In ΑΡΘΡΑ

85545-191826

Άρθρο για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» 26 Ιουλίου 2015

Η προγραμματική περίοδος ΕΣΠΑ 2007 – 2013 ολοκληρώνεται στις 31.12.2015. Μέχρι και το Δεκέμβριο του 2014, η απορροφητικότητα των κονδυλίων είχε ξεπεράσει το 90%, δηλαδή 5,8 δις. ευρώ, με αποτέλεσμα όχι απλώς την ενίσχυση εκατοντάδων χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών και επαγγελματιών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και τη δημιουργία αντίστοιχου αριθμού θέσεων εργασίας, κυρίως για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.

Η νέα Κυβέρνηση, πάγωσε, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων της, κάθε χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ. Ακόμη χειρότερα, αποπειράθηκε να κατασχέσει “εις χείρας τρίτων”, των Περιφερειαρχών, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, για να διατηρήσει το μύθο ότι «λεφτά υπάρχουν». Το αποτέλεσμα ήταν να επιβληθεί επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όχι μόνο για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, αλλά και για το νέο ΣΕΣ 2014-2020.

Είχα προειδοποιήσει επανειλημμένα: Η απορρόφηση των κονδυλίων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου είναι, πλέον, σχεδόν ανέφικτη.

Αυτό σημαίνει τα εξής:

  • Έργα που έχουν δηλωθεί ότι θα ολοκληρωθούν έως 31.12.2015 θα μείνουν ημιτελή και θα χρειαστούν εθνικούς πόρους ώστε να ολοκληρωθούν,
  • Το σύνολο των χρημάτων που έχουν δαπανηθεί για τα έργα αυτά, περίπου 2,5 – 3 δις ευρώ, θα επιστραφεί στις Βρυξέλλες.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της απώλειας, αρκεί να επισημανθεί πως το σκέλος του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το 2015 είναι 700 εκ. ευρώ: 3-4 φορές υποπολλαπλάσιο του ποσού που η Κυβέρνηση θα κληθεί να επιστρέψει. Και αυτό, χωρίς να συνυπολογιστούν η απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, εσόδων (ΦΠΑ) και ασφαλιστικών εισφορών. Πέραν των οικονομικών επιπτώσεων, θα υπάρξουν και επιπτώσεις στο επίπεδο ζωής λόγω μη υλοποίησης και ολοκλήρωσης δράσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και ημιτελών κατασκευών.

Αν στα παραπάνω προστεθεί η μη υλοποίηση – και η πλήρης αδυναμία υλοποίησης στο επόμενο εξάμηνο – δράσεων της νέας προγραμματικής περιόδου, που είχαν προετοιμαστεί και ήταν έτοιμες να προκηρυχθούν, λόγω καθυστερήσεων της Κυβέρνησης, τότε είναι σαφές πως η ύφεση θα γιγαντωθεί. Η χώρα δεν θα μπορέσει να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο, αν δεν ολοκληρώσει τάχιστα τις διαρθρωτικές αλλαγές και δεν πάρει πρωτοβουλίες να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ. Και μη διανοηθούν μετά να μας πουν πως «φταίνε οι κακοί εταίροι» για τη δική τους κωλυσιεργία, αβουλία και αδράνεια!

Η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός και ο αρμόδιος Υπουργός έχουν χρέος να κινηθούν άμεσα, τώρα:

  • Να εξασφαλίσουν 500 -600 εκ. ευρώ ώστε να ξεκινήσουν τα έργα υπό ολοκλήρωση. Ποσό ίσο με τα 500 εκ. ευρώ που βρέθηκαν για να δαπανήσει ο κ. Καμμένος για περιττούς και αμφιλεγόμενους εξοπλισμούς.
  • Να διαπραγματευθούν την παράταση της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, λόγω έκτακτων συνθηκών, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Να μη διανοηθούν να φορτώσουν τη νέα προγραμματική περίοδο με αυτά τα έργα, μειώνοντας δραστικά τους πόρους για την περίοδο 2014 – 2020.

Η «κακή» Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ιδιαίτερα η Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης Κορίνα Κρέτου, εξέχον στέλεχος της «κακής» ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να στηρίξουν την ελληνική πραγματική οικονομία για να βγει από την κρίση, προτείνοντας την άμεση εκταμίευση 1 δις ευρώ (500 εκ από το ΕΣΠΑ και 500 εκ από το ΣΕΣ) για φέτος. Μοναδικός όρος; Η Κυβέρνηση να υλοποιήσει τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, και ο Πρωθυπουργός να τιμήσει την υπογραφή του της 12ης Ιουλίου. Η αντιπολίτευση τον στηρίζει, για το σκοπό αυτό. Η συμμορία της δραχμής τον υπονομεύει. Ο ίδιος τι θα επιλέξει;

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search