Συνέντευξη στο Δημοσιογράφο Α. Αντωνόπουλο για την εφημερίδα Political
-Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση έχει μπει σε προεκλογική τροχιά;
Ήμουν από αυτούς, που έλεγα ότι εκλογές δεν θα γίνουν το 2021. Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης είναι τυχερός που στην αντιπολίτευση βρίσκεται ο κ. Τσίπρας ακόμη! Πιστεύω ότι οι εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής το επόμενο χρονικό διάστημα, θα «στριμώξουν» τη Νέα Δημοκρατία, αφού θα αναλάβουν την Αντιπολίτευση αυτοί που μπορούν να αντιμετωπίσουν την Κυβέρνηση.
-Εκτιμάτε ότι το ΚΙΝ.ΑΛ θα συνεχίσει να ανθίσταται στις σειρήνες των πολιτικών συνεργασιών με όποιο πρόσωπο και να βρεθεί στο πηδάλιο του κόμματος;
Η αυτόνομη πορεία της παράταξης ξεπερνά τα πρόσωπα. Το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει σύντομα την Αντιπολίτευση και αμέσως μετά θα νικήσει τη Νέα Δημοκρατία. Η Σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει στην Ευρώπη, σύντομα και στην Ελλάδα.
-Υπάρχουν περιθώρια μετεκλογικών συνεργασιών και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένας καθαρός προγραμματικός λόγος και διαγενεακή ανανέωση. Η παράταξη μας έχει την αξιοπιστία, έχει αποδείξει στην πράξη ότι βάζει τη χώρα πάνω από το κόμμα. Άρα ο κόσμος θα αποφασίσει με αυτά τα κριτήρια. Η Δημοκρατική Παράταξη δεν εμπλέκεται σε «εμφυλοπολεμικές» συγκρούσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν την αφορά, την ενδιαφέρει η ευημερία των πολιτών.
-Η επιστροφή στα ιστορικά σύμβολα της παράταξης αρκεί για μια ολική επαναφορά του κόμματος ;
Όποιος ψήφισε ΠΑΣΟΚ στην κάλπη θα είδε τον Ήλιο! Όσοι δεν το είδαν τώρα η παλαιότερα, θα είναι εκεί και θα τους περιμένει! Η παράταξη θα επιστρέψει δυναμικά, γιατί έχει προγραμματικό λόγο, συνέπεια και κυρίως ανθρώπους που θα μας οδηγήσουν όλους μαζί στο μέλλον
-Μετά την αυλαία των εσωκομματικών εκλογών ποιες είναι οι προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η νέα ηγεσία προκειμένου να μπει τέλος στην εσωστρέφεια και να μπορέσει να “ανασάνει” δημοσκοπικά το κόμμα;
Η παράταξη πρέπει να επιλέξει ηγεσία με το βλέμμα στο μέλλον. Έχοντας στο μυαλό αυτόν που θα ενώσει με τον πολιτικό λόγο κοινωνικές δυνάμεις και θα μεγαλώσει την δημοκρατική παράταξη. Θέλουμε ηγεσία που θα βάλει πολιτικά διλήμματα, δεν θα επενδύει στο φόβο, αλλά θα αγκαλιάσει όλο το στελεχιακό δυναμικό της παράταξης. Θέλουμε ηγεσία που με τον προγραμματικό λόγο θα αγκαλιάσει τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας όπως έκανε πάντα το ΠΑΣΟΚ. Στις 5 και 12 Δεκεμβρίου δεν επιλέγουμε απλά ένα πρόσωπο, επιλέγουμε όλοι μαζί το μέλλον της παράταξης. Επιλέγουμε ηγεσία για την προοπτική διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Είναι στο χέρι μας να τα καταφέρουμε.
- Τι σημαίνει για τον ενεργειακό χάρτη της χώρας η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στη ΔΕΗ ; Αυτή η κίνηση πως μπορεί να ωφελήσει τους πολίτες;
Η κίνηση αυτή όπως έγινε, ήταν λάθος και δεν αποσκοπεί, ούτε θα φέρει την εξυγίανση. Έγινε μάλιστα την ώρα που οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας απειλούν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Στην αιφνιδιαστική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, δεν θα συμμετέχουν το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκχώρηση του βασικού πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος, αφήνοντας απροστάτευτους τους πολίτες και την ελληνική οικονομία από τις συνέπειες των μεγάλων επιβαρύνσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα.
- Θεωρείτε ότι η έκρυθμη κατάσταση στο ΕΠΑΛ της Θεσσαλονίκης είναι ένα συγκυριακό γεγονός ή βρισκόμαστε μπροστά σε μια προσπάθεια αναζωπύρωσης της Ακροδεξιάς;
Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής παλέψαμε πολύ σκληρά εναντίον της ακροδεξιάς και τελικά τα καταφέραμε. Είμαστε η παράταξη που έδιωξε τη Χρυσή Αυγή από τη χώρα. Είναι θλιβερό ακόμη και ως σκέψη ότι θα μπορούσαμε να έχουμε κάποια αναζωπύρωση της ακροδεξιάς αν και φαινόμενα όπως αυτό στο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης ή κάποιες φωνές αντιεμβολιαστών αναβιώνουν μνήμες από την εποχή εκείνη. Παρόλα αυτά ευελπιστώ ότι δεν βρισκόμαστε σε μια τέτοια στιγμή. Ο φασισμός δυστυχώς αναβιώνει συχνά μέσα από τις συγκρούσεις ακροδεξιών και ακροαριστερών.
- Πώς ερμηνεύετε την νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας
Η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας και η αντίστοιχη Ελλάδας-Εμιράτων ολοκληρώνονταν την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο. Με τα Εμιράτα την υπογράψαμε, με τη Γαλλία ξαφνικά η διαδικασία σταμάτησε. Προφανώς η αιτία ήταν η επίσης ξαφνική απόφαση της κυβέρνησης να μην εξοπλιστεί η Ελλάδα με τις γαλλικές φρεγάτες. Η αιτία αυτής της υπαναχώρησης αναζητήθηκε από εμάς στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής αλλά οι απαντήσεις της κυβέρνησης δεν ήταν επαρκείς.
Η επιστροφή της κυβέρνησης στις αρχικές αποφάσεις είναι σωστή, όταν μάλιστα συνδυάζεται με το πρόσφατο AUKUS και την επικείμενη υπογραφή συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.