1. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν ευοίωνη προοπτική για το Κίνημα Αλλαγής. Πώς θα τη διασφαλίσετε το επόμενο διάστημα;
Όταν, πριν από ένα χρόνο περίπου, έλεγα πως η Παράταξή μας μπορεί – υπό προϋποθέσεις – και θα πετύχει να έχει διψήφιο ποσοστό, πολλοί μειδιούσαν και ειρωνεύονταν. Τώρα, που οι προϋποθέσεις έχουν αρχίσει να πληρούνται, φαίνεται σε όλους φυσιολογικό και αναμενόμενο. Τώρα λοιπόν, εγώ σας λέω και πάλι, πως, εάν υπάρξει συνέχεια και συνέπεια στο εγχείρημα που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, για την ενοποίηση της κεντροαριστεράς, μπορούμε να διεκδικήσουμε και τη δεύτερη θέση στις επόμενες εκλογές. Οι προϋποθέσεις είναι ξεκάθαρες: ενότητα, σαφές πολιτικό στίγμα, συγκεκριμένο σχέδιο για τη χώρα.
2. Ποια είναι η κρίσιμη αλλαγή που πρέπει να γίνει για να διατηρηθεί το θετικό κλίμα και να καταγραφεί και στην κάλπη;
Αλλαγή σε νοοτροπίες και πρακτικές που μέχρι σήμερα έφθειραν την Παράταξη και δίχαζαν τα στελέχη της. Εμείς οι ίδιοι, με το δικό μας παράδειγμα, θα καταδείξουμε το δρόμο στον οποίο θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα: στην αξιοκρατία, στην αξιολόγηση, στο σεβασμό των θεσμών, στη δημοκρατική ομαλότητα, στην ασφάλεια των πολιτών, στην εμπιστοσύνη προς το κράτους δικαίου, σε μία εύρυθμη και ταχύτερη λειτουργία της δικαιοσύνης, στην κοινωνική αλληλεγγύη για όσους την έχουν πραγματικά ανάγκη. Μακριά από το λαϊκισμό, μακριά από τις ακρότητες, το ρατσισμό, την ξενοφοβία. Επιδιώκουμε μία νέα συμφωνία ανάμεσα στο κράτος, στον επιχειρηματικό κόσμο και στους εργαζόμενους, για την παραγωγή νέου πλούτου για νέες θέσεις εργασίας με καλύτερους μισθούς, με εργαζόμενους που μπορούν να κάνουν όνειρα και να ζήσουν τις οικογένειές τους. Θέλουμε οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν ενεργά στη νέα αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας και να εισπράξουν το μέρισμα του αγώνα τους.
3. Η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης συμφώνησαν στο όνομα «Κίνημα Αλλαγής». Ο τρόπος που συμφωνήθηκε και ανακοινώθηκε ενόχλησε συνοδοιπόρους σας, ενισχύοντας την καχυποψία για έλλειψη συλλογικών δημοκρατικών διαδικασιών. Η δική σας γνώμη ποια είναι;
Ας μην ψάχνουμε να δημιουργήσουμε διαρκώς εστίες εσωκομματικής έντασης. Και ας μην δίνουμε αφορμές για τέτοιες αντιδράσεις. Η ποιότητα και το βάθος των δημοκρατικών διαδικασιών του νέου φορέα, δεν θα κριθεί από τη «μαρκίζα». Έχουμε μπροστά μας πεδίο δόξης λαμπρό, Συνέδριο, πολιτικές θέσεις, καταστατικό, ανάδειξη οργάνων σε όλα τα επίπεδα, όπου ο καθένας θα έχει τη δυνατότητα να ξεδιπλώσει τόσο την δυναμική του μέσα στην Παράταξη, όσο και την κοινωνική του απήχηση, και όλοι μαζί θα θέσουμε από κοινού γερά δημοκρατικά και αξιοκρατικά θεμέλια για τον νέο πολιτικό μας φορέα, το Κίνημα Αλλαγής.
4. Πώς πρέπει να λειτουργήσουν οι δύο Κ.Ο. έως τις εκλογές, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα και να φαίνεται στην πράξη η συνοχή του χώρου; Πώς δηλαδή θα υπερβείτε τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις;
Από την πρώτη κιόλας ημέρα που ξεκίνησε η διαδικασία για την δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα, η άποψή μου ήταν και παραμένει ξεκάθαρη: ενιαία λειτουργία των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων, με κοινές συνεδριάσεις, αποφάσεις με βάση τον κανόνα της πλειοψηφίας που θα μας δεσμεύουν όλους, σε πλήρη συντονισμό, ώστε να είναι ορατή και αδιαμφισβήτητη η ενότητα της Παράταξης. Τα πρώτα βήματα είναι θετικά, και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε.
