In ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

13731503_10155028484128852_8126548563616825513_n

Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Αγγελική Καραγεώργου για την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

 

  1. Πού αποδίδετε τους τακτικισμούς της Κυβέρνησης στον εκλογικό νόμο;

Με τον εκλογικό νόμο ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να κρύψει τα «σπασμένα» της Κυβέρνησής του κάτω από το «χαλί» και ήδη συμπεριφέρεται ως δεύτερο κόμμα, ενώ δεν μπορεί να φανταστεί ότι μπορεί να καταλήξει και στην τρίτη θέση! Εμείς είμαστε σταθερά απέναντι στην ακυβερνησία που προτείνει ο κ. Τσίπρας, αλλά και στη διατήρηση του «μπόνους» των 50 εδρών που υπερασπίζεται ο κ. Μητσοτάκης. Συναίνεση θα μπορούσε να υπάρξει μόνο στο αυτονόητο, δηλαδή αναλογικότερο σύστημα με μείωση των εδρών-«μπόνους» και κατάτμηση μεγάλων περιφερειών, χωρίς όμως να προκαλείται ακυβερνησία. Προσπαθούν να χτίσουν ένα απολίτικο «δίπολο», όπως έκαναν και το Σεπτέμβριο με τις δημοσκοπήσεις, που τελικά έπεσαν έξω. Βέβαια αυτό δεν εμπόδισε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ να ψηφίσουν μαζί στη Βουλή τη ρύθμιση-ρουσφέτι για τη μετάταξη μιας κατηγορίας υπαλλήλων του ΟΛΠ από την Cosco στο δημόσιο. Η συναίνεση έγινε πράξη για την εξυπηρέτηση της Cosco.

 

  1. Θα βγει η εξίσωση των 200;

Όχι! Η «πρόσκληση» του κ. Τσίπρα δήθεν για την δημιουργία προοδευτικού μπλοκ μας αφήνει αδιάφορους. Χαρίζουμε στον ΣΥΡΙΖΑ την «προοδευτική συμμαχία», με τους νεοναζί, τον εθνολαϊκιστή κ.Καμμένο-«Φάρατζ της Ελλάδας» (ανήκουν στην ίδια κοινοβουλευτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και βέβαια τον κ. Νικολόπουλο που δηλώνει ότι «το μνημόνιο σκότωσε τον μακαριστό Χριστόδουλο»! Μπράβο πάντως. Αν είχαν δείξει τόση αποφασιστικότητα στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, όση δείχνουν στη διαπραγμάτευση για την «πάρτη τους» ίσως να είχαμε κερδίσει κάτι ως χώρα.

 

  1. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο που θα ψηφιστεί, η απλή αναλογική θα εφαρμοστεί στις επόμενες ή μεθεπόμενες εκλογές. Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον;

Ο νόμος δεν έχει ψηφιστεί, ακόμη, καλούμε την Κυβέρνηση να πάρει πίσω το σχέδιο νόμου ώστε άμεσα να προκύψει μια συνθετική πρόταση και να μην ακολουθήσουμε την πεπατημένη, δηλαδή κάθε Κυβέρνηση να φτιάχνει και το νόμο που την συμφέρει. Παράλληλα, έχουμε δηλώσει ότι δεν θα συναινέσουμε στην επαναφορά του μπόνους των 50 εδρών, που δεν έχει αντιστοιχία με την ψήφο του ελληνικού λαού.

Ο κ.Τσίπρας, στην πρόσφατη συνέντευξή του, προσπάθησε να μπλέξει τους εκλογικούς μπακαλίστικους τακτικισμούς του με τη συνταγματική αναθεώρηση, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και γενικά να δημιουργήσει μία τεράστια σύγχυση γύρω από θεμελιώδεις αρχές της Κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας. Το “colpo grosso” που ετοιμάζει εις βάρος του πολιτεύματος δεν μπορεί να περάσει.

 

  1. Η στάση του Θανάση Θεοχαρόπουλου στον εκλογικό νόμο, δεν «τραυματίζει» την Δημοκρατική Συμπαράταξη;

Η πρότασή μου για ένα ενιαίο πολιτικό φορέα είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Μόνο έτσι θα οδηγηθούμε σε ενιαία πολιτική στάση. Με σεβασμό στη διαφορετική άποψη, αλλά και στην πλειοψηφία.

