In ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ODYSEAS_0

Σε σημερινή συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Έρη Τσάκωνα για την εφημερίδα «Αξία», ο Βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αναφέρει:

«Καλό είναι ο κ.Τσίπρας να αποφασίσει επιτέλους να κυβερνήσει. Η συζήτηση για δημοψήφισμα είναι μία τεράστια μπλόφα, στο πλαίσιο του γενικότερου επικοινωνιακού παιγνίου της Κυβέρνησης. Μέχρι τώρα, έχει βάλει τη χώρα σε ύφεση, χωρίς καν να πάρει ούτε ένα μέτρο!».

«Στο πολιτικό σκηνικό της πατρίδας μας, αναμετρώνται δύο αντίθετες λογικές, δύο διαφορετικοί κόσμοι. Οι προοδευτικοί πολίτες αναζητούν τον πολιτικό φορέα μέσα από τον οποίο θα εκφραστούν και διεκδικούν τη συμμετοχή τους μέσα από ένα νέο κόμμα, μία νέα σχέση, μία νέα εμπιστοσύνη».

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

  • Ο πρωθυπουργός έβαλε στο τραπέζι την πιθανή διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία που ξεπερνά τα όρια της λαϊκής εντολής. Θεωρείτε ότι είναι κίνηση που μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για τη χώρα;

Ο κ.Τσίπρας πρέπει να συνειδητοποιήσει, και να ξεκαθαρίσει εντός της κυβέρνησής του, ποια πραγματικά είναι η εντολή που έλαβε στις 25 Ιανουαρίου, που ήταν εντολή μίας νέας διαπραγμάτευσης, εντός του ευρώ. Κατόπιν τούτου, καλό θα είναι να αποφασίσει επιτέλους να κυβερνήσει. Η συζήτηση για δημοψήφισμα είναι μία τεράστια μπλόφα, στο πλαίσιο του γενικότερου επικοινωνιακού παιγνίου της Κυβέρνησης. Οι κ. Τσίπρας και Καμμένος είπαν ψέματα στον ελληνικό λαό και τώρα πρέπει να του πουν την αλήθεια. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας το 2011 όταν είχε τεθεί το θέμα του δημοψηφίσματος, είχε πει κατά λέξη σε συνέντευξή του στον κ.Χατζηνικολάου, ότι η τότε Κυβέρνηση «δεν θα προλάβαινε να φτάσει στο δημοψήφισμα, γιατί θα είχε καταρρεύσει η χώρα» και την παρότρυνε «να αφήσει τα τρικ με το δημοψήφισμα, γιατί, αν ήθελε, ένας ήταν ο δρόμος: οι εκλογές».

 

  • Πιστεύετε ότι η συμφωνία με τους εταίρους είναι ένα βήμα πιο κοντά έπειτα από την «αναδόμηση» της διαπραγματευτικής ομάδας από τον πρωθυπουργό και την αναβάθμιση του κ. Τσακαλώτου;

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Η κυβέρνηση είναι η ίδια, η τελική ευθύνη ανήκει πάντοτε στον Πρωθυπουργό. Φυσικά οι ικανότητες, η ευγένεια, ο χαρακτήρας, το ήθος και το πολιτικό αισθητήριο του κάθε υπουργού παίζουν ρόλο – όμως και για την επιλογή των προσώπων, ο Πρωθυπουργός ευθύνεται. Στην πολιτική, όλα και όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα. Και μέχρι στιγμής, το μόνο αποτέλεσμα της δήθεν «διαπραγμάτευσης» είναι η ύφεση. Ο κ. Τσίπρας έβαλε τη χώρα σε ύφεση χωρίς να πάρει ούτε ένα μέτρο!

 

  • Ως υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχετε ταχθεί ανοικτά υπέρ της ανασύστασης του χώρου της Κεντροαριστεράς. Ποιες θα είναι οι «δεξαμενές» που θα τροφοδοτήσουν αυτό το εγχείρημα;

