In ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Αν σήμερα στη Μεγαλόπολη είχαν θέρμανση με φυσικό αέριο, θα πλήρωναν 500% πάνω και στην Αρκαδία 200% όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

«Όμως τα γεγονότα πολύ γρήγορα ανέδειξαν το τραγικό λάθος. Με τιμή φυσικού αερίου 45 ευρώ η MWH στην χονδρική αγορά, το κόστος της θέρμανσης με φυσικό αέριο θα διαμορφωνόταν στα 90 με 120 ευρώ. Τώρα που η μέση τιμή στην χονδρική αγορά του φυσικού αερίου έχει διαμορφωθεί στα 227 ευρώ η MWH, προκύπτει ότι το κόστος θέρμανσης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Μεγαλόπολης θα διαμορφωθεί γύρω στα 270 -300 ευρώ η MWH. Αύξηση δηλαδή 500%.»

 

Το 2014, κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υφυπουργός Ανάπτυξης, το έργο «Επιχορήγηση Τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης Α.Ε. ΟΤΑ για επέκταση δικτύου διανομής τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης (Β΄φάση)» ύψους 15.417.270 ευρώ είχε ενταχθεί στο εθνικό σκέλος του ΠΔΕ (ΣΑΕ075) ως πράξη δυνητική προς ένταξη σε ΕΠ του ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς αποτελούσε  έργο μεγάλης αναπτυξιακής, περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή.

Στην συνέχεια 8 χρόνια μετά  οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ  και ΝΔ αδιαφόρησαν για το έργο με ανυπολόγιστη ζημιά. Στην κυβερνητική θητεία των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ μετά από συνεχείς παρεμβάσεις μου που περιλάμβαναν ερωτήσεις στη Βουλή το κράτησα ζωντανό με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταξή τελικά του έργου λίγο πριν το τέλος του 2018 ότι θα εκδοθεί σχετική πρόσκληση υποβολής προτάσεων προς χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Στις 15 Δεκεμβρίου 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ δεσμεύτηκε απαντώντας σε επίκαιρη ερώτησή μου στη Βουλή ότι το έργο της 2ης φάσης επέκτασης της τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης  θα προχωρήσει και υπήρξε η ένταξη του Έργου «Επέκταση Δικτύου Τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης – Β΄ Φάση» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. του ΕΣΠΑ 2014-2020, με συνολικό προϋπολογισμό 10.267.872,00 €.

 

Το Μάϊο του 2020 ανεξήγητα και με αντιοικονομικά και αντιπεριβαλλοντικά κριτήρια το έργο απεντάσεται και  στη θέση του προωθείται με αδιαφανείς διαδικασίες  δίκτυο φυσικού αερίