In ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

nerit2

Αποσπάσματα από την πρωινή συνέντευξή μου στη ΝΕΡΙΤ (εκπομπή «Έξι-Δέκα», Γ.Σκάλκος-Στ.Χριστοφιλέα):

 

  • Για τη διαπραγμάτευση, τη συμφωνία και τη ρήξη:

«Η Κυβέρνηση, κάθε Κυριακή κάνει σύσκεψη, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή κλείνει συμφωνία, και Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο προχωράει σε ρήξη. Ελπίζω με την πρόθεσή της για δημοψήφισμα, και τις τάσεις αυτοκτονίας που παρουσιάζει, να μην μας μεταφέρει εδώ τη “γραμμή” του κ.Σόιμπλε, που – όπως αποκάλυψε χθες – είχε πείσει σχετικά τον κ.Παπανδρέου και τώρα ίσως έπεισε και τον κ.Τσίπρα». Υπενθυμίζω πως και το 2011 ήμουν αντίθετος με την πρόταση για δημοψήφισμα, καθώς δεν ήταν – ούτε τότε – μία «επαναστατική» πρόταση, αλλά, όπως φαίνεται σήμερα, μία προτροπή του κ.Σόιμπλε, πιθανώς για να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ.

  • Για την ύφεση:

«Έχουμε μία Κυβέρνηση, που εδώ και τρεις μήνες δεν πήρε κανένα από τα μέτρα που η ίδια αποκαλεί “υφεσιακά”, αλλά έχει ήδη οδηγήσει τη χώρα σε ύφεση! Κι αυτό, παρ’όλο που στη Βουλή, η αντιπολίτευση του δημοκρατικού τόξου, τη στηρίζει σε ένα ποσοστό 70% – πρωτόγνωρο τα τελευταία χρόνια!»

  • Όσον αφορά το θέμα της Παιδείας, τονίζω με έμφαση: «ο νόμος Μπαλτά πάει την Παιδεία 40 χρόνια πίσω». Είναι πολύ σημαντικό να συμμετάσχουμε όλοι στην εκδήλωση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την Παιδεία 2015.
  • Για την αξιοκρατία στο Δημόσιο, στην οποία επιμένω με σταθερότητα και συνέπεια εδώ και πολλά χρόνια:

«Έχουμε δείγματα “αριστερής διακυβέρνησης” στους διορισμούς στο κράτος χωρίς καμία αξιοκρατία. Θα σας το πω καθαρά: αυτό που γινόταν επί προηγούμενης Κυβέρνησης, το λεγόμενο “4-3-2”, δεν ήταν σωστό. Όμως σήμερα έχουμε μία Κυβέρνηση που ήρθε να αντικαταστήσει τα τεχνοκρατικά στελέχη με τους /τις συντρόφους των Υπουργών και των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ! Αυτό δεν είναι αριστερή Κυβέρνηση. Διορίστηκαν δεκατρείς Περιφερειάρχες στην εκπαίδευση, των οποίων ο Υπουργός αρνείται να δημοσιεύσει τα βιογραφικά!». «Στο δημόσιο πρέπει να επιλέξουμε αν θέλουμε αξιολόγηση, και αν ένας από τους τρόπους θα είναι για παράδειγμα η επανακατάρτιση των εργαζομένων. Αν ήταν λάθος ο τρόπος αξιολόγησης που θέσπισε η προηγούμενη Κυβέρνηση, να το συζητήσουμε. Το πολιτικό σύστημα όμως, οφείλει να συμφωνήσει: πρέπει κάποιος να αξιολογείται τακτικά, να επιμορφώνεται, να διορθώνει τις αδυναμίες του ή όχι;»

  • Για την επικοινωνιακή διαχείριση που γίνεται από τον κ.Κατρούγκαλο σχετικά με την επιστροφή των διαθεσίμων στο Δημόσιο:

«Οι εικόνες αυτές έχουν συναισθηματική αξία. Με σεβασμό στο προσωπικό και οικογενειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάθε άνθρωπος που χάνει τη δουλειά του, σας επισημαίνω πως, την ίδια στιγμή που 3.500 άνθρωποι προσελήφθησαν στο Δημόσιο με το νόμο Κατρούγκαλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., 3.500 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους στον ιδιωτικό τομέα. Η ανεργία δεν λύνεται με ένα νόμο. Λύνεται μέσα από την επιχειρηματικότητα, και τον ιδιωτικό τομέα. Οι πολίτες ψήφισαν το ΣΥΡΙΖΑ πριν από τρεις μήνες, γιατί ο κ.Τσίπρας υποσχέθηκε νέες θέσεις εργασίας. Τα ερωτήματα για τη νέα Κυβέρνηση είναι αμείλικτα: Πού είναι οι νέες θέσεις εργασίας; Πόσες θα είναι; Η ΓΣΕΒΕΕ προβλέπει 8.000 νέα λουκέτα για το επόμενο τετράμηνο. Ρευστότητα στην αγορά δεν υπάρχει. Επενδυτές δεν έρχονται. Στο ΕΣΠΑ, από την ημέρα που ανέλαβε ο κ.Σταθάκης, η απορρόφηση αυξήθηκε κατά 15 ευρώ! Επί τρεις μήνες καλούμε τον κ.Σταθάκη να ενημερώσει την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και δεν έρχεται. Τίποτε δεν προχωρά γιατί η Κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στην Τράπεζα της Ελλάδας να μην πληρώνει τίποτε».

  • Για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ:

«Θεώρησα σκόπιμο, λόγω της κρίσιμης συγκυρίας για τη χώρα, να προτείνω να καθυστερήσουν λίγο οι διεργασίες. Κάποιοι – λανθασμένα – το εξέλαβαν ως προσωπική αδυναμία. Καλώς ή κακώς, η διαδικασία αποφασίστηκε. Θέλω να πιστεύω πως , μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα δοθεί η εντολή μετασχηματισμού της παράταξης, και στο Συνέδριο και στην εκλογή νέας ηγεσίας. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μετασχηματιστεί σε ένα νέο κόμμα, που θα έρθει σε επαφή με νέες δυνάμεις και με τον κόσμο του – ο οποίος πια βρίσκεται σε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου – αλλά και θα αναζητήσει νέες συμμαχίες. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει σήμερα να πει ξεκάθαρα με ποιους είναι: Οι σημερινοί “μη προνομιούχοι”, δεν είναι οι “μη προνομιούχοι” του ’81. Είναι οι νέοι με δύο μεταπτυχιακά που εργάζονται για λιγότερα από 700 ευρώ, ενώ ένας συνταξιούχος παίρνει 1200 ευρώ. Αν καταλήξουμε σε αυτά, θα έχουμε πίστωση χρόνου για να συνεχίσουμε στην πολιτική ζωή της χώρας».

Δείτε όλη την εκπομπή στον παρακάτω σύνδεσμο: http://webtv.nerit.gr/katigories/enimerosi/11ma%ce%902015-exi-deka/

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search