- Δώστε μας λίγο το «ιστορικό» της «υπόθεσης Ελληνικό»…
Το σχέδιο για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού ξεκίνησε ήδη από την υπογραφή της σύμβασης για το νέο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τότε είχε διατυπωθεί για πρώτη φορά η πρόθεση να δημιουργηθεί εκεί το μεγαλύτερο αστικό Μητροπολιτικό Πάρκο στην Ευρώπη, με ήπια οικιστική ανάπτυξη, χώρους άθλησης, αναψυχής, πολιτισμού, εμπορικά κέντρα, παραλιακό μέτωπο και μεγάλα ξενοδοχεία. Το ΠΑΣΟΚ είχε πάντοτε ηγετικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού έγινε το 2011, με Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, και προέβλεπε συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για τον επενδυτή. Η σύμβαση υπεγράφη το 2014, πάλι με το ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ «των οραμάτων» και «των κινημάτων», αντιδρούσε σε κάθε προοπτική αξιοποίησης και καταψήφισε το σχετικό νόμο του 2014. Ο ίδιος ο αρχηγός του, πρωταγωνιστούσε στο κόψιμο αλυσίδων και φραχτών, ως αρχηγός ενός μικρού κόμματος τότε. Σήμερα ως Πρωθυπουργός, βάζει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του κάτω από τη σύμβαση.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΠΑΣΟΚ, είναι το μοναδικό κόμμα που στήριξε και στηρίζει αυτή την τεράστια επένδυση. Με σοβαρές προτάσεις, παρεμβάσεις, πάντοτε όμως με διάθεση για ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας, αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Αττικής, έσοδα για το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν κάναμε ούτε βήμα πίσω: ακόμη και όταν οι περισσότεροι πίστευαν πως η επένδυση τελικά δεν θα προχωρήσει, ως επικεφαλής του τομέα ανάπτυξης της Κ.Ο., αρθρογραφούσα, συναντούσα φορείς, μιλούσα στη Βουλή ή στον τύπο, και πάντοτε αναφερόμουν στο Ελληνικό. Πάντοτε υποστήριζα με σθένος πως η επένδυση πρέπει να προχωρήσει. Δικαιωθήκαμε, και κερδίσαμε μία μάχη για την ανάπτυξη: 8,1 δις ευρώ επένδυση, 75.000 νέες θέσεις εργασίας, ένα εκατομμύριο επιπλέον τουρίστες ετησίως, έσοδα για το δημόσιο 2 εκ.ευρώ το χρόνο, αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%.
- Πού αποδίδετε τις καθυστερήσεις στην αξιοποίησή του;
Πέρα από τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτήθηκαν, αλλά και την ανάγκη να εκπληρωθούν όλες οι νομικές και θεσμικές προϋποθέσεις, ειδικά τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, η βασική αιτία είναι μία: η έλλειψη πολιτικής βούλησης – ή, ακριβέστερα, η εχθρότητα απέναντι στην επένδυση. Η ιδεοληπτική εμμονή που έγινε ιδιότυπη «διαπραγμάτευση» σε όλα τα επίπεδα. Όλα έγιναν σκόπιμα. Κανείς δεν είναι αφελής σε αυτή την υπόθεση. Οι πολίτες εξαπατήθηκαν, και χάθηκαν δύο χρόνια εργασίας, ανάπτυξης, εσόδων για το κράτος.
- Τι έχει χάσει η χώρα και ο απλός πολίτης από τη μη αξιοποίηση του μεγαλύτερου «φιλέτου»;
Ο κ.Τσίπρας θα πρέπει να εξηγήσει σε 75.000 οικογένειες γιατί τις άφησε στην ανεργία για δύο ολόκληρα χρόνια, σταματώντας και εμποδίζοντας την επένδυση στο Ελληνικό. Θα πρέπει να εξηγήσει γιατί εδώ και δύο χρόνια κάνει περικοπές στις συντάξεις, στερώντας ταυτόχρονα από τα ασφαλιστικά και τα δημόσια ταμεία έσοδα δύο δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Να ζητήσει συγγνώμη από τους κατοίκους της Αττικής που αντί να αναδείξει το «διαμάντι» της Αθηναϊκής Ριβιέρας σε τουριστικό και πολιτιστικό κόμβο της ΝΑ Μεσογείου, το άφησε να ρημάζει. Τα δύο τελευταία χρόνια, ο ποιοτικός τουρισμός στράφηκε προς την Ισπανία, αντί για την Ελλάδα, η οποία έχανε – με επιλογή και ευθύνη της Κυβέρνησης – ένα εκατομμύριο τουρίστες το χρόνο. Ο κ.Τσίπρας να εξηγήση γιατί επέλεξε αντί για την αξιοποίηση, την απαξίωση της δημόσιας περιουσίας. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, χάνονται 500 εκ. ευρώ το χρόνο από την καθυστέρηση.
- Θεωρείτε ότι το τίμημα που έχει συμφωνηθεί είναι δίκαιο ή με δεδομένη την κατάσταση της οικονομίας θα λέγατε ότι το τίμημα θα πρέπει να είναι δευτερεύουσας σημασίας, όταν τα οφέλη για τον πολίτη είναι πολλαπλάσια;
Να ρωτήσετε τον κ.Σπίρτζη, που χθες το υπέγραψε και πριν από δύο χρόνια το έστελνε στον Εισαγγελέα, κατηγορώντας την τότε Κυβέρνηση για απιστία και παράβαση καθήκοντος. Να ρωτήσετε την κα Φωτίου, αν ήμαστε τότε εμείς απατεώνες ή αν είναι τώρα άλλοι. Να ξεκαθαρίσει τώρα η Κυβέρνηση αν διαπράττει σήμερα έγκλημα σε βάρος της δημόσιας περιουσίας και του ελληνικού λαού, όπως έλεγε για εμάς πριν από δύο χρόνια.
Το μεγαλύτερο έγκλημα ήταν η καθυστέρηση. Χάθηκαν πολλά. Τώρα δεν πρέπει πλέον να πάει χαμένη ούτε μία ημέρα, ούτε ένα λεπτό.
- Τι θα πρέπει να γίνει για να μην χαθεί άλλος χρόνος;
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεσμεύθηκε χθες στη Βουλή πως θα παρακολουθεί στενά την υλοποίηση της επένδυσης, στηρίζοντάς την ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος. Οι διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα, και οι Υπουργοί να σταματήσουν να βάζουν προσκόμματα. Κάθε ημέρα είναι πολύτιμη. Επενδυτές και κράτος πρέπει να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, ώστε το Ελληνικό να ανακτήσει την αξία του και να προχωρήσει στην επόμενη ημέρα.
- Είστε αισιόδοξος ότι θα περπατάτε μία μέρα στο Μητροπολιτικό Πάρκο και θα λέτε ότι βρίσκεστε στην «Αθηναϊκή Ριβιέρα»;
Αυτό είναι βέβαιο. Ήμουν σίγουρος από την αρχή. Στην πορεία όμως φοβήθηκα πως θα έκανα τον περίπατο αυτό με τα εγγόνια μου, όπως πήγαιναν τα πράγματα με τον κ.Τσίπρα. Τώρα είμαι και πάλι αισιόδοξος, πως σε λίγα χρόνια τα παιδιά μου, τα παιδιά μας, αλλά και οι άνθρωποι κάθε ηλικίας, θα μπορούν να χαρούν την Αθηναϊκή Ριβιέρα, τα πλεονεκτήματα που θα μπορεί να τους προσφέρει, και τη μοναδική ομορφιά αυτού του τόπου. Η υλοποίηση του σχεδίου για την Αθηναϊκή Ριβιέρα από το Πέραμα έως το Σούνιο, θα αλλάξει τον τουριστικό χάρτη της Μεσογείου, την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αττικής, αλλά και τον τρόπο που οι Έλληνες πολίτες βλέπουν τις επενδύσεις, τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες, την ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας.