In ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

odysseas

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας κ.Γ.Σταθάκη: Έχει σχέδιο η Κυβέρνηση για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας;

Ο Βουλευτής Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ.Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, κατέθεσε προ δεκαημέρου επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Οικονομίας κ.Γεωργιο Σταθάκη με θέμα την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, με κυριότερα το ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο, με στόχο τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Απαντώντας στην ερώτηση, ο κ.Σταθάκης εξήγγειλε τέσσερα προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020 (ΣΕΣ, το λεγόμενο και «νέο ΕΣΠΑ), προσανατολισμένα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τον τουρισμό, και την ανεργία των επαγγελματιών και νέων επιστημόνων. Αναφέρθηκε επίσης στα τεράστια εμπόδια που έφεραν τα capital controls, που όπως είπε, ήταν επιλογή της Κυβέρνησης, και χαρακτήρισε «επιτυχία» το ρυθμό εκταμίευσης ενός εκ. ευρώ ημερησίως τον Αύγουστο και δύο εκ. ευρώ ημερησίως το Σεπτέμβριο από το ΕΣΠΑ, και την πλήρη ομαλοποίηση των εκταμιεύσεων μόλις πριν από μία εβδομάδα. Τέλος, δεσμεύθηκε για την άμεση κατάθεση και πλήρη λειτουργία του αναπτυξιακού νόμου έως την 1/1/2016, την ίδρυση Αναπτυξιακού Συμβουλίου και την κατάθεση του συνολικού αναπτυξιακού σχεδίου έως το Μάρτιο του 2016.

Στη δευτερολογία του, ο κ.Κωνσταντινόπουλος κάλεσε τον Υπουργό να υλοποιήσει, επιτέλους, την εξαγγελία του για την κατάθεση και τη θέση σε εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου. Επεσήμανε πως η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης καθυστέρησε σχεδόν ένα χρόνο με ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Όταν αναλάβατε τα καθήκοντά σας, υπήρχε μία – έστω και μικρή – ανάπτυξη, τώρα υπάρχει ύφεση. Τότε είχε ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τώρα είναι αναγκασμένες να ξαναπροχωρήσουν σε αυτή. Τότε η ανεργία είχε αρχίσει να υποχωρεί, και τώρα πάλι αυξάνεται. Περηφανεύεστε για την απορρόφηση 25 εκατομμυρίων ευρώ τον Αύγουστο και 50 το Σεπτέμβριο. Το 2014, απορροφήθηκαν 5,8 δις ευρώ και δημιουργήθηκαν 80.000 νέες θέσεις εργασίας – σας καλώ να το επιβεβαιώσετε με τον Διοικητή του ΙΚΑ. Δεν διεκδικήσατε την παράταση του ΕΣΠΑ 2007-2013, και τώρα μεταφέρετε έργα στο νέο ΣΕΣ 2014-2020, δεσμεύοντας περίπου το 40% του προϋπολογισμού του με παλιά έργα. Δεν υπάρχει καμία προκήρυξη για τον φορέα διαχείρισης των προγραμμάτων που εξαγγείλατε.»

Ο κ.Κωνσταντινόπουλος κάλεσε τον Υπουργό Οικονομίας να πραγματοποιήσει ένα new deal” με τον επιχειρηματικό κόσμο για την Ελλάδα του 2030, προχωρώντας σε μία κοινή προσπάθεια για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Εξειδικεύοντας την πρότασή του, ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πρότεινε τη δημιουργία ενός fund (ταμείου) στο οποίο θα συγκεντρωθούν όλα τα χρήματα από όλες τις χρηματοδοτικές πηγές και τα εργαλεία, με σκοπό την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας (π.χ. start up, κλπ), διότι οι νέοι επιχειρηματίες της χώρας μας φεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας τα σχετικά εργαλεία που προσφέρουν άλλες χώρες. «Χωρίς έναν δυναμικό επιχειρηματικό τομέα, δεν θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας, κύριε Υπουργέ», κατέληξε ο κ.Κωνσταντινόπουλος.

Στη δευτερομιλία του, ο Υπουργός δεσμεύθηκε για την απορρόφηση 4,5 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ έως το Μάρτιο του 2016, δήλωσε πως θα προχωρήσει στην κατάθεση αιτήματος προς την Κομισιόν για τεχνική παράταση έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013, και αποδέχθηκε, εν πολλοίς, την πρόταση του κ.Κωνσταντινόπουλου για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας μέσα από τη συγκέντρωση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search