In ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Το ζήτημα των οφειλών του ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ και τη διευκόλυνση στην αποπληρωμή  αυτών, ανέδειξαν με ερώτηση στη Βουλή τα μέλη της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ο Βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

 Το πρόβλημα των οφειλών δεν είναι καινούργιο, ενώ  σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από τη ΔΕΗ, το ύψος τους ανέρχεται στα 46 εκατ. ευρώ. Σε αδιέξοδο βρίσκονται αρκετοί αγρότες σε ολόκληρη τη χώρα λόγω του σοβαρού ενδεχόμενου να μην μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση για τις ενισχύσεις που δικαιούνται ή να γίνει διακοπή της παροχής νερού από τους Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), λόγω ανεξόφλητων υποχρεώσεων προηγούμενων ετών προς αυτούς, ενώ σημειώνεται ότι και οι ίδιοι οι ΤΟΕΒ αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες τόσο από τη μη είσπραξη των εισφορών από τους αγρότες, οι όποιοι έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, όσο και από συσσωρευμένες οφειλές του Δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης προς τους ΤΟΕΒ από τέλη αποστράγγισης.

Είναι λοιπόν άμεση  η ανάγκη για μια ρεαλιστική, δίκαιη ρύθμιση και επέκταση του μέτρου των 120 δόσεων, ώστε να διευκολυνθούν οι ΤΟΕΒ στην εξόφληση των οφειλών τους προς τη ΔΕΗ.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:

– Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Στ. Αραχωβίτη

– Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γ. Σταθάκη

Θέμα: Άμεση ανάγκη ένταξης των ΤΟΕΒ στις 120 δόσεις για τις οφειλές τους προς τη ΔΕΗ

Σε αδιέξοδο βρίσκονται αρκετοί αγρότες σε ολόκληρη τη χώρα λόγω του σοβαρού ενδεχόμενου να μην μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση για τις ενισχύσεις που δικαιούνται ή να γίνει διακοπή της παροχής νερού από τους Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), λόγω ανεξόφλητων υποχρεώσεων προηγούμενων ετών προς αυτούς. Επαναλαμβάνουμε την ανάγκη προώθησης σχετικής ρύθμισης, ώστε να διευκολυνθούν οι αγρότες στην αποπληρωμή τους μέσω προγράμματος διακανονισμού 120 δόσεων.

Το πρόβλημα των οφειλών δεν είναι καινούργιο. Είναι γνωστό εδώ και χρόνια στο Υπουργείο σας. Στην πλειοψηφία τους οι οφειλές αυτές προέρχονται από χρήσεις του παρελθόντος, ενώ το ύψος τους, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από τη ΔΕΗ, ανέρχεται στα 46 εκατ. Ευρώ. Το ζήτημα παραμένει ουσιαστικά άλυτο, αποτελώντας σημαντική απειλή για τον αγροτικό κόσμο.

Σημειώνεται ότι και οι ίδιοι οι ΤΟΕΒ αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην είσπραξη των εισφορών από τους αγρότες, οι όποιοι έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και τις δυσβάσταχτες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις. Επίσης, υπάρχουν συσσωρευμένες οφειλές του Δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης προς τους ΤΟΕΒ από τέλη αποστράγγισης. Όπως γίνεται σαφές οι ΤΟΕΒ θέλουν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους αλλά βάσει των πραγματικών τους δυνατοτήτων.

Σύμφωνα με πρόσφατη άτυπη ενημέρωση του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι αγρότες δεν θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για επιδοτήσεις φέτος εάν δεν έχουν τακτοποιήσει, μέσω ρύθμισης ή εξόφλησης, τις οφειλές τους προς στους ΤΟΕΒ. Σε αντίθετη περίπτωση θα απολέσουν τα δικαιώματά τους και άρα και τις ενισχύσεις που λαμβάνουν.

Τον Μάιο του 2018, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Β. Κόκκαλης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση είχε παραδεχτεί ότι «οι ΤΟΕΒ αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα με τον δανειστή ο οποίος λέγεται ΔΕΗ». Επίσης, απαντώντας σε σχετική Αναφορά που είχα καταθέσει για τον ΤΟΕΒ Δράμας (Ιούνιος 2018) ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γ. Σταθάκης είχε τονίσει ότι «η ΔΕΗ θα πρέπει να εξαντλήσει τα περιθώρια του διαλόγου με τους ΤΟΕΒ… να παράσχει κάθε είδους διευκόλυνση, ενώ θα ληφθούν μέτρα και από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων». Στην Αναφορά μου τότε σας είχα μεταφέρει την έντονη ανησυχία δεκάδων αγροτών της Δράμας για ενδεχόμενη διακοπή της ηλεκτροδότησης των ΤΟΕΒ λόγω των οφειλών τους προς τη ΔΕΗ. Η τελευταία απάντησε ότι μπορεί να προχωρήσει σε διακανονισμό με την καταβολή του 30% της οφειλής και ρύθμιση 18 δόσεων. Με αυτόν τον αριθμό δόσεων όμως ο ΤΟΕΒ δεν μπορεί να είναι συνεπής στην αποπληρωμή παρ’ όλο που το επιθυμεί.

Άμεση είναι η ανάγκη για μια ρεαλιστική, δίκαιη ρύθμιση και επέκταση του μέτρου των 120 δόσεων, ώστε να διευκολυνθούν οι ΤΟΕΒ στην εξόφληση των οφειλών τους προς τη ΔΕΗ. Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι ορατός ο κίνδυνος συρρίκνωσης του αγροτικού κόσμου και αφανισμού του πρωτογενούς τομέα βασικού πυλώνα της αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της χώρας μας.

Σε συνέχεια των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει το Υπουργείο σας ώστε να δοθεί η δυνατότητα για την αποπληρωμή των οφειλών των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ σε 120 δόσεις;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο σας ώστε να κάνει πράξη τη δέσμευσή σας για λήψη μέτρων και κάθε είδους διευκόλυνσης προς τους αγρότες ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους;
  3. Τι θα γίνει με τους αγρότες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν; Θα απολέσουν τα δικαιώματά τους και τις ενισχύσεις που λαμβάνουν;
  4. Τι θα γίνει με τους αγρότες που υπέστησαν φυσικές καταστροφές το χειμώνα που μας πέρασε και δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ; Αυτοί πώς θα καταφέρουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς τους ΤΟΕΒ όταν δεν έχουν λάβει τις νόμιμες αποζημιώσεις τους;
  5. Σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει το Υπουργείο σας για τη βελτίωση του απαρχαιωμένου δικτύου των ΤΟΕΒ και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας;
  6. Έχει προχωρήσει η μηχανογράφηση και εν γένει ο εκσυγχρονισμός των ΤΟΕΒ;
  7. Τι άλλα μέτρα ή πρωτοβουλίες θα λάβετε για τη στήριξη των ΤΟΕΒ;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΖΕΛΕΠΗΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ

ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΚΒΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΗ

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search