 

  1. Τα καλύτερα χρόνια για το ΠΑΣΟΚ είναι πίσω;

Κάθε εποχή έχει τις δικές της προτεραιότητες. Μία παράταξη κρίνεται εν πολλοίς και από τη διορατικότητά της. Οι πολίτες μπορούν να κρίνουν την ιστορική διαδρομή και τις πολιτικές επιλογές των κομμάτων. Τις μεγάλες αλλαγές στην υγεία (ΕΣΥ), την παιδεία, την αξιοκρατία (ΑΣΕΠ), τη διαφάνεια (ΔΙΑΥΓΕΙΑ), αλλά και τα λάθη σε θέματα εμπλοκής κομμάτων στο κράτος, αλλά και σε περιπτώσεις προσώπων που δεν τίμησαν την εμπιστοσύνη των πολιτών (διαφθορά). Και βεβαίως δεν μας ταιριάζει να «κλαίμε» διηγώντας περασμένα μεγαλεία. Τώρα η χώρα έχει ακόμη περισσότερη ανάγκη από προοδευτικές πολιτικές απέναντι στη συντήρηση που εκπροσωπεί η ΝΔ και στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Να δημιουργήσουμε ξανά μια νέα εμπιστοσύνη, ώστε τα καλύτερα χρόνια να είναι μπροστά! Να μιλήσουμε για το κοινό μας μέλλον. Να μιλήσουμε για την Ελλάδα του 2030.

 

  1. Έχει πιθανότητες να πετύχει η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού κέντρου; Έχει μέλλον ο συγκεκριμένος χώρος; 

Αν όλοι μας πιστέψουμε στη δυναμική του εγχειρήματος, η προοδευτική παράταξη στις επόμενες εκλογές δεν θα διεκδικήσει απλώς διψήφιο ποσοστό, αλλά τη δεύτερη θέση. Είναι εφικτό, αν στραφούμε στο 41% όσων απείχαν από τις εκλογές, αν συνομιλήσουμε με όσους απογοητεύθηκαν οικτρά από την «πρώτη φορά αριστερά», αλλά και τους πολίτες που στο τεχνητό δίλημμα του 2015, ψήφισαν ΝΔ.  Η προσπάθεια για την οικοδόμηση μιας νέας ενότητας και την ανάδειξη μιας νέας δυναμικής της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας οφείλει να πετύχει – και θα πετύχει. Ο καθένας και η καθεμία μας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που μας αναλογούν, ξεπερνώντας τις παθογένειες του παρελθόντος, χωρίς μικροψυχίες και ηγεμονισμούς. Αν το πιστέψουμε εμείς πρώτα, θα το πετύχουμε.

 

  1. Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα, δεδομένου ότι η Επιτροπή Διαλόγου έχει ολοκληρώσει το έργο της; 

Το χρονοδιάγραμμα πρέπει να προβλέπει μια αξιόπιστη διαδικασία από τη βάση για την εκλογή του νέου αρχηγού. Όλοι οφείλουν να δεσμευθούν ότι θα σεβασθούν την ετυμηγορία των πολιτών. Όποιος δεν μπορεί να αντέξει ένα αρνητικό αποτέλεσμα, καλύτερα να μην μπει στη διαδικασία.

 

  1. Πιστεύετε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα μπορούσε να έχει ρόλο σε ένα νέο φορέα της Κεντροαριστεράς ή τον βλέπετε να πηγαίνει προς τον ΣΥΡΙΖΑ;

Σε κάθε νέα αρχή, δεν μπορείς να ξεκινήσεις με αποκλεισμό προσώπων. Μπορούμε όλοι να προσπαθήσουμε να ξεχάσουμε όσα μας πλήγωσαν με την στάση τους στο πρόσφατο παρελθόν. Πρέπει για το μέλλον να ξεκαθαρίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με την Κεντροαριστερά ούτε θέση στο τραπέζι. Σε αυτό πρέπει να δεσμευτούν όλοι – και ο κ. Παπανδρέου.

 

  1. Μήπως τελικά η Κεντροαριστερά έχει περισσότερους αρχηγούς από όσους μπορεί να καταναλώσει; 

Το μέλλον του πολιτικού μας χώρου εξαρτάται από εμάς, από την συμπεριφορά μας. Ο χώρος δεν έχει περιθώρια για γκρίνια, διασπάσεις και μαγαζάκια! Η παράταξή μας διαθέτει αξιόλογα στελέχη, με την πορεία τους, την ιστορική τους διαδρομή και τις θεμιτές φιλοδοξίες τους. Αρκεί να μπορούν να διαχειριστούν το θετικό ή το αρνητικό αποτέλεσμα. Έτσι ο καθένας αποδεικνύει αν συμμετέχει για το «εγώ» του ή για το «εμείς».

