Συνέντευξη για το Political:
-Η ακρίβεια δείχνει καθημερινά τα δόντια της. Τόσο για την Κυβέρνηση όσο κυρίως για τους πολίτες. Υπάρχει ρεαλιστικός τρόπος να στηθούν αναχώματα και ταυτόχρονα να μην κινδυνέψει με εκτροχιασμό η δημοσιονομική πολιτική;
Εδώ και δύο χρόνια βιώνουμε μια πολύ έντονη ακρίβεια, στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στην ενέργεια, στα ενοίκια, στα επιτόκια. Ο κόσμος παλεύει όλο αυτό το διάστημα ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει και η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα με μέτρα που δεν δίνουν λύση στα νοικοκυριά. Η επιδοματική πολιτική δεν είναι αυτό που περιμένεις να κάνει η Κυβέρνηση. Εμείς λέμε μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, φορολόγηση των υπερκερδών από το άνοιγμα μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και δανείων (πράγμα που έχουν ήδη κάνει άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία), ενώ παράλληλα έχουμε απαιτήσει από την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε ουσιαστικούς ελέγχους για την πάταξη της αισχροκέρδειας. Στόχος μας είναι να υπερασπίσουμε το εισόδημα και το βιοτικό επίπεδο των συμπολιτών μας, απέναντι στην κυβέρνηση των λίγων και ισχυρών
-Το μήνυμα που στέλνει η Κυβέρνηση ενόψει ΔΕΘ είναι αυτοσυγκράτηση αναφορικά με τις παροχές. Ταυτόχρονα ακούμε πάλι προαναγγελίες για μεταρρυθμίσεις. Και εγώ από τη πλευρά μου σας μεταφέρω και σας ζητώ να μου σχολιάσετε τη φράση που είναι σχεδόν στα χείλη όλων των πολιτών … “δεν υπάρχει σωτηρία…” Και μην μου πείτε μόνο με το ΠΑΣΟΚ…
Δεν υπάρχει σωτηρία όσο η Κυβέρνηση δεν υιοθετεί σταθερούς μηχανισμούς στήριξης και συνεχίζει να δίνει στους πολίτες ευκαιριακά επιδόματα στήριξης. Την επιδοματική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ τη συνέχισε η ΝΔ. Θα πρέπει να υπάρξουν διαρθρωτικά μέτρα και ρύθμιση της αγοράς με ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών και των μηχανισμών ελέγχου στην αγορά. Σήμερα δεν μιλάμε μόνο για αισχροκέρδεια αλλά για κλοπή.
Το ΠΑΣΟΚ έχει στην ιστορία του απτά παραδείγματα σοβαρών θεσμικών παρεμβάσεων απέναντι σε συστημικά προβλήματα, γι’ αυτό και σήμερα οι προτάσεις του παραμένουν αξιόπιστες.
-Τελικά οι προσδοκίες για την αποτελεσματικότητα του “επιτελικού κράτους” ήταν πολύ μεγάλες ή οι ρίζες των διαχρονικών προβλημάτων ήταν πολύ βαθιές ;
Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη κρίνεται ανεπαρκές, εκ του αποτελέσματος. Φάνηκε με τις εκρήξεις πυρομαχικών δίπλα σε κατοικημένη περιοχή στη Νέα Αγχίαλο, τα ανεπαρκή πρωτόκολλα δασοπροστασίας και πρόληψης πυρκαγιών, τη λειτουργία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που δεν έχει ακόμη ευδιάκριτο οργανόγραμμα και την ανεμπόδιστη επιδρομή ακροδεξιών χούλιγκαν με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου.
Αυτή η κυβέρνηση δεν είναι καινούρια. Βρίσκεται στην εξουσία εδώ και τέσσερα χρόνια, με μεγάλες πλειοψηφίες, ωστόσο δεν έχει καταφέρει να διορθώσει βασικές παθογένειες, όπως αυτές που οδήγησαν στα Τέμπη και στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή. Αυτή η κυβέρνηση δεν ξεκίνησε τη θητεία της χθες και δεν υπάρχει καμία «περίοδος χάριτος»
-Προσφάτως μιλήσατε με σκληρή γλώσσα για στελέχη που επανδρώνουν αντίπαλους εκλογικούς συνδυασμούς. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι αποχωρήσεις στελεχών από το ΠΑΣΟΚ. Τι πάει λάθος;
Όπως έχω αναφέρει, θα πρέπει να υπάρξει ένας κώδικας δεοντολογίας. Δεν μπορεί στελέχη του κόμματος, από την ΚΕ, άνθρωποι που ήταν υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος, να στηρίζουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, συνδυασμούς διαφορετικούς από αυτούς που στηρίζει το κόμμα τους. Είναι θέμα ηθικής στην πολιτική. Όταν γίνεται ανταλλαγή στελεχών/ βουλευτών ανάμεσα στα κόμματα στέλνουμε ένα μήνυμα στην ελληνική κοινωνία, ότι όλα αγοράζονται. Άρα τα κόμματα πρέπει να θεσπίσουν δεοντολογικούς και ιδεολογικούς κανόνες. Διαφορετικά δεν είναι κόμματα. Είναι σούπερμαρκετ!
-Μήπως δεν ήταν σωστή επιλογή για το ΠΑΣΟΚ να κατέβει αυτόνομα στις δημοτικές/περιφερειακές εκλογές
Νομίζω ότι έχω ήδη απαντήσει. Αυτόνομα και με ενιαίους κανόνες. Γιατί τα κόμματα χωρίς δεοντολογία και ιδεολογία είναι κενά περιεχομένου.
Λάθος κάνουν όσοι δεν έχουν συνείδηση παράταξης, ώστε να πιστεύουν σε μια άλλη πρόταση αλλά ενδιαφέρονται για το εγώ τους ή την παρέα τους.
–Στο ΣΥΡΙΖΑ αύριο ανοίγουν οι κάλπες για την ηγεσία του κόμματος. Υπάρχει “βολικός” υποψήφιος για το ΠΑΣΟΚ ; Και πως αναλύετε την “εμφάνιση Κασσελάκη” στο πολιτικό σκηνικό;
Με την αποχώρηση του κ. Τσίπρα κλείνει ένα κεφάλαιο, ίσως το πιο δύσκολο στις σχέσεις των δύο κομμάτων. Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το κλίμα της εποχής ώστε να διαλύσει την παράταξή μας, αλλά δεν τα κατάφερε. Η πολιτική ευκαιρία για να μεγαλώσει η παράταξη είναι στα χέρια μας.
Οι εκλογικές διαδικασίες είναι απαραίτητες για κάθε κόμμα. Η ανάδειξη αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μία εσωτερική διαδικασία που δεν επιτρέπει καμία ανάμειξη από εμάς. Εύχομαι καλή επιτυχία.