε το σχέδιο αυτό από κοινού, για βιώσιμη ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και μία καλύτερη ποιότητα ζωής στη Μεγαλόπολη και σε όλη την Αρκαδία. Παρακαλώ να με κρατήσετε ενήμερο για όλες τις σχετικές εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες του Δήμου.