Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Φίλιππο Δεργιαδέ για την εφημερίδα «Μακεδονία»
- Κύριε Κωνσταντινόπουλε, η Κυβέρνηση χαρακτηρίζει τη συμφωνία με τους δανειστές «ισορροπημένη και βιώσιμη», μιλά για αντίμετρα, μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο και τελική συμφωνία με προσδιορισμό μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Γιατί δεν θα την ψηφίσετε;
Δεν εκπλήσσομαι από τα «επιχειρήματα» της Κυβέρνησης. Είναι ανάλογα με το διαβόητο «σκίσιμο του Μνημονίου», με τη δήλωση «θα μας παρακαλούν να μας δανείσουν», με το «go back, κυρία Μέρκελ», αλλά και με την καινούργια δήλωση του κ.Τσίπρα «ότι ο κ.Σόιμπλε είναι σεβαστός και σοβαρός».
Εμείς δεν έχουμε κανένα δίλημμα. Ο κ.Τσίπρας πράγματι χτυπά τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Βεβαίως, κανένα δίλημμα δεν έχουν και οι Βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού κάθε φορά, μοναδικός στόχος τους είναι η παραμονή τους στην εξουσία και τον πετυχαίνουν ψηφίζοντας τα πάντα.
- Έχετε ζητήσει εκλογές και είχατε αποκλείσει Κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης από την παρούσα Βουλή. Τώρα η Κυβέρνηση προφανώς κερδίζει χρόνο. Τι πρέπει να αλλάξει στην στρατηγική του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΣΥ; Προς τα δεξιά η προς τα αριστερά;
Κύριε Δεργιαδέ, εμείς αρνούμαστε να μπούμε σε αυτό το τεχνητό δίλημμα. Είναι απατηλό, και εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο το «στημένο» δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είναι αμφίβολο αν υπάρχει κιόλας πια. Και εξηγούμαι: όσο ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει δημοσκοπικά, και η ΝΔ δεν διευρύνει την εκλογική της επιρροή, είναι αυτονόητο πως πολλοί προοδευτικοί πολίτες, που στις προηγούμενες εκλογές εξαπατήθηκαν από τον κ.Τσίπρα, αναζητούν μία προοδευτική λύση. Τα φιλικά προς τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα ενημέρωσης, παίζοντας το χαρτί της «χαμένης ψήφου», προσπαθούν να συμπιέσουν το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Δεν θα τα καταφέρουν.
Η Ελλάδα του 2030 θέλει τις προοδευτικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου στην πρώτη γραμμή.
- Στην τελευταία ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ μία πρόταση για ψηφοφορία προκάλεσε σχεδόν εσωκομματικό εμφύλιο. Γιατί ένα θεσμικό κόμμα όπως το δικό σας δεν λειτουργεί θεσμικά; Φταίνε μόνο οι νέοι «γραμμιτζήδες» ή και η ηγεσία;
Στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ υπήρξε η εισήγηση της Προέδρου, η πρόταση που κατέθεσα εγώ και η πρόταση του Ν.Ανδρουλάκη. Η πρότασή μου στηρίχθηκε από πολλούς ομιλητές και στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής ως συνθετική πρόταση. Ο Κ.Σκανδαλίδης μάλιστα συνέγραψε και σχετικό κείμενο, το οποίο θα περιλαμβανόταν στην εισήγηση της Προέδρου. Μετά από λίγο όμως το απέσυρε, γιατί κάποιοι είχαν προαποφασίσει τη στάση τους.
Παραμείναμε στην αίθουσα ακόμη και όταν μία ομάδα στελεχών της ΚΠΕ αποχώρησε και ζητήσαμε οι τρεις προτάσεις να συζητηθούν πρώτα σε νέα συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και κατόπιν σε νέα συνεδρίαση της ΚΠΕ. Υποστηρίξαμε αυτό το αίτημα από κοινού με την Κ.Μπατζελή, τον Π.Γερουλάνο, τον Χρ.Πάχτα, τον Μ.Κατρίνη, αλλά και με άλλα μέλη της ΚΠΕ που παρέμειναν στην αίθουσα, λέγοντας πως η εικόνα περίπου σαράντα μελών να ψηφίζουν μία πρόταση μετά από την αποχώρηση πολλών θα δημιουργούσε πρόβλημα – όπως και έγινε. Όμως τελικά, αυτή ήταν η επιδίωξη: να δημιουργηθεί πρόβλημα. Θυμίζω πως την παραμονή, η δημοσκόπηση της Kappa research έδινε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ποσοστό 8,9%, με άνοδο 1,5%.
