«Όταν μιλάμε για εξεταστική της περιόδου Καραμανλή, τότε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ τον υπερασπίζονται: είναι αυτή μια κυβέρνηση από το μέλλον;»
Βασικά σημεία της ομιλίας του κ.Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Βουλευτή Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), κατά τη συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης επερώτησης της Κ.Ο. προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Γ.Σταθάκη, με θέμα: «Σε αδιέξοδο η ενέργεια, κίνδυνοι για την κοινωνία και την εθνική οικονομία».
- Πριν από λίγο στη Βουλή, οι κύριοι Τσίπρας και Λεβέντης, με αφορμή τα σχολικά γεύματα, τσακώνονταν «σε ξένο αχυρώνα». Υπενθυμίζουμε πως τα σχολικά γεύματα καθιερώθηκαν και ξεκίνησαν στις 16-12-2014, με ευρωπαϊκά κονδύλια που είχε διεκδικήσει και διασφαλίσει για τη χώρα ως αρμόδιος Υφυπουργός ο Β.Κεγκέρογλου. Ας μην αλλάζουμε λοιπόν την ιστορία.
- Επειδή ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε προηγουμένως και στο θέμα των Εξεταστικών Επιτροπών, η Δημοκρατική Συμπαράταξη περιμένει ακόμη απάντηση στα ερωτήματα αν τελικά θα προχωρήσει η Κυβέρνηση και σε εξεταστική για την πενταετία Καραμανλή, αλλά και αν θα ανταποκριθεί στην πρόκληση του κ.Βαρουφάκη για εξεταστική επιτροπή σχετικά με το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
- Ο κ.Σταθάκης είναι ο τρίτος Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αυτής της Κυβέρνησης, μετά από τους κ.Λαφαζάνη και Σκουρλέτη. Το συγκεκριμένο Υπουργείο έχει άμεση σχέση με τις επενδύσεις. Όμως, ως γνωστό, ένας δασάρχης έχει σταματήσει την επένδυση στο Ελληνικό, ενώ πολλές περιβαλλοντικές μελέτες εκκρεμούν στο Υπουργείο.
- Σήμερα, μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, η ΔΕΗ έχει 3 δισ. ευρώ ανείσπρακτες οφειλές. Το 2014, το ποσό αυτό ανερχόταν σε 1,2 δισ. ευρώ. Σήμερα, επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η μετοχική αξία της ΔΕΗ υπολογίζεται στα 600 εκ.ευρώ. Το 2014, η μετοχική της αξία ήταν 2,5 δισ.ευρώ. Στα δύο χρόνια διακυβέρνησής σας, η ΔΕΗ υπέστη τέσσερις (4) πιστοληπτικές υποβαθμίσεις, έχασε το 12% των πελατών της (κατά τεκμήριο καλοπληρωτών), και έπεται συνέχεια. Και μάλιστα όταν το 2015, η ΔΕΗ εξοικονόμησε 380 εκ.ευρώ από την πτώση της τιμής του πετρελαίου.
- Το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ». Βασισμένο στο μοντέλο της ιταλικής ENEL, η οποία στο παρελθόν αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα (παρόμοια με αυτά της ΔΕΗ) και τα έλυσε, μεταβαλλόμενη μάλιστα σε μείζονα επενδυτή σε δώδεκα χώρες, το σχέδιο αυτό, αντί για απλό «πωλητήριο», με τις δικές μας παρεμβάσεις, άνοιγε το δρόμο για ανάπτυξη και επενδύσεις, όπως το παραδέχτηκαν όλοι.
- Το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» επελέγη λόγω των προβλημάτων και των προστίμων που αντιμετώπιζε η χώρα μας, μετά από την καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διότι οι ιδιώτες πάροχοι δεν είχαν πρόσβαση σε λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες παραγωγής. Με το σχέδιο αυτό προβλεπόταν η κατανομή πελατών και μονάδων της ΔΕΗ κατά 70% σε δημόσιο έλεγχο και κατά 30% σε ιδιώτες. Παράλληλα, 2 δισ.ευρώ θα εισέρρεαν στα ταμεία της ΔΕΗ, ενώ προβλεπόταν η κατανομή νέας μονάδας και η υποβολή επενδυτικού σχεδίου από ιδιώτες. Ένα πρόγραμμα πολύ μεγάλο, ειδικά για τη Δυτική Μακεδονία.
- Θέλατε να καταργήσετε το σχέδιο αυτό, της «μικρής ΔΕΗ», με «ένα νόμο κι ένα άρθρο», γιατί τάχα ήταν «ξεπούλημα», ενώ εμείς ουσιαστικά αναβαθμίζαμε το ρόλο του δημοσίου. Και φέρατε τη διαδικασία ΝΟΜΕ – δημοπρασιών χονδρικής αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος – με την οποία συμφωνήσατε ότι η πελατεία και η παραγωγή ενέργειας της ΔΕΗ έως το 2020 θα έχει περιοριστεί στο 50%. Εμείς λέγαμε 70% στο δημόσιο και 30% στους ιδιώτες, με ανάπτυξη, επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα, και εσείς δίνετε το 50%! Αυτό είναι δίκαιο; Αυτό είναι «προοδευτικό»;
- Ακόμη και ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, τον οποίον εσείς διορίσατε, σας μέμφεται ξεκάθαρα πως η ΔΕΗ «πουλά φθηνή ενέργεια με τη διαδικασία ΝΟΜΕ». Τελικά τι γίνεται; Κάνετε αντιπολίτευση μεταξύ σας για να επιβιώσετε;
- Υπέγραψε και ο κ.Σταθάκης, ως μέλος του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π., τον Ιούνιο του 2016, τους ετήσιους στόχους για μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ στο 75% έως το Δεκέμβριο του 2017. Θα φτάσετε τους στόχους σας ή το τελικό «πωλητήριο» θα είναι πολύ χειρότερο;
- Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θέλει να επιβιώσει η ΔΕΗ, γιατί αφορά άμεσα στην επιβίωση και στην ανάπτυξη της χώρας. Όμως οι επιλογές σας και οι συνέπειές τους, καταρρίπτουν μύθους, αποκαλύπτουν τα ψέματα, τις ιδεοληψίες και την ανικανότητά σας, και θέτουν το αμείλικτο ερώτημα: όταν φύγετε, θα έχει μείνει τίποτε όρθιο;