Ο χώρος της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας δεν έχει στερέψει, παρά τους ευσεβείς πόθους μερικών. Η κρίση, η οικονομική πίεση, η πολιτική ή ηθική απογοήτευση, διασκόρπισε συγκυριακά τους προοδευτικούς πολίτες σε άλλα κόμματα, από την άποψη της εκλογικής προτίμησης, αλλά δεν έχουν διαλύσει αντιλήψεις, αξίες, ιδανικά και πολιτική ιδεολογία. Αυτοί οι προοδευτικοί πολίτες αναζητούν τον πολιτικό φορέα μέσα από τον οποίο θα εκφραστούν. Αναζητούν τον πολιτικό χώρο μέσα στον οποίο θα μπορέσουν ξανά να συζητήσουν, να διαβουλευθούν, να χαράξουν πολιτική πρόταση για τη χώρα μας. Διεκδικούν τη συμμετοχή τους, αλλά μέσα από ένα νέο κόμμα, μία νέα σχέση, μία νέα εμπιστοσύνη. Αυτοί οι πολίτες αποτέλεσαν την αστείρευτη δεξαμενή της παράταξής μας τα προηγούμενα χρόνια. Τη δική τους συμβολή επιδιώκουμε και πάλι, αλλά μέσα από έναν ξεκάθαρο μετασχηματισμό της παράταξής μας.

 

  • Ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε ότι θα έβλεπε θετικά τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση Κεντροαριστεράς με πρωθυπουργό τον Α. Τσίπρα υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, της προώθησης κομβικών μεταρρυθμίσεων. Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ θα είχε θέση σε αυτή τη «σύμπραξη»; 

Το «Ποτάμι» και ο κ.Θεοδωράκης αναζητούν ακόμη την οριστική πολιτική τους πυξίδα. Στις ιδεολογικές τους περιπλανήσεις, μερικές φορές μοιάζουν να χάνονται, παρασυρμένοι ίσως από καλή πίστη ή αγαθή προαίρεση. Όμως η Κυβέρνηση ακολουθεί έναν επικίνδυνο δρόμο, μακριά από το κέντρο, μακριά από την Ευρώπη, μακριά από τον ίδιο το ρεαλισμό και την πολιτική σύνεση. Το τελευταίο διάστημα, στο πολιτικό σκηνικό της πατρίδας μας, αναμετρώνται δύο αντίθετες λογικές, δύο διαφορετικοί κόσμοι: ο απομονωτισμός με την ευρωπαϊκή προοπτική, το αδιέξοδο με τη λύση, οι παρωπίδες με το ρεαλισμό, οι ιδανικοί αυτόχειρες με όσους παλεύουν για την επιβίωση. Ως ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη, επιλέγουμε την Ευρώπη, τη λύση, το ρεαλισμό, την επιβίωση της χώρας. Η θέση μας ήταν και παραμένει απέναντι από τον αριστερό και το δεξιό λαϊκισμό. Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι τον κ.Τσίπρα δήθεν δεν τον αφήνει ο κ. Λαφαζάνης! Αυτό είναι ένα ακόμα επικοινωνιακό τέχνασμα του ΣΥΡΙΖΑ.

 

  • Γιατί γύρισαν την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ οι ψηφοφόροι; Ήταν η συνεργασία σας με μία από τις δεξιότερες εκφάνσεις της Ν.Δ, ή το ότι υποστηρίξατε μέτρα που έπληξαν τα κοινωνικά στρώματα που αποτελούσαν τον εκλογικό κορμό του ΠΑΣΟΚ;

Οι λόγοι ήταν πολλοί. Η ιστορική συγκυρία υπήρξε άτεγκτη μαζί μας, όπως και με τη χώρα μας. Τα έχουμε αναλύσει όλα αυτά, πολλές φορές. Μεγαλύτερη σημασία έχει τώρα να στρέψουμε την προσοχή μας στο μέλλον. Ανήκω σε μία νεότερη γενιά, που αγωνιά περισσότερο για το αύριο παρά για το χθες. Και τώρα είναι η ώρα να θεμελιώσουμε ξανά το αύριο της χώρας μας: μία παιδεία με αριστεία και αξίες, ένα κράτος με αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα, μία κοινωνία με ισότητα, δικαιοσύνη, ασφάλεια, μία πολιτεία με δημοκρατικές δομές και αντιλήψεις, ποιοτική εργασία με αξιοπρέπεια για όλους. Αυτή η γενιά πρέπει επιτέλους να εκφραστεί, να εκπροσωπηθεί και να εκπροσωπήσει, όχι μόνο τη δική μας παράταξη, αλλά και όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους. Ειδικά για τη Δημοκρατική παράταξη, αυτή η γενιά θα αποτελέσει και τον νέο πολιτικό κορμό του νέου προοδευτικού χώρου. Και σας υπόσχομαι, πως, αν τα καταφέρουμε, δεν θα βλέπουμε πια τις πλάτες των πολιτών, αλλά θα τους κοιτάζουμε στα μάτια.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search