ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 27 Μάϊου 2020
Τριανταφυλλίδειο ίδρυμα
Ο Υπουργός δεσμεύτηκε για επίσκεψη στο ίδρυμα την 1η Ιουνίου
Στις αρχές Ιουνίου ο Υπουργός, ο Περιφερειάρχης, ο Δήμος, το Δ.Σ. του Ιδρύματος θα συναντηθούν στη Βυτίνα για το Τριανταφυλλίδειο Ίδρυμα.
Συνεχίζω με ακόμη μια επίκαιρη ερώτησή μου, που συζητήθηκε στη Βουλή, να προσπαθώ ώστε να γίνει το Τριανταφυλλίδειο Ίδρυμα Βυτίνας πόλος έλξης τουριστών και ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα στην Αρκαδία και την Πελοπόννησο.
Έχω καταθέσει ήδη πίνακα του Υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με τον οποίο για το Τριανταφυλλίδειο ίδρυμα υπάρχουν έσοδα και υπόλοιπο εκ μεταφοράς 7.554.380,00 ευρώ και τα χρήματα αυτά δίνονται στο ίδρυμα ανάλογα με τις ανάγκες όπως προκύπτουν ύστερα από πρόταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Δυστυχώς η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα.
Τώρα που είναι κοινώς αποδεκτό ότι υπάρχουν αυτά τα χρήματα∙ 7,5εκ ευρώ περιμένουν την αξιοποίησή τους.
Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι
- Την 1η Ιουνίου θα επισκεφθεί το Κρατικό Ίδρυμα Βυτίνας, εφόσον είναι διαθέσιμος και ο Περιφερειάρχης, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με το πως θα προχωρήσει η αναβίωση του Κρατικού Ιδρύματος Βυτίνας
Και ανέφερε ότι:
- Συζητείται να δημιουργηθεί ένα μελισσοκομικό συσκευαστήριο για το οποίο έχει γίνει ήδη η μελέτη και ο προϋπολογισμός είναι περίπου στα 80.000 ευρώ.
- Σχεδιάζεται να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο σύστημα πυρόσβεσης στο αλσύλιο, του οποίου το κόστος ανέρχεται στις 29.000 ευρώ
- Ενώ μπορεί να λειτουργήσει και ένα πρότυπο μελισσοκομείο.
Ακολουθεί ενημερωτικό σημείωμα ενεργειών για το Τριανταφυλλίδειο Ίδρυμα Βυτίνας:
- Το 2012 ο Οδ.Κωνσταντινόπουλος επισκέφθηκε μαζί με τον τότε Υπουργό κ.Αθ.Τσαυτάρη το Ίδρυμα, και διαπίστωσαν πως δεν υπήρχε καν σύνδεση με τη ΔΕΗ για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
- Μετά από συντονισμένες προσπάθειες, έγιναν τα εγκαίνια τον Οκτώβριο του 2013, παρουσία του τότε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Παπούλια, και η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσίασε τη μελέτη και το σχέδιο επαναδραστηριοποίησης και αξιοποίησης του Ιδρύματος.
- Τον Νοέμβριο του 2013 αποφασίστηκε η διάθεση πίστωσης 316.000 ευρώ εκ των εσόδων του «Κληροδοτήματος Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη» για την επαναδραστηριοποίηση του κρατικού κτήματος Βυτίνας ως «Πρότυπου Τριανταφυλλίδειου σταθμού Oρεινής Oικονομίας», που θα περιελάμβανε πρότυπο αμπελώνα σαράντα στρεμμάτων με παραδοσιακές οινοποιήσιμες ποικιλίες, φυτώριο παραγωγής υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού και φυτώριο δασικών φυτών.
- Ένα χρόνο αργότερα, το Δεκέμβριο του 2014, εν μέσω κρίσης, επετεύχθη η αναβίωση της Γεωργικής Σχολής Βυτίνας και η δημιουργία του Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης.
- Ο κ.Κωνσταντινόπουλος, ως αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης, ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 50.000 ευρώ για το πρώτο Σεμινάριο Μελισσοκομίας με θέμα: «Η εφαρμογή παραδοσιακών και σύγχρονων γεωργικών πρακτικών σε μια πολυλειτουργική ύπαιθρο». Το σεμινάριο αφορούσε τους κλάδους Μελισσοκομίας, Αρωματικών φυτών, Εναλλακτικών Καλλιεργειών, Εμπορίας – Μεταποίησης Αγροτικών Προϊόντων και Αγροτικών Επιδοτήσεων, και είχε δυναμική 100 συμμετεχόντων.
- Στις 9/11/2014, ο κ.Κωνσταντινόπουλος εγκαινίασε το Εκθετήριο Μελισσοκομίας του Κέντρου.
- Με την υπ’αριθμ.πρωτ. 3302/18-02-2016 ερώτησή του, ο κ.Κωνσταντινόπουλος ζήτησε ενημέρωση για την πρόοδο των Προγραμμάτων του Κρατικού Ιδρύματος Βυτίνας. Στην απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρεται η χορήγηση δικαιωμάτων φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου σε έκταση 40 στρεμμάτων και τη σχετική οικονομική ενίσχυση για τη φύτευση και υποστύλωση ύψους 26.800 ευρώ από το Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου Π.Ε. Αρκαδίας, περιόδου 2014 – 2015.
- Ο κ.Κωνσταντινόπουλος επανήλθε με ερώτησή του στις 25 Ιανουαρίου 2017, σχετικά με το ως άνω πρόγραμμα, αλλά και το σχεδιασμό και υλοποίηση άλλων δράσεων. Σύμφωνα με την απάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είχαν υλοποιηθεί οι εξής δράσεις: φύτευση 40 στρεμμάτων οιναμπέλου (σε αντικατάσταση των μοσχευμάτων που καταστράφηκαν από τη θεομηνία του 2016), παραγγελία δενδρυλλίων φουντουκιάς μολυσμένων στο ριζικό τους σύστημα με τον μύκητα της τρούφας, ανάδειξη φυτείας μηλοειδών 15 στρεμμάτων ποικιλίας Delicious-Πιλαφά. Επίσης, υπήρχε σχεδιασμός για την ταυτοποίηση και σποροπαραγωγή του τσαγιού Μαινάλου, και τη δημιουργία επισκέψιμου βυσσινόκηπου 15 στρεμμάτων.
- Απαντώντας στην Αναφορά του κ.Κωνσταντινόπουλου (16-02-2018), ο αρμόδιος Υπουργός επαναλαμβάνει τις εξαγγελίες του προηγούμενου έτους και προσθέτει μερικές ακόμη:
- θα εκτελούνται προγράμματα κατάρτισης για την αμπελουργία, την οινολογία, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία → δεν έχει γίνει τίποτε ακόμη
- πρόγραμμα εμβολιασμού ριζών φουντουκιάς με τρούφα → δεν έχει γίνει τίποτε ακόμη
- έγινε η φύτευση εκτάσεως 40 στρεμ. Ελληνικών ποικιλιών οιναμπέλου → αλλά απέτυχε λόγω εγκατάλειψης
- θα προχωρήσουν σε σποροπαραγωγή του προϊόντος «Τσάι Μαινάλου» → δεν έχει γίνει τίποτε ακόμη
- θα δημιουργηθεί ένας επισκέψιμος βυσσινόκηπος → δεν έχει γίνει τίποτε ακόμη
- Στις 13/09/2019 κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση για το Τριανταφυλλίδειο ίδρυμα ενώ στις 30 Σεπτεμβρίου 2019 με επιστολή μου στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης εξηγώ αναλυτικά τι πρέπει να γίνει για την αναβίωση του ιδρύματος ενώ αναφέρω ότι οι απαντήσεις του Υπουργείου είναι πανομοιότυπες και χωρίς την παραμικρή ένδειξη προόδου επι του θέματος.
- Στις 20/01/2020 καταθέτω νέα επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδη ενώ παράλληλα καταθέτω εκ νέου στη Βουλή έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με τον οποίο για το Τριανταφυλλίδειο ίδρυμα υπάρχουν έσοδα και υπόλοιπο εκ μεταφοράς 7.554.380,00 ευρώ και τα χρήματα αυτά δίνονται στο ίδρυμα ανάλογα με τις ανάγκες όπως προκύπτουν ύστερα από πρόταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Υπουργός ύστερα από τη συζήτηση στη Βουλή δεσμεύτηκε ότι θα γίνει η σύσκεψη φορέων και αρμόδιων Υπουργείων όπως του ζήτησα ώστε να λυθούν τα επίμαχα ζητήματα καθώς και ότι θα επισκεφθεί τη Βυτίνα και το ίδρυμα.