Ποιος είναι ο ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικού κέντρου στο υφιστάμενο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό;
Η Παράταξή μας είναι η παράταξη που κράτησε όρθια τη χώρα στα δύσκολα, με συνέπεια και ειλικρίνεια. Η παράταξη που τόλμησε μεταρρυθμίσεις, αλλά και έβαλε προοδευτικό πρόσημο σε μία δύσκολη διακυβέρνηση. Και τώρα ακόμη απευθυνόμαστε στους πολίτες χωρίς ψέματα και δημαγωγίες. Περίπου το 41% των πολιτών που – απογοητευμένοι – δεν πήγαν να ψηφίσουν στις τελευταίες εκλογές, εκφράζονται από τη σοσιαλδημοκρατία. Το ίδιο ισχύει και για πολλούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που απογοητεύθηκαν εκ των υστέρων, αλλά και για κάποιους που ψήφισαν ΝΔ. Πολίτες που ζητούν ανάπτυξη, ενίσχυση όσων πραγματικά παράγουν πλούτο σε αυτή τη χώρα, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μία ανταγωνιστική οικονομία για την Ελλάδα, η οποία θα μπορέσει να υποστηρίξει ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Αυτό επιδιώκουμε και εμείς, αυτό είναι το σχέδιο που παρουσιάζουμε. Έχω μιλήσει εδώ και καιρό για ένα “new deal”, μία νέα συμφωνία με τον επιχειρηματικό κόσμο για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Δρομολογείται μια προσπάθεια ανασύνταξης του χώρου της Κεντροαριστεράς. Χωρούν όλοι στο τραπέζι;
Να είμαστε ξεκάθαροι: προσωπικά είμαι υπέρ μίας ανοιχτής διαδικασίας, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι: κόμματα, φορείς, κινήσεις, στελέχη, αλλά – κυρίως – όλοι οι πολίτες που εκφράζονται από το χώρο μας. Όλοι μαζί να καθίσουμε γύρω από το ίδιο τραπέζι και να γράψουμε από την αρχή τη νέα σελίδα για την παράταξή μας. Για το λόγο αυτό και πιστεύω πως αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα ιδρυτικό Συνέδριο από μηδενική βάση, με όρους ισοτιμίας για όλους, και όχι μία συνδιάσκεψη κομμάτων και ιερατείων, με ποσοστώσεις και προαπαιτούμενα. Και χαίρομαι που η θέση μου αυτή – την οποία έχω εκφράσει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, πληρώνοντας μεγάλο τίμημα – εκφράζεται από ολοένα και περισσότερα στελέχη της Παράταξης, αλλά και ευρύτερα.
Η Κεντροαριστερά μπορεί ή πρέπει να συνεργαστεί σε κυβερνητικό επίπεδο με δυνάμεις δεξιά της ή πιο «αριστερά» της; Με ποιές προϋποθέσεις;
Αυτή τη στιγμή, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα μπορούσε να συμμετέχει μόνο σε μία Οικουμενική Κυβέρνηση, με όλους εκτός από τη Χρυσή Αυγή (με την οποία μας χωρίζει άβυσσος) και εκτός από το ΚΚΕ (λόγω της δικής του επιλογής), και με άλλο Πρωθυπουργό. Η συγκρότηση της οικουμενικής αυτής κυβέρνησης θα μπορούσε να γίνει μόνο στη βάση μίας ξεκάθαρης προγραμματικής συμφωνίας, με συγκεκριμένους στόχους και διαφάνεια.
Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν σενάρια και μυθοπλασίες όσων φαντάζονται την Παράταξή μας ως «ουρά» άλλων. Εγώ προτιμώ να διεκδικώ πρωταγωνιστικό ρόλο για την Κεντροαριστερά στην Ελλάδα.