 

  1. Εσείς, σε έναν νέο φορέα, θα βάζατε ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία; 

Η προσωπική μου στάση προσδιορίζεται από τις ανάγκες και τις συνθήκες του πολιτικού μου χώρου. Προτεραιότητά μου είναι η συγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Η στάση μου μετά από τις πρόσφατες εσωκομματικές διαδικασίες ήταν απολύτως καθαρή. Δεν ενδιαφέρομαι για εσωκομματικές ίντριγκες, αλλά για το πώς θα συνεισφέρω δημιουργικά για να κατακτήσει η παράταξη το ρόλο και τη θέση που της αξίζει. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις.

 

  1. Πώς βλέπετε την γενιά σας στην πολιτική; 

Η γενιά μου μπήκε στα δύσκολα χρόνια της πολιτικής. Προσωπικά δεν το μετανιώνω. Δεν λιγοψυχήσαμε, δεν λαϊκίσαμε, κάναμε λάθη και παραλείψεις, σήμερα όμως μπορούμε να ξαναμιλήσουμε με τους πολίτες με καθαρό πρόσωπο. Να τους πούμε ότι μαζί, τώρα που σιγά-σιγά μπαίνει ένα τέλος στον τεχνητό διχασμό «μνημόνιο-αντιμνημόνιο», πρέπει να δουλέψουμε για τη χώρα μας, για την Ελλάδα, μέσα από τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν και στην Ευρώπη.

 

  1. Τελικά τείνει να επικρατήσει ο λαϊκισμός στην πολιτική σκηνή της χώρας; 

Εδώ κι ενάμιση χρόνο τα έχει καταφέρει. Για να είμαστε ειλικρινείς όμως, ο λαϊκισμός έχει ρίξει βαριά τη σκιά του σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δείτε τι συμβαίνει στη Βρετανία, στη Γαλλία, στην Αυστρία, στην Ολλανδία, στην Ουγγαρία, στην Πολωνία, και αλλού. Και ο λαϊκισμός ανοίγει το δρόμο και στην ακροδεξιά ή στο φασισμό. Είναι ανάγκη και χρέος μας να αναστρέψουμε άμεσα αυτή την πορεία. Είναι και ευθύνη των πολιτών όμως, για να μη μασάμε τα λόγια μας. Το Brexit ήταν «πύρρειος» νίκη των λαϊκιστών, εθνικιστών, το κόστος όμως για τους πολίτες θα φανεί σύντομα.

Δυστυχώς, τραγωδίες όπως νέα τρομοκρατική επίθεση της Πέμπτης στη Γαλλία, δίνουν έδαφος στο λαϊκισμό αλλά και σε κάθε μορφής εξτρεμισμό. Τώρα είναι η ώρα της θλίψης για τα θύματα και της συμπόνοιας για τις οικογένειές τους, ταυτόχρονα όμως και της περισυλλογής, της πολιτικής ανάλυσης και ουσιαστικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπισή τους. Η ευθύνη της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας είναι πολύ μεγάλη.

 

  1. O Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, έκανε την πρόβλεψη ότι δεν θα υπάρξει «κόφτης». Σας φαίνεται ρεαλιστικό ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Μακάρι να έχει δίκιο. Βέβαια έθεσε ως προϋποθέσεις να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις! Καταλαβαίνετε τι «κλάμα» έχει να ρίξει ο Χρ. Σπίρτζης.

 

  1. Η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι κλείνει ο κύκλος της αβεβαιότητας και η χώρα μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης. Η δική σας εμπειρία τί δείχνει; 

Δυστυχώς τα ψέματα της Κυβέρνησης συγκρούονται με την πραγματικότητα που οι ίδιοι δημιούργησαν. Αυτή την πραγματικότητα δεν μπορούν να την ανατρέψουν με νέα ψέματα, οι βασιλιάδες του ψέματος. Άκουσα προχθές τον κ.Τσίπρα να δηλώνει στη συνέντευξή του πως όλα πάνε καλά, η ανάπτυξη είναι εδώ. Αναρωτιέμαι σε ποια εικονική πραγματικότητα ζει. Γιατί οι πολίτες ζουν μία άλλη, αληθινή.

 

  1. Αισθάνεστε προδομένος από την στάση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών προς τον ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχουν πιέσεις προς εσάς για συνεργασία μαζί του;

Ο κ.Τσίπρας έχει γίνει ο καλύτερος φίλος του κ.Σόιμπλε στα θέματα της οικονομίας, ο καλύτερος μιμητής του κ.Ορμπάν στα θέματα της ελευθερίας του τύπου, ο καλύτερος συναγωνιστής του κ.Μπόρις Τζόνσον και του κ.Ν.Φάρατζ σε θέματα “Brexit”! Η χώρα μας έλαβε σθεναρή υποστήριξη από τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες χάρη στις προσπάθειες της παράταξής μας, όπως είπε ο κ. Ολάντ στην πρόσφατη συνάντηση απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search