5. Κατηγορείτε την Κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς; Εσείς τι θα κάνατε, συγκεκριμένα; Δεν είναι μία επιβεβλημένη επιλογή για να αποφευχθεί μία ακόμη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να πληρώσουν οι «μπαταχτσήδες»;
Είμαστε η Παράταξη που έχει καταθέσει πρόταση για τα «κόκκινα» στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, εδώ κι ένα χρόνο. Η πρότασή μας μάλιστα, δικαιώθηκε και στο ECOFIN τον περασμένο Ιούλιο.
Από 1.1.2018, η πρώτη κατοικία παύει να προστατεύεται έστω και στο ελάχιστο: δεν θα βγαίνει απλώς σε πλειστηριασμό, αλλά θα πωλείται ανεμπόδιστα και σε funds. Ο ΣΥΡΙΖΑ κορόιδεψε τους πολίτες, και τώρα θα δει τις επιπτώσεις. Δυστυχώς όμως θα τις δουν και οι πολίτες. Η ΝΔ δεν έχει δική της πρόταση, απλώς αφήνει να κάνουν τη δουλειά οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η δική μας πρόταση, στέλνει τους κακοπληρωτές στο ταμείο. Σε λίγο θα επικαλούνται όλοι την πρότασή μας, όπως έκαναν και με το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που ψήφισε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τον καταψήφισαν όλοι οι άλλοι και τώρα τον επικαλούνται.
6. Πώς σχολιάζετε τη δήλωση του Προέδρου της Βουλής, ότι η Κυβέρνηση Σαμαρά ανετράπη από τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι σήμερα στηρίζουν τη σταθερότητα που δημιουργεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;
Αριστερός κυνισμός. Τελικά, απ’ό,τι φαίνεται, η τρόικα ήταν συνομιλητής του κ.Τσίπρα ήδη πριν από τις εκλογές. Οι κ.Τσίπρας, Καμμένος και Κουβέλης υλοποίησαν το σχέδιο της τρόικας και οδήγησαν τη χώρα σε εκλογές, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Έτσι έφεραν το τρίτο και το τέταρτο – αχρείαστα και τα δύο – μνημόνιο, κάνοντας πράξη τις οδηγίες της τρόικας. Γι’αυτό, όσοι έλεγαν ότι δεν θα ψήφιζαν ένα νόμο – όπως π.χ. έλεγε η ΝΔ για το κοινωνικό μέρισμα του 2016 – αν αυτό δεν είχε συμφωνηθεί με την τρόικα, έκαναν μία λάθος επιλογή, αφού τρόικα είναι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όσοι έλεγαν «τρόικα και ξερό ψωμί», κατάλαβαν τώρα ότι υποστήριζαν τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Είναι τόσο εξαρτημένος πολιτικά ο κ.Τσίπρας από την κα Μέρκελ, που έκανε παρέμβαση στον κ.Σουλτς να συνεργαστεί κυβερνητικά μαζί της στη Γερμανία. Τυχαίο; Όχι!
Ο κ.Τσίπρας προετοιμάζει την επόμενη «κωλοτούμπα» για συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρω ότι κανείς δεν μπορεί να το πιστέψει. Και όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά με τον ακροδεξιό Καμμένο και ένα μεγάλο κομμάτι της ΝΔ τον στηρίζει: άρα γιατί να μη γίνει και επίσημα ο «γάμος»; Φανταστείτε όμως μία Κυβέρνηση Άδωνη Γεωργιάδη – Παύλου Πολάκη!
Οι πολίτες αποφασίζουν. Εμείς Καλούμε τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες, που εξαπατήθηκαν από τον κ. Τσίπρα, ψήφισαν ΝΔ στο δίλημμα «Τσίπρας ή ΝΔ» ή επέλεξαν την αποχή, να ενώσουμε τη φωνή μας, με το Κίνημα Αλλαγής, για τη χώρα και τις παραγωγικές δυνάμεις της. Να γίνουμε ο άλλος, προοδευτικός κυβερνητικός πόλος απέναντι στη ΝΔ. Να καταφέρουμε να ηττηθεί στρατηγικά στις επόμενες εκλογές, ο εθνικολαϊκισμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
7. Πώς κρίνετε την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανακοινώσει τη συμμετοχή της Ντόρας Μπακογιάννη στην Κυβέρνησή του, προκειμένου να χτυπήσει την οικογενειοκρατία;
Δεν πρόκειται να σχολιάσω την απόφαση αυτή του αρχηγού της ΝΔ. Παρ’όλο που δεν έχω καμία σχέση με τα παραπάνω, σέβομαι απόλυτα την επιλογή των πολιτών, αλλά και τις ικανότητες των προσώπων πέρα από το επώνυμο. Είτε πρόκειται για έναν υδραυλικό, γιατρό, δικηγόρο, επιχειρηματία, ηλεκτρολόγο ή πολιτικό.