In ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 17 Απριλίου 2023

 

 

Βασικά σημεία της συνέντευξης μου σήμερα στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις»:

Αναφορικά με την οικονομία: Ο κόσμος πρέπει να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ γιατί αν «μεγαλώσει» το ΠΑΣΟΚ θα βάλει στο τραπέζι θέματα που δεν θα έχουν σχέση με τα «συμφέροντα». Υπάρχουν τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα. Πώς φτάσαμε στο καρτέλ ενέργειας; Από το χρηματιστήριο ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίστηκε επί ΝΔ. Για αυτό το λόγο, στο σπίτι μας πληρώνουμε τη μέση τιμή φυσικού αερίου για τιμή ενέργειας. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αγαπούσε το λόμπι του φυσικού αερίου και η ΝΔ το συνέχισε, ενώ θα μπορούσαμε να εκμεταλλευόμαστε τις ΑΠΕ που διαθέτουμε. Το αποτέλεσμα ήταν τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, τα οποία δεν φορολογήθηκαν.
Δεύτερον, οι τράπεζες έχουν 0,1% επιτόκιο στις καταθέσεις τους, ενώ στα δάνεια 10% επιτόκιο. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την 3η ανακεφαλαιοποίηση και αφελληνισμό των τραπεζών και στη συνέχεια ήρθε η ΝΔ. Αφού άνοιξαν οι μεν την πόρτα, οι δε άνοιξαν τα «πάντα». Σήμερα οι τράπεζες έχουν 4,5 δις υπερκέρδη. Ο κ. Σταϊκούρας σε ερώτησή μου στη Βουλή πριν λίγες μέρες παραδέχτηκε ότι υπάρχουν υπερκέρδη και ότι «οι τράπεζες δεν κάνουν πολλά» για να βοηθήσουν τους δανειολήπτες. Αν ο Υπουργός τα παραδέχεται όλα αυτά, σκεφτείτε ποια είναι η πραγματικότητα. Τι θα πει όμως δεν κάνουν πολλά οι τράπεζες; Αν η κυβέρνηση έχει ρόλο παρατηρητή στην οικονομία, να μας ενημερώσει.
Πρέπει να γίνει άμεση φορολόγηση των υπερκερδών και τα χρήματα να πάνε στο κοινωνικό κράτος, όπως έγινε στην Ισπανία και την Πορτογαλία.
Τρίτον, τα νέα ζευγάρια και οι φοιτητές δεν βρίσκουν σπίτι για να νοικιάσουν. Η Ισπανία και η Πορτογαλία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δημιούργησαν χιλιάδες κατοικίες, την ίδια ώρα που η Ελλάδα πρόβλεψε την ανακαίνιση μόνο 100 κατοικιών από τους πόρους του ίδιου Ταμείου.
Επιπλέον, συμφωνούμε όλοι για στην απαραίτητη αύξηση του κατώτατου μισθού. Αλλά παράλληλα πρέπει να μειωθεί το κόστος εργασίας (μείωση ασφαλιστικών εισφορών) για να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να δώσουν μεγαλύτερες αυξήσεις και να πάνε καλύτερα τα πράγματα.
Αν αυξηθούν τα ποσοστά μας δεν θα μιλήσουμε γενικά και αόριστα. Θα θέσουμε βασικές προϋποθέσεις όπως αυτές που προαναφέρθηκαν, μεταξύ των οποίων θα είναι η σωστή διαχείριση του ΕΣΥ. Για παράδειγμα, εμείς στην Τρίπολη έχουμε μόνο έναν ακτινολόγο στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο. Έτσι αν υπάρξει ένας τραυματισμός στο Λεωνίδιο, για παράδειγμα, όπως υπήρξε και δεν εφημερεύει ακτινολόγος στο νοσοκομείο της Τρίπολης, τότε ο γιατρός από τα εξωτερικά ιατρεία θα στείλει τον τραυματία – που θα έχει ήδη μεταφερθεί από το Λεωνίδιο στην Τρίπολη – στην Καλαμάτα ή την Κόρινθο για αξονική. Είναι αυτό κοινωνική πολιτική; Αυτό θέλει η κυβέρνηση; Στις 21 Μαΐου, λοιπόν, ψηφίζουμε για να αλλάξουμε τις ζωές μας.

Αναφορικά με τις συνεργασίες: Με την επιλογή Αντώναρου, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπλένει την ευθύνη της κυβέρνησης Καραμανλή και την περίοδο που μας οδήγησε στα μνημόνια. Ο κ. Αντώναρος είναι κύριος εκφραστής αυτής της τάσης. Για εμάς, το ζήτημα στις εκλογές δεν είναι το ποιος θα είναι πρωθυπουργός. Είναι η προγραμματική σύγκλιση και το ισχυρό ποσοστό – μήνυμα από τον κόσμο. Αυτοί που έχουν αποτύχει τα προηγούμενα χρόνια δεν θα γίνουν πρωθυπουργοί με τη δική μας ψήφο. Όλοι οι αρχηγοί που παίρνουν διερευνητικές εντολές είναι υποψήφιοι πρωθυπουργοί, εφόσον οι πολίτες δεν έχουν δώσει αυτοδυναμία, θα πρέπει να δημιουργηθεί μια προγραμματική σύγκλιση που θα υλοποιηθεί από ένα κατάλληλο πρόσωπο. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι και πρωθυπουργός, αλλά πρώτα πρέπει να ψηφίσει ο κόσμος. Δεν είμαστε εδώ για να πάρουμε καρέκλες εξουσίας, είμαστε εδώ για να αλλάξουμε πολιτικές. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να κάνει πίσω για να φύγει η δεξιά;

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search