- Πώς σχολιάζετε τις προτάσεις του Πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση; Γιατί απορρίπτετε το διάλογο που θα ξεκινήσει;
Ο Πρωθυπουργός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στο περιστύλιο της Βουλής, εκεί που μέχρι πριν από ενάμισι χρόνο ο ίδιος μαζί με τους Βουλευτές του κραύγαζαν στην πλατεία «Να καεί, να καεί … η Βουλή», εκεί που – αγκαλιασμένος με τους χρυσαυγίτες – προπηλάκιζαν όχι απλώς Βουλευτές, Υπουργούς, πολιτικά πρόσωπα, αλλά τους ίδιους τους θεσμούς, την ίδια τη Δημοκρατία μας, εκεί που έστηναν «λαϊκά δικαστήρια» για τα Μνημόνια και ύψωναν πότε αριστερές γροθιές και πότε δεξιές τεντωμένες παλάμες, εκεί ακριβώς, παρουσίασε αυτό που ο ίδιος ονομάζει «νέα μεταπολίτευση»: ένα κράμα λαϊκισμού, εθνοκεντρισμού, «αποδημοκρατισμού» (ας μου επιτραπεί ο αδόκιμος – ακόμα – όρος) και εκφυλισμού των θεσμών και του πολιτεύματός μας. Ο κ.Τσίπρας και ο κ.Καμμένος, επιδιώκουν με κάθε τρόπο να παρατείνουν στο διηνεκές την επικυριαρχία τους στην πολιτική ζωή και στην εξουσία.
Δεν απορρίπτουμε το διάλογο, γιατί δεν υπάρχει διάλογος. Υπάρχει ένας κουραστικός μονόλογος του κ.Τσίπρα με τους χειροκροτητές του, και ο απροκάλυπτος αποκλεισμός κάθε μορφής ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου. Δυστυχώς για τον κ.Τσίπρα, τα «θεάματα» άνευ «άρτου» τελειώνουν.
- Ποια είναι η άποψή σας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που πρότεινε ο κ. Τσίπρας;
Ο κ.Τσίπρας, κατά τα πρότυπα του κ.Ερντογάν, σχεδιάζει μία συνταγματική αναθεώρηση-φερετζέ των πολιτικών του φιλοδοξιών, και αναζητά αποκούμπι σε κάθε λογής μειοψηφίες γραφικών, φανατικών, μισαλλόδοξων και αλλοπρόσαλλων πολιτικών «παλιάτσων». Πώς κινήθηκε ο κ.Ερντογάν; Από «ανανεωτικός» και «εκσυγχρονιστής» Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, σε «μοντέρνο» Πρωθυπουργό, σε «σύγχρονο» Πρόεδρο-Σουλτάνο, με «συνταγματική αναθεώρηση» που έδωσε στον Πρόεδρο-Σουλτάνο υπερεξουσίες. Και όλα αυτά, μέσα από έναν σταθερό δρόμο απόκλισης από την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του, περιστολής των ελευθεριών του τύπου, κατασυκοφάντησης των πολιτικών του αντιπάλων, συγκάλυψης σκανδάλων, τεχνητής δημιουργίας νέων οικονομικών και επιχειρηματικών «τζακιών» με άμεση αναφορά στο καθεστώς, κλπ, κλπ…. Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Μην παρεξηγηθώ, πάντως: δεν ταυτίζω τον κ.Τσίπρα με τον κουμπάρο του κ.Καραμανλή.
- Hδιαφοροποίηση του κ. Θεοχαρόπουλου στο ζήτημα του εκλογικού νόμου δημιουργεί πρόβλημα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη;
Στην Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, συμμετέχουν δύο αυτόνομοι πολιτικοί χώροι: το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. Η ΔΗΜΑΡ είχε μια διαφορετική άποψη. Δεν την υιοθετώ, αλλά τη σέβομαι. Για να μην υπάρχουν ανάλογα προβλήματα στο μέλλον, χρειάζεται πολιτική και οργανωτική ενοποίηση του χώρου, με σεβασμό στη διαφορετική άποψη, αλλά και σεβασμό και στήριξη της πλειοψηφούσας άποψης.
- Βλέπετε σύντομα πολιτικές εξελίξεις, ή πιστεύετε ότι η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξαντλήσει την τετραετία;
Αυτή η Κυβέρνηση έχει έναν μόνο λόγο ύπαρξης, ένα και μόνο συνεκτικό στοιχείο, έναν και μόνο στόχο: την εξουσία. Θα προσπαθήσουν να την κρατήσουν πάση θυσία. Δεν υπάρχουν γι’αυτούς ιδεολογίες, αξίες, ιδανικά, ηθικές αναστολές: χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα, η χυδαία, η άθλια επίθεση του κ.Καμμένου στην κα Γεννηματά – και το χειρότερο, δεν υπήρξε ούτε ένα στέλεχος, ούτε ένας Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να την καταδικάσει! Θα συμμαχήσουν ακόμη και με το «διάβολο» για να ικανοποιήσουν το ένστικτο της επιβίωσής τους στα αξιώματά τους. Δυστυχώς, ο «λογαριασμός» των 100 δις ευρώ Τσίπρα-Καμμένου-Βαρουφάκη, έχει αποσταλεί ήδη στους πολίτες να τον πληρώσουν.
- Στις εκλογές για την ανάδειξη του ηγέτη της κεντροαριστεράς θα είστε υποψήφιος;
Είμαι αισιόδοξος ότι επιτέλους θα γίνει πράξη η συνάντηση των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας. Στήριξα διαχρονικά την προσπάθεια: την πρωτοβουλία των 58, την Ελιά, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ). Η Παράταξή μας έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει και να γίνει η δεύτερη πολιτική και κοινοβουλευτική δύναμη, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις: ενότητα, πολιτική εντιμότητα, ένα ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο για την Ελλάδα του 2030.
Στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ως υποψήφιος Πρόεδρος, είχα μιλήσει για ένα νέο κόμμα με εκλογή αρχηγού από τη βάση, και Ιδρυτικό πολιτικό και οργανωτικό Συνέδριο. Ας προχωρήσουν οι διαδικασίες ενοποίησης του χώρου και ας έχουμε όλοι το μυαλό μας στην Παράταξη. Οι πολίτες μας θέλουν ενωμένους, μία γροθιά, για να ακολουθήσουν το εγχείρημα.
Όλοι καταλαβαίνουν πια πως η μόνη Παράταξη που τιμωρήθηκε δυσανάλογα τα τελευταία χρόνια είμαστε εμείς.
- Η συμπόρευσή σας (με κάποιες διαφοροποιήσεις) με τη ΝΔ, τόσο στον εκλογικό νόμο όσο και στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τοplan X του Γιάνη Βαρουφάκη, δίνει το στίγμα των επιλογών σας και για την επόμενη ημέρα, μετά από τις εκλογές;
Θα έλεγα πως μάλλον η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν ολοένα και περισσότερο. Ενώ δημιουργούν μία τεχνητή «πόλωση» για ψηφοθηρικούς λόγους, στην πραγματικότητα ενώνουν δυνάμεις για πολλά ζητήματα. Εμείς ψηφίσαμε και την εξεταστική επιτροπή που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτή που πρότεινε η ΝΔ. Όμως και οι δύο τους, αρνήθηκαν εξεταστική επιτροπή για την περίοδο διακυβέρνησης του κ.Καραμανλή! ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ μαζί ψήφισαν τη διάταξη-ρουσφέτι προς την Cosco για τη μετάταξη υπαλλήλων του ΟΛΠ στο δημόσιο. ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ μαζί διατηρούν ομόφωνα το «μπόνους» των 50 εδρών στον εκλογικό νόμο.
- Πώς μπορεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα αυξημένα κρούσματα θρησκευτικού φανατισμού;
Ο φανατισμός και οι κάθε μορφής εξτρεμισμοί έχουν ρίξει βαριά τη σκιά τους στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Ο λαϊκισμός, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, οι κάθε μορφής τεχνητές διαχωριστικές γραμμές που «γκετοποιούν» ολόκληρες ομάδες του πληθυσμού, δίνουν πρόσφορο έδαφος στο φανατισμό και στη βία. Είναι αλήθεια, πως η Ευρώπη υποτίμησε το φαινόμενο. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο λαϊκισμός και η διχαστική ρητορική άνοιξε το δρόμο και στην ακροδεξιά ή στο φασισμό. Είναι ανάγκη και χρέος μας να αναστρέψουμε άμεσα αυτή την πορεία. Είναι και ευθύνη των πολιτών όμως, για να μη μασάμε τα λόγια μας. Αν οι ίδιοι οι πολίτες ψηφίζουν λαϊκιστές και ακροδεξιούς, δεν μπορούν να περιμένουν «πεφωτισμένους» ηγέτες για να τους βγάλουν από το αδιέξοδο. Αν στην Ελλάδα ψηφίζουν φασίστες νεοναζί που στα λόγια τάχα υμνούν τον Κολοκοτρώνη, αλλά στην πράξη χαιρετίζουν και υμνούν τον Χίτλερ και τα εγκλήματά του, η ευθύνη των πολιτών δεν κρύβεται πίσω από το παραβάν.