In ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Odysseas-copy-660x439

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Στολάκη

 

Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε με 153 ψήφους. «Βλέπετε» εξελίξεις; Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ θα έχει διάρκεια;

Ο κ. Τσίπρας δηλώνει πως η κυβέρνησή του είναι κυβέρνηση τετραετίας. Του το ευχόμαστε. Εμείς δεν ασκούμε αντιπολίτευση όπως έκανε εκείνος, με ύβρεις και προπηλακισμούς. Δεν επιθυμούμε να καταστραφεί η χώρα, αλλά να προχωρήσει. Μακάρι να τα καταφέρει η κυβέρνηση. Πρέπει όμως να σταματήσει τα ψέματα και τις εξαγγελίες, και να προχωρήσει σε πραγματικά έργα.

 

Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη από εδώ και στο εξής θα καταψηφίζει όλα τα νομοσχέδια της κυβέρνησης; Ποια νομοσχέδια θα στηρίζετε; Θα υπάρξει συναίνεση στο ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου;

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ενεργή στη Βουλή, καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις και ασκούμε ουσιαστική αντιπολίτευση. Σας αναφέρω χαρακτηριστικά το παράδειγμα των προτάσεων που κατέθεσα στον υπουργό Οικονομίας σχετικά με την παράταση των παλαιών αναπτυξιακών νόμων που λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2015, την εξυγίανση των προγραμμάτων και την χρηματοδότηση των «ζωντανών» επενδύσεων με την αξιοποίηση και του πρώτου κονδυλίου των 500 εκ. ευρώ που θα προέλθουν από τη Συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Κατέθεσα τις προτάσεις αυτές στη Βουλή, ο κ. Σταθάκης τις αποδέχθηκε ως ορθές και εποικοδομητικές και τώρα περιμένουμε την υλοποίησή τους. Αυτό αποτελεί συνεννόηση. Αυτό μπορεί να θεμελιώσει μία μορφή συναίνεσης. Όμως να είμαστε ξεκάθαροι: συναίνεση δεν σημαίνει και συνενοχή. Δεν θα μοιραστούμε και τις ευθύνες της Κυβέρνησης Τσίπρα για τα τεράστια λάθη τους, τα οποία τους επισημάναμε πολλές φορές και μας αγνοούσαν: για τον κίνδυνο να χαθούν 1,5 εκ. ευρώ από το τρέχον ΕΣΠΑ 2007-2013 λόγω καθυστερήσεων και αδράνειας, για τα προγράμματα που δεν προχωρούν γιατί δεν έχουν προκηρυχθεί, και για πολλά άλλα.

 

Στο υποθετικό σενάριο ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάλι σε μια… κρίσιμη στιγμή, αντίστοιχη με αυτή του καλοκαιριού όταν τα περισσότερα κόμματα ψηφίσατε το νέο μνημόνιο, τι θα κάνετε; Θα βάλετε πλάτη στον κ. Τσίπρα;

Και το περασμένο καλοκαίρι, είχα εισηγηθεί να μην ψηφίσουμε το Μνημόνιο Τσίπρα, για τρεις συγκεκριμένους λόγους: διότι ο κ. Τσίπρας σχεδίαζε εκλογές, διότι το Μνημόνιο αποτελείται από 90% φόρους και μόνο 10% περικοπή δημόσιων δαπανών, και διότι ο κ. Τσίπρας σκόπευε – όπως και κάνει – να εκμεταλλευθεί την ψήφο μας για το εσωκομματικό του ακροατήριο. Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε τελικά το Μνημόνιο, για να στηρίξει τους στόχους, όπως δήλωσε και η Πρόεδρος, και όχι για να στηρίξει την πολιτική. Για το καλό της χώρας, ελπίζω ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του να μην προκαλέσουν άλλες κρίσιμες στιγμές. Και για το καλό του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του, καλό είναι να μην στηρίζονται διαρκώς στις πλάτες άλλων – πολλώ δε μάλλον αυτών που υβρίζουν και λοιδορούν. Οι δικές μας πλάτες σήκωσαν το βάρος της δικής μας διακυβέρνησης. Τώρα οι πολίτες μας έχουν αναθέσει την ευθύνη της αντιπολίτευσης.

 

Αλήθεια, υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ; Θα συμμετείχατε με πολιτικά στελέχη σε μια οικουμενική κυβέρνηση ή σε μια κυβέρνηση συνεργασίας;

Η χώρα έχει Κυβέρνηση. Αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κυβερνήσει, να αναλάβει την προσωπική ευθύνη της αποτυχίας του, να ζητήσει τη συγκρότηση οικουμενικής Κυβέρνησης και να αφήσει τη χώρα να προχωρήσει. Άλλη λύση δεν υπάρχει.

 

Εκτιμάτε πως θα έχουμε σύντομα εκλογές;

Ελπίζω ο κ. Τσίπρας να μην ξανακάνει αυτή τη μοιραία επιλογή για τη χώρα. Ψηφίστηκε τρεις φορές. Αν δεν μπορεί, ας αναλάβει την προσωπική του ευθύνη και ας κάνει στην άκρη.

 

Πολλοί στο ΠΑΣΟΚ επιθυμούν ακόμα και σήμερα την διάλυσή του λέγοντας πως «έχει τελειώσει». Εσείς τι πιστεύετε και τι εισηγείστε στην κ. Γεννηματά;

Η πολιτική και τα κόμματα όπως τα ξέραμε στο παρελθόν έχουν τελειώσει. Όμως η Παράταξή μας, που εκφράζεται σήμερα από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, έχει ιστορία, παρόν και μέλλον. Έχει και μία νέα γενιά στελεχών που δεν φοβάται την ευθύνη και την προοπτική της. Δεν καταστρέφουμε το παλιό για να χτίσουμε το νέο. Οικοδομούμε το μέλλον πάνω σε γερά θεμέλια.

 

Ο κ. Βενιζέλος πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στα πολιτικά τεκταινόμενα και εάν ναι ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός;

Ο κ. Βενιζέλος έχει ενεργό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας. Έχει και μία προσωπικότητα που υπερβαίνει κατά πολύ τα κομματικά όρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Και μέσα από το νέο του ρόλο, απολαύει της εκτίμησης και της αποδοχής ενός ακροατηρίου πολύ ευρύτερου. Ο ίδιος έχει συναίσθηση και του ρόλου του και της ευθύνης του στην Παράταξη. Δεν χρειάζεται υποβολείς και υποδείξεις.

 

Υπήρξατε πρόσφατα υποψήφιος αρχηγός του κόμματος σας. Τι θα συμβουλεύατε να… αποφύγουν οι υποψήφιοι αρχηγοί της ΝΔ;

Μακριά από εμένα «συμβουλές» και «καθοδηγήσεις», ειδικά για εσωτερικά θέματα άλλων κομμάτων. Απλώς, επιτρέψτε μου να πω πως – κρίνοντας από το γενικότερο πολιτικό κλίμα – είμαι υπερήφανος για τον τρόπο που οι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, και ειδικά όσοι δεν εκλεγήκαμε, χειριστήκαμε την διαδικασία εκλογής τον περασμένο Ιούνιο. Βάλαμε την Παράταξη πάνω από την προσωπική μας φιλοδοξία, και καταφέραμε να την κρατήσουμε ενωμένη, παρά τις αδυναμίες και τα προβλήματα.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search