In ΑΡΘΡΑ

elliniko-570

Με ψυχολογία χειρότερη και από την εποχή του δημοψηφίσματος, με το φόβο και την ανασφάλεια να κυριεύουν ξανά την κοινωνία, η Κυβέρνηση –αντί να κυβερνά επί της ουσίας– παίζει ξανά επικοινωνιακά παιχνίδια, λειτουργώντας μάλιστα μονοθεματικά, σαν τηλεοπτικό κανάλι: αυτές τις μέρες, καμώνεται πως ασχολείται με το προσφυγικό, άντε και λίγο με το ασφαλιστικό. Δυστυχώς χωρίς την παραμικρή επιτυχία. Αντίθετα, η απομόνωση της Ελλάδας και η υποτιμητική αντιμετώπισή της από εταίρους, φίλους και ανταγωνιστές, μεγεθύνουν τα ήδη οξύτατα προβλήματα.
Δεν πρέπει να αφήσουμε να μας κυριεύσει ο πανικός. Η χώρα μας πρέπει να ανταποκριθεί στα δύσκολα. Να ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι: δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση χωρίς επενδύσεις. Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να ξεφύγει από την ύφεση χωρίς την παραγωγή πραγματικού πλούτου. Η κοινωνία και οι πολίτες δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην ευημερία χωρίς τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το κοινωνικό κράτος δεν θα μπορέσει να στηριχθεί παρά μόνο σε μία ανταγωνιστική οικονομία που θα λειτουργεί.
Εδώ και δύο μήνες, καταθέτω επανειλημμένα, δύο φορές την εβδομάδα, επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Τσακαλώτο, σχετικά με την πορεία της επένδυσης του Ελληνικού. Εδώ και δύο μήνες, επανειλημμένα, δύο φορές την εβδομάδα, ο κ.Τσακαλώτος αρνείται επιδεικτικά να προσέλθει στη Βουλή για να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση. Γιατί;
Ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί του, που υπογράφουν “με πόνο” –όπως όλα, εξάλλου– τη δέκατη τρίτη περικοπή συντάξεων, πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως, αν δεν δημιουργηθούν άμεσα νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, πολύ σύντομα θα χρειαστεί να το ξανακάνουν. Οι οικονομικές και αναπτυξιακές επιδόσεις τους είναι πενιχρές: με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., η ύφεση θα αγγίξει δυστυχώς το 1%. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κινδυνεύει να τιναχθεί, μετά από την αποκάλυψη πως ο Υπουργός Οικονομίας, κ. Σταθάκης, έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι έργα ύψους 1 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007-2013 θα πληρωθούν από εθνικούς πόρους για τα επόμενα δύο χρόνια. Επισημαίνω πως το ΠΔΕ ανέρχεται σε 750 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Και, αντί να προσπαθεί να στηρίξει τη χώρα και τους ανθρώπους της, η Κυβέρνηση τους τιμωρεί, με καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες σε όλα τα μέτωπα των επενδύσεων.
Η επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, μία δημόσια περιουσία που ρημάζει εδώ και χρόνια, θα μπορούσε να αποτελέσει ορόσημο  –”κράχτη”, θα λέγαμε– για ξένες επενδύσεις:
* Θα δημιουργήσει θετικό κλίμα στους ξένους επενδυτές, όταν δουν ζωντανά κεφάλαια να επενδύονται στην Ελλάδα.
* Η συμβολή της στο ΑΕΠ της χώρας, με βάση τη σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ, θα ανέλθει στο 2%.
* Θα δημιουργηθούν 10.000 νέες θέσεις εργασίας κατά την πρώτη πενταετία, οπότε και θα πραγματοποιούνται οι κατασκευαστικές εργασίες, στις οποίες θα προστίθενται 2.000 επιπλέον κάθε χρόνο και σε βάθος εικοσαετίας, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ. Μιλάμε δηλαδή συνολικά για 70.000 άμεσες νέες θέσεις εργασίας.
* Η δημιουργία των προβλεπόμενων εγκαταστάσεων ψυχαγωγίας, αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής, θα προσελκύει ένα εκατομμύριο επιπλέον τουρίστες.
*  Τα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι πολύ υψηλά και μακροπρόθεσμα.
* Ολόκληρη η περιοχή θα αναδειχθεί αισθητικά και περιβαλλοντικά, και θα μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα Μητροπολιτικά Πάρκα Πρασίνου – και μάλιστα με θαλάσσιο μέτωπο – αντί για “σκουπιδότοπο”.
Η χώρα δεν μπορεί να περιμένει. Οι πολίτες δεν έχουν άλλες αντοχές. Όσοι διεκδίκησαν και ανέλαβαν την εντολή και την ευθύνη να κυβερνήσουν, ας πάρουν την απόφαση να το κάνουν, αφήνοντας στην άκρη τις εμμονές, τις ιδεοληψίες και την έμφυτη απάθειά τους απέναντι στην καταστροφή. Μπορούμε να συνεργαστούμε;
Σε πείσμα των καιρών, του λαϊκισμού και των εύκολων λύσεων, οι επενδύσεις και οι νέες θέσεις εργασίας είναι η απάντηση στην κρίση. Είναι ο τρόπος για να τα καταφέρει η πατρίδα μας.
Άρθρο στο capital.gr

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search