ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2020
Οι ελαιοπαραγωγοί σε αδιέξοδο – Να ληφθούν άμεσα μέτρα πριν να είναι αργά
Δήλωση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Αρκαδίας ύστερα από την ανάδειξη του θέματος των ελαιοπαραγωγών από το Κίνημα Αλλαγής.
Ο Βουλευτής το Νοέμβριο του 2019 είχε καταθέσει ερώτηση για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι ελαιοπαραγωγοί της Αρκαδίας λόγω της δυσμενούς εξέλιξης στην παραγωγή και αγορά ελαιόλαδου, ενώ σήμερα το Κίνημα Αλλαγής με τρείς Επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, επανέφερε το θέμα της δυσχερούς θέσης στην οποία έχουν περιέλθει οι ελαιοπαραγωγοί.
Οι ελαιοπαραγωγοί βλέπουν μέρα με τη μέρα το εισόδημα τους από την φετινή παραγωγή να χάνεται, καθώς η ποσότητα του ελαιόλαδου που παράχθηκε είναι μικρότερη από την αναμενόμενη ενώ ταυτόχρονα οι τιμές του προϊόντος «κατρακυλούν» στην αγορά. Το πρόβλημα γίνεται πολύ μεγαλύτερο εάν υπολογισθεί ότι για αρκετούς παραγωγούς αυτό τους συμβαίνει για 2η ή ακόμη και 3η συνεχόμενη χρονιά, οπότε βρίσκονται αντιμέτωποι με την οικονομική καταστροφή.
Η οικονομία της Αρκαδίας όπως και άλλων ελαιοκομικών περιοχών της χώρας δέχεται σοβαρό πλήγμα, αφού δεν είναι μόνο οι αγρότες που διαβιώνουν από την πώληση του ελαιόλαδου, αλλά και σημαντικός αριθμός πολιτών οι οποίοι έχουν συμπληρωματικό εισόδημα από το ελαιόλαδο, και οι οποίοι καλύπτουν διάφορες υποχρεώσεις τους.
Το Κίνημα Αλλαγής ζήτησε άμεσα ολοκληρωμένο σχέδιο με συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της μείωση της τιμής του ελαιόλαδου και του εισοδήματος των ελαιοκαλλιεργειών:
- Την κάλυψη της ζημιάς που προκλήθηκε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την κλιματική αλλαγή.
- Την υποβολή αιτήματος στις υπηρεσίες της ΕΕ για την έγκριση εισοδηματικής αποζημίωσης καθώς και την ενεργοποίηση της αποθεματοποίησης για την εκτόνωση της κρίσης.
- Την ενίσχυση των συνεργατικών σχημάτων, συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών για την μείωση του κόστους παραγωγής.
- Την καταγγελία σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο στις αρμόδιες αρχές, τις εναρμονισμένες πρακτικές παραγόντων της αγοράς που οδηγούν σε τεχνητή μείωση των τιμών που δεν ταιριάζουν με την καλή ποιότητα και την μικρή παραγωγή του ελληνικού ελαιόλαδου.
- Την ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για την αποτροπή «ελληνοποιήσεων» εισαγόμενων ποσοτήτων και την επανεξαγωγή τους εκμεταλλευόμενοι την εξαίρεση από τους δασμούς για εισαγωγές στις ΗΠΑ.
- Την αναμόρφωση του συστήματος ποσόστωσης εισαγωγών ελαιολάδου στην ΕΕ από τρίτες χώρες, ώστε αυτές να μην συμπίπτουν χρονικά με την περίοδο παραγωγής στην ΕΕ.
- Την αναμόρφωση του τρόπου εφαρμογής της δακοκτονίας που όπως εφαρμόσθηκε τα τελευταία χρόνια από τον ΣΥΡΙΖΑ άφησε ακάλυπτη την ελαιοπαραγωγή και ζημίωσε τους παραγωγούς.