In ΟΜΙΛΙΕΣ

«Καλούμε τους προοδευτικούς πολίτες, που εξαπατήθηκαν από τον κ. Τσίπρα, ψήφισαν ΝΔ στο δίλημμα «Τσίπρας ή ΝΔ» ή επέλεξαν την αποχή, να ενώσουν τη φωνή τους, με το Κίνημα Αλλαγής. Να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε.»

 

Βασικά σημεία της ομιλίας του κ.Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Βουλευτή Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του Κρατικού Προϋπολογισμού 2018:

 

  • Αυτός είναι ο τρίτος προϋπολογισμός που καταθέτει η Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου και ψηφίζουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι πολίτες γνωρίζουν πια τι έχει πει η Κυβέρνηση, τι έχει κάνει, και κυρίως, αν έχει σχέδιο για το αύριο.
  • Στον τομέα της ανάπτυξης, τα τελευταία τρία χρόνια, δεν έχει ξεκινήσει καμία επένδυση. Δύο μόνο απόπειρες έγιναν: Η πρώτη, ήταν η προσπάθεια αγοράς τηλεοπτικής άδειας από τον επενδυτή με τα βοσκοτόπια – με τη γνωστή κατάληξη. Και η δεύτερη, είναι η προσπάθεια πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα, σε επενδυτή που πρωταγωνίστησε κατά την επίσκεψη του κ.Τσίπρα στις ΗΠΑ, ο οποίος όμως δεν έχει καταθέσει ακόμη το φάκελο στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο κ.Τσακαλώτος δεν απαντά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Εμείς δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα, επιμένουμε όμως να πάρουμε απαντήσεις στη Βουλή, γιατί η Εθνική Τράπεζα είναι εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα.
  • Δικαιώνετε τους αντιπάλους σας, ειδικά εμάς που μας κατασυκοφαντήσατε.
  • Πανηγυρίζετε για τις ξένες επενδύσεις ύψους 2,7 δις ευρώ! Όμως δεν λέτε ότι το 1,1 δις ευρώ προέρχεται από την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport, την οποία υπογράψατε με «αίμα και δάκρυα», ενώ λέγατε πως θα την ακυρώσετε! Και τα υπόλοιπα, από επενδύσεις παλαιότερων ετών.
  • Τα υδατοδρόμια παρέμεναν στον πάγο για τρία χρόνια, και μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο ξεκίνησαν οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις.
  • Από τα έργα ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα ολοκληρώθηκαν όσα είχαν ξεκινήσει από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις. Ένα που είχε μείνει, της Πελοποννήσου, ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.
  • Η αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού έχει σταματήσει: τρία χρόνια και το Προεδρικό Διάταγμα δεν έχει πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να παραδοθεί η έκταση στους επενδυτές. Μια επένδυση ύψους 8,2 δις ευρώ, εφάμιλλη των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα δημιουργήσει 75.000 άμεσες νέες θέσεις εργασίας, θα φέρει έσοδα 14,1 δις ευρώ στα ταμεία του κράτους και 2% ετήσια αύξηση στο ΑΕΠ.
  • Από τον αναπτυξιακό νόμο, εδώ και τρία ολόκληρα χρόνια, ούτε ένας επενδυτής δεν έχει λάβει ένα ευρώ.
  • Από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020, εδώ και τρία χρόνια και επί συνόλου των 24,3 δις ευρώ, έχουν απορροφηθεί μόνο 2,2 δις ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού δεν αναφέρει πουθενά απορροφήσεις, παρά μόνο προκαταβολές. Τα επίσημα στοιχεία από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, δείχνουν απορρόφηση 9,32%, και όχι 10,3% όπως περηφανεύεται ο κ.Χαρίτσης.
  • Από το «πακέτο Γιούνκερ», δεν έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην αγορά. Μετά και από την περίφημη δήλωση του κ.Φλαμπουράρη τον περασμένο Σεπτέμβριο, «δεν αξιοποιήσαμε το πακέτο Γιούνκερ, γιατί χρειάζεται business plan, και είναι δύσκολα πράγματα αυτά», τα τρία ταμεία που προορίζονται για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως προς την αξιοποίησή του, Ταμείο Επιχειρηματικότητας, Ταμείο Συνεπενδύσεων, Ταμείο Μικροπιστώσεων, δεν έχουν ξεκινήσει καν. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έδωσαν την απάντησή τους, στις πρόσφατες εκλογές των Επιμελητηρίων: Στράφηκαν στην παράταξή μας, και γύρισαν την πλάτη σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
  • Για τον ανοιχτό καταπιστευτικό λογαριασμό που εξασφαλίζει στους δικαιούχους προγραμμάτων ΕΣΠΑ πρόσβαση σε ποσό ίσο με την προκαταβολή που δικαιούνται, χωρίς να απαιτείται η υποβολή εγγυητικής επιστολής, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα!
  • Την πώληση της ΔΕΗ την χαρακτηρίζατε «εθνικό έγκλημα» και λέγατε πως θα στέλνατε στη φυλακή όποιον τολμούσε να την προχωρήσει. Σήμερα, όχι απλώς προχωράτε, αλλά ξεπουλάτε και τρεις μονάδες βάσης, που είναι πρώτες στο χρηματιστήριο τιμών, και διασφαλίζετε έτσι το κέρδος του ιδιώτη.
  • Για τα «κόκκινα» στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, δεν προχωρήσατε σε καμία ρύθμιση. Από 1ης Ιανουαρίου 2018, παραδίδετε στη δευτερογενή αγορά, στα funds, στα «κοράκια», όπως τα λέγατε, όλα τα «κόκκινα» δάνεια, και απελευθερώνετε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
  • Ανικανότητα, ψέματα και απουσία σχεδίου είναι το μίγμα της πολιτικής σας.
  • Δεν αρκούμαστε στην κριτική. Η χώρα έχει ανάγκη από πρόταση για το μέλλον. Η Παράταξή μας καταθέτει το «Σχέδιο Ελλάδα», που επιδιώκει μια νέα συμφωνία ανάμεσα στο κράτος, τον επιχειρηματικό κόσμο και τους εργαζόμενους για την παραγωγή νέου πλούτου, για νέες θέσεις εργασίας με καλύτερους μισθούς, με εργαζόμενους που μπορούν να κάνουν όνειρα και να ζήσουν τις οικογένειές τους. Θέλουμε οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στην νέα αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας και να εισπράξουν το μέρισμα του αγώνα τους. Έτσι, θα διασφαλιστεί η διαγενεακή αλληλεγγύη μέσω του συνταξιοδοτικού συστήματος και η κοινωνική αλληλεγγύη γι’αυτούς που την έχουν πραγματικά ανάγκη. Ο δικός μας ορισμός για την ανάπτυξη είναι η ευημερία των πολλών. Η δική μας προοδευτική πρόταση για τη χώρα δεν μιλά μόνο για το κέρδος των επιχειρηματιών, όπως υποστηρίζει η ΝΔ. Ούτε και θέλουμε μια χώρα εισαγωγών με απλή επιδοματική πολιτική, όπως την οδηγεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το κλείσιμο των εργοστασίων «Nestle» και «PITSOS» και με το σταμάτημα των επενδύσεων, ώστε στο τέλος όλοι να ζουν με ένα μικρό εισόδημα.
  • Οι 215.000 πολίτες που συμμετείχαν στις διεργασίες της Παράταξής μας, αμφισβήτησαν το τεχνητό δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ. Ο κοινός μας στόχος είναι η συγκρότηση του άλλου, προοδευτικού, κυβερνητικού πόλου απέναντι στον συντηρητισμό της ΝΔ. Να ηττηθεί στρατηγικά ο εθνικολαϊκισμός των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
  • Καλούμε τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες, που εξαπατήθηκαν από τον κ. Τσίπρα, ψήφισαν ΝΔ στο δίλημμα «Τσίπρας ή ΝΔ» ή επέλεξαν την αποχή, να ενώσουν τη φωνή τους, με το Κίνημα Αλλαγής, για τη χώρα και τις παραγωγικές δυνάμεις της. Να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε. Θα τα καταφέρουμε.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search