Όσοι πιστεύουμε στη θεσμική λειτουργία των κομμάτων, το αποδείξαμε με τις πράξεις μας.
- Κάνετε λόγο για «τεχνητή κρίση και εσωστρέφεια» και πως υπάρχει «οργανωμένο σχέδιο» ώστε να παγιωθεί το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ. Δηλαδή οι διαφωνούντες στο ΠΑΣΟΚ υπηρετούν αυτό το σχέδιο;
Χαίρομαι που διαβάσατε το άρθρο μου «Εμείς επιλέγουμε την υπέρβαση και τη σύνθεση». Όπως θα καταλάβατε από την ευθεία απάντηση στην προηγούμενη ερώτησή μου σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη, όσοι καταθέτουν την πρότασή τους μία ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης της ΚΠΕ, δεν ενδιαφέρονται για την πρόταση αλλά για τον αντίκτυπο της κίνησής τους στα μέσα ενημέρωσης.
Ξέρω πως με το άρθρο μου στενοχώρησα και πόνεσα πολλούς, αλλά είναι η αλήθεια – και η αλήθεια πονάει.
- Συμφωνείτε με τις διαδικασίες που ανοίγουν ενόψει των συνεδρίων της ΔΗΣΥ αλλά και ακολούθως του ΠΑΣΟΚ, και ιδίως με την αντικατάσταση του ΠΣ και της ΕΚΑΠ;
Το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι πολιτικό και η Πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόταση να μην εκλεγούν όργανα στο Συνέδριο αυτό.
Δυστυχώς, οι διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ διαχρονικά χρησιμοποιούνται «α λα κάρτ». Στο Συνέδριο του 2015 βρεθήκαμε με περίπου 1000 αριστίνδην Συνέδρους, που συμπληρώθηκαν στη Χαριλάου Τρικούπη – κι όχι βέβαια από τον Ευ.Βενιζέλο.
Ακόμη και η εσωκομματική διαδικασία εκλογής Προέδρου, δεν έγινε χωρίς προβλήματα. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε ένα πληγωμένο ΠΑΣΟΚ, επέλεξα την ενότητα και την προοπτική. Δεν αντέχω να ακούω για δήθεν «δημοκρατικές ευαισθησίες» από ανθρώπους που, όταν είχαν ρόλους, δεν προχώρησαν ούτε σε μία ψηφοφορία. Ο καθένας με τις πράξεις του, όχι με τα λόγια, αποδεικνύει το ήθος, τις αρχές και τις δημοκρατικές του ευαισθησίες.
- Γιατί δεν μπορείτε να «τα βρείτε» με Ποτάμι και «Ώρα Αποφάσεων», που μετεξελίσσεται σε νέο κόμμα; Έχουν παίξει ρόλο στην κρίση που έχει ξεσπάσει το ΠΑΣΟΚ το οποίο θεωρούν ξεπερασμένο, αν όχι διεφθαρμένο…
Η άποψή μου ήταν και είναι καθαρή: αγωνίστηκα στο τελευταίο Συνέδριο για Ιδρυτικό Συνέδριο της Παράταξης. Τότε κάποιοι που σήμερα έχουν σηκώσει ως σημαία την ευκαιρία για Ιδρυτικό Συνέδριο με κατηγορούσαν ότι θέλω να καταργήσω τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ. Υποκρισία που εξοργίζει. Το 80% της κεντροαριστεράς στη χώρα ήταν και παραμένει ΠΑΣΟΚ. Αυτοί στους οποίους αναφέρεστε και κάνουν «κινήσεις», «κόμματα», κλπ, δεν είναι απλώς ψηφοφόροι, αλλά στελέχη, υπουργοί και πρώην αξιωματούχοι που έκαναν πλούσια και μακρόχρονη καριέρα μέσα από την πορεία τους στο ΠΑΣΟΚ.
Η ΔΗΜΑΡ, ένα κομμάτι των Κινήσεων Πολιτών και ένα κομμάτι από το «Ποτάμι» που επίσης ανήκουν στην κεντροαριστερά, πράγματι δεν συμμετείχαν στο ΠΑΣΟΚ μέχρι πρότινος. Τιμούμε ιδιαίτερα τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και όλους όσοι συμπορεύονται μαζί μας.
Άρα, αν το «Ποτάμι» πει «ναι» στην ίδρυση του νέου φορέα αφού έχουμε κοινό πολιτικό προορισμό, μετά από τις πολιτικές αποφάσεις του καλοκαιριού μπορούμε άμεσα να προχωρήσουμε στην ανάδειξη νέου αρχηγού.