In ΟΜΙΛΙΕΣ

odysseas_vouli

Ομιλία στη Βουλή για το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο:

 «Επιβάλλετε τη λογική του συμβούλου στρατηγικής του Πρωθυπουργού, και μάλλον όλης της Κυβέρνησης: ‘η καριέρα είναι χολέρα’».

 

Βασικά σημεία της σημερινής ομιλίας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού-φορολογικού νομοσχεδίου:

 • Η εντολή ελπίδας που σας έδωσαν οι πολίτες διαψεύσθηκε σε λιγότερο από έναν χρόνο με το χειρότερο τρόπο σε όλους τους τομείς: στον κοινωνικό τομέα, στα θέματα ηθικής, δικαιοσύνης και διαφάνειας. Με τον παρόν νομοσχέδιο, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γράφει τον πολιτικό της επίλογο με την κοινωνία.
 • Τα ψέματά σας είναι πολλά και κραυγαλέα:
  • Υποσχεθήκατε κατάργηση των δύο πρώτων Μνημονίων «μ’ένα νόμο κι ένα άρθρο» και, αντί γι’αυτό, προκαλέσατε, με τις ιδεοληψίες και τις καθυστερήσεις σας, το τρίτο Μνημόνιο και κρατάτε «κάβα» το τέταρτο.
  • Δεσμευθήκατε για αφορολόγητο στις 12.500 ευρώ, και, αντί γι’αυτό, βάλατε «κόκκινη γραμμή» τα 9.100 ευρώ. Ο Υπουργός σας, ο κ.Τσακαλώτος, δήλωνε πως αν το αφορολόγητο πέσει κάτω από αυτή την «κόκκινη γραμμή», θα παραιτούνταν και θα το καταψήφιζε στη Βουλή. Τελικά, με τροπολογία της νύχτας το αφορολόγητο έπεσε στα 8.636 ευρώ. Ο λογαριασμός είναι 1,8 δις ευρώ, όσο το «χαράτσι» της ΔΕΗ. Αυτό είναι το δικό σας «χαράτσι», το «χαράτσι» της Αριστεράς.
  • Υποσχεθήκατε «καμία μείωση στις συντάξεις», «επιστροφή της 13ης σύνταξης». Αντί γι’αυτό: μείωση του “εφάπαξ” 20% και μείωση του ΕΚΑΣ για 340.000 δικαιούχους. Και ψηφίζετε μειώσεις συντάξεων κατά 2,5 δις ευρώ, 10-30% για κάθε νέο συνταξιούχο, και σε δύο χρόνια για όλους. Μείωση των επικουρικών συντάξεων: 6% για το 2015 και 20% για το 2016. Μείωση του μερίσματος σε 340.000 συνταξιούχους.
  • Αυξάνετε τις ασφαλιστικές εισφορές, δημιουργώντας νέο φαύλο κύκλο ανεργίας.
  • Όσον αφορά αγρότες, δικηγόρους, μηχανικούς και γιατρούς, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους θα φέρει επιβάρυνση 25-30% στο εισόδημά τους. Παράδειγμα: δικηγόρος με 5ετή άσκηση επαγγέλματος και ακαθάριστο εισόδημα 20.000 ευρώ, σήμερα πλήρωνε ασφαλιστικές εισφορές 4.096 ευρώ και φόρο 3.498 ευρώ. Με το νόμο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές 7.490 ευρώ και φόρο 2.730 ευρώ.
 • Όταν έλθει ο λογαριασμός, όλοι θα μάθουν την αλήθεια. Ψηφίζετε αύξηση της φορολογίας από 26% σε 29% στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Βρήκατε τον ΦΠΑ στο 13% και τον φτάσατε στο 24%. Τιμωρείτε την Ελλάδα που παράγει, το κοινωνικό κέντρο, που κράτησε την Ελλάδα όρθια. Επιβάλλετε τη λογική του συμβούλου στρατηγικής του Πρωθυπουργού, και μάλλον όλης της Κυβέρνησης: «η καριέρα είναι χολέρα». Όποιος αγωνίζεται για να βελτιώσει τη ζωή του και να κερδίσει νόμιμα μέσα από την εργασία του, δεν έχει θέση στη χώρα. Δίνετε αριστερό άλλοθι σε κάθε μορφής φοροδιαφυγή, στην εισφοροδιαφυγή, στην αδήλωτη εργασία.
 • Και όμως, λέτε πως «όλα πάνε καλά». Αν όντως όλα πάνε καλά, γιατί δεν κάνετε μία συγκέντρωση στο Σύνταγμα, όπως πριν από δύο χρόνια, με τον κ.Κατρούγκαλο και τον κ.Τσακαλώτο να ενημερώνουν τους πολίτες για τις ευεργετικές δράσεις του νομοσχεδίου; Περιμένω σήμερα τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να βγουν έξω και να ενωθούν με τον κόσμο που διαμαρτύρεται! Γιατί δεν πηγαίνετε στα καφενεία των χωριών με λιγότερους από 2000 κατοίκους, στα παντοπωλεία, στα μικρά μαγαζιά, να τους εξηγήσετε ότι δεν τους αφανίζετε, αλλά ότι «όλα πάνε καλά»; Καφενεία, παντοπωλεία, ταβέρνες: μία ακόμη παρέμβαση στην «ολιγαρχία»!
 • Γιατί δεν καταργήσατε, με ένα νόμο κι ένα άρθρο τις περίφημες «δεκατρείς ρυθμίσεις που ευνοούν τη διαφθορά»;
 • Μιλούσατε για το τρίγωνο «πολιτική – μέσα ενημέρωσης – τράπεζες», και σε κάποια σημεία είχατε και δίκιο. Πριν από λίγες ημέρες, οι τράπεζες ανακοίνωσαν την κατανομή των διαφημιστικών τους πακέτων. Και μάλιστα το 2015, που ο κ.Δραγασάκης ήταν υπεύθυνος για τις τράπεζες – καθώς το κράτος είχε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών των τραπεζών – η «Αυγή», το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, έλαβε 550.000 ευρώ διαφημίσεις από τράπεζες. Αποφασίσατε, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, να «χτυπήσετε τη διαπλοκή από μέσα», κάνοντας ό,τι και το παλιό πολιτικό σύστημα;
 • Διχάσατε την κοινωνία: Είπατε «ή εμείς ή αυτοί», «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», χωρίς πραγματικό σκοπό. Εκθρέψατε το πολιτικό γενιτσαρισμό: Βουλευτές που καταψήφισαν ελαφρύτερα μέτρα βρήκαν σε εσάς νέα κομματική στέγη για να στηρίξουν πολύ χειρότερα μέτρα με αντάλλαγμα μια κυβερνητική, βουλευτική ή κρατική θέση.
 • Όσον αφορά τις επαπειλούμενες διαγραφές Βουλευτών από τους επαγγελματικούς τους φορείς: θεωρώ πως η απάντηση στα Μνημόνια του ΣΥΡΙΖΑ και τα μέτρα που φέρνουν πρέπει να είναι πολιτική. Το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί τώρα, είναι να φερόμαστε κι εμείς, όλοι οι υπόλοιποι, σαν ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ…
 •  Η χώρα μπορεί να τα καταφέρει, να κάνει το επόμενο βήμα. Η χώρα όμως χρειάζεται μια ατζέντα για την Ελλάδα του 2030. Μια ανταγωνιστική οικονομία που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα μπορεί να στηρίξει το κοινωνικό κράτος. Να πούμε ξεκάθαρα ότι αυτό μπορεί να γίνει κατά κύριο λόγο από τον ιδιωτικό τομέα και τη συμβολή του δημοσίου. Μέσα από μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα είναι παρούσα, αναλαμβάνοντας το ρόλο και στηρίζοντας την Ελλάδα της παραγωγής και της αξιοκρατίας.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search