In ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέντευξη του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου,

Βουλευτή Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,

στο δημοσιογράφο Ρενάτο Λέκκα,

για το ενημερωτικό site ereportaz.gr

 

1.Γιατί να σας εμπιστευτεί ο ψηφοφόρος του Κεντροαριστερού χώρου και να σας ψηφίσει;

Καλώ όλους τους προοδευτικούς πολίτες να εμπιστευθούν πρώτα και πάνω απ’όλα την Παράταξη. Να συγκροτήσουμε όλοι μαζί μία μεγάλη προοδευτική συμμαχία, για να ηττηθεί στρατηγικά ο εθνικολαϊκισμός του κ.Τσίπρα και του κ.Καμμένου, και να καταθέσουμε από κοινού την άλλη κυβερνητική πρόταση, απέναντι στον συντηρητισμό της ΝΔ.

Τους καλώ όμως να στείλουμε και ένα ξεκάθαρο μήνυμα απόρριψης των μηχανισμών που επιδιώκουν να μεταφέρουν τους διχασμούς του παρελθόντος στο παρόν. Η εντολή από τη διαδικασία αυτή, πρέπει να είναι η ενότητα, η αξιοπιστία, η αυτονομία της πολιτικής μας πρότασης. Δεν μ’ενδιαφέρει το μικρό «κόμμα-λάφυρο» των οπλαρχηγών και των μηχανισμών, ούτε επιλέγω το προφίλ του «αντι-Τσίπρα». Επιλέγω να καταθέσω την θετική πρόταση για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

2. Γιατί διεκδικείτε την ηγεσία του νέου φορέα; Ποια είναι τα μηνύματα που στέλνετε;

Με τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει, υλοποιείται το βασικό αίτημα που κατέθεσα στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 2015 με την υποψηφιότητά μου: η ίδρυση ενός νέου, ενιαίου πολιτικού φορέα για την Παράταξή μας. Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζω μια αντίληψη συνέπειας, ιδεών και ευθύνης για όλη τη γενιά μας που αγωνίζεται με αξιοπρέπεια. Επιδιώκω μια νέα συμφωνία ανάμεσα στο κράτος και τον επιχειρηματικό κόσμο. Μία συμφωνία που την έχουμε ανάγκη, για να επιτύχουμε την παραγωγή πλούτου και νέες θέσεις εργασίας με καλύτερους μισθούς. Θέλω οι εργαζόμενοι να μπορούν να κάνουν όνειρα και να ζήσουν τις οικογένειές τους. Να αισθανθούν όλοι μέτοχοι στη νέα αναπτυξιακή προσπάθεια και να εισπράξουν το μέρισμα του αγώνα τους. Έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε αξιοπρεπείς συντάξεις για τους γονείς μας και κοινωνική αλληλεγγύη για αυτούς που την έχουν ανάγκη. Ο δικός μου ορισμός για την ανάπτυξη είναι η ευημερία των πολλών. Και μπορούμε να το κάνουμε πράξη προετοιμάζοντας την Εθνική Ελλάδος της δημιουργίας και της καινοτομίας.

 

3.Έχετε πει στο παρελθόν ότι στόχος του νέου φορέα πρέπει να είναι η δεύτερη θέση στις εκλογές. Απ’αυτήν σας τη δήλωση να συμπεράνουμε ότι θεωρείτε δεδομένη την πρωτιά της ΝΔ – όπως φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις; Θέλετε να αντλήσετε ψηφοφόρους από την δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ για να επιτύχετε τον στόχο σας;

Ο κ.Τσίπρας αναρριχήθηκε στην εξουσία υποκλέπτοντας την ψήφο των πολιτών με ψέματα και απατηλές υποσχέσεις. Και οδηγεί καθημερινά τη χώρα βαθύτερα στο αδιέξοδο, με τις εμμονές, τις ιδεοληψίες του, τη στρατηγική κατάληψης του κράτους-λαφύρου από τους επιτελάρχες και την κομματική του πελατεία, με τον εθνικολαϊκισμό τον δικό του και του κ.Καμμένου. Στόχος της Παράταξής μας πρέπει να είναι να ηττηθεί κατά κράτος αυτή η στρατηγική. Διεκδικούμε την εμπιστοσύνη όλων των προοδευτικών πολιτών που εξαπατήθηκαν από τον κ.Τσίπρα στις προηγούμενες εκλογές, αυτών που ψήφισαν ΝΔ πιεσμένοι από το τεχνητό δίλημμα «Τσίπρας ή ΝΔ», καθώς και όσων επέλεξαν την αποχή.

4.Ήσασταν ο πρώτος που μίλησε για τις δημοσκοπήσεις και ζήτησε από την επιτροπή Αλιβιζάτου να παρέμβει. Πιστεύετε ότι οι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει αλλά και αυτές που θα δουν τις επόμενες μέρες το φως της δημοσιότητας προωθούν κάποιους υποψήφιους;

Πιστεύω πως οι δημοσκοπήσεις, οι εταιρίες στοιχημάτων, καθώς και όλα τα αυτοσχέδια σχήματα μέτρησης της διαδικασίας πριν καλά-καλά οριστικοποιηθούν οι ίδιοι οι κανόνες της διαδικασίας αυτής, έχουν ενδιαφέρον για αστεϊσμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και για κουτσομπολιά στα καφενεία, όμως μπορεί να βλάψουν την Παράταξη και την ανάδειξη της νέας ηγεσίας, υποβαθμίζοντας τη σημασία της ή αποθαρρύνοντας τους πολίτες. Εγώ θέλω μεγάλη συμμετοχή, για μία μεγάλη Παράταξη, και έναν πολύ ζωηρό πολιτικό διάλογο με ισοτιμία για όλους τους υποψηφίους. Μόνο έτσι πιστεύω πως η ίδρυση του νέου φορέα θα έχει γερά θεμέλια στην κοινωνία, και σοβαρή προοπτική για το μέλλον.

Κάθε υποψήφιος θα κριθεί από την ιστορική διαδρομή του, τις πολιτικές του θέσεις, αλλά και το όραμά του για το μέλλον της Παράταξης. Όχι από τα “like” και τα “share”.

5.Ο πολιτικός  σας χώρος έχει δεχθεί σκληρή κριτική για το γεγονός ότι πρώτα εκλέγετε αρχηγό και μετά θα δημιουργήσετε το κόμμα. Δεν θεωρείτε πως είναι αυτή η στρατηγική βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση;

 

Δεν προερχόμαστε από παρθενογένεση. Συμμετείχαμε στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που έδωσε και την εντολή για αυτή τη διαδικασία. Στο Συνέδριο εκείνο, πρότεινα να αποφασιστεί μέσα από μία δεύτερη, ταυτόχρονη με την εκλογή ηγεσίας, ψηφοφορία, αν οι πολίτες επιθυμούν η Παράταξη να συγκροτηθεί σε ενιαίο ή πολυκομματικό φορέα. Η απόφαση του Συνεδρίου ήταν για πολυκομματικό φορέα.

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, η ενοποίηση έπρεπε να είχε έρθει εδώ και καιρό. Όμως εγωισμοί και προσωπικές φιλοδοξίες την απέτρεψαν. Να μην επιτρέψουμε η ανανέωση να γίνει βιτρίνα αναβίωσης παλαιών μηχανισμών, κομματικών «στρατηγών» και οπλαρχηγών του παρελθόντος.

6.Και μία ερώτηση για το ιδεολογικό πρόσημο του νέου φορέα: από τα Αριστερά προς το Κέντρο; Κέντρο μόνο; Ή από το Κέντρο και λίγο Αριστερά; Εσείς που τοποθετείτε τον εαυτό σας ιδεολογικά;

Συμμετέχουμε όλοι στο κοινό πολιτικό σχέδιο, που είναι η αναζωογονητική ανασυγκρότηση της Προοδευτικής Παράταξης – όρος που εγώ προτιμώ –  η οποία έχει στον πυρήνα της τη Δημοκρατία, τη συνεννόηση και τον προσανατολισμό στις κοινωνικές ανάγκες. Επιλέγουμε να βάλουμε στο επίκεντρο της πολιτικής μας τον άνθρωπο και όχι την εξουσία. Προτάσσουμε την καινοτομία και την διαρκή αλλαγή, αποκρούοντας τον λαϊκισμό, την αδράνεια και τη συντήρηση. Η πολιτική οφείλει να ενδυναμώνει την κοινωνία, να θεμελιώνει στέρεες κοινωνικές βάσεις υπέρ των ανθρώπων και των δικαιωμάτων τους, να εμπνέει τη συμμετοχή και να οικοδομεί την εμπιστοσύνη.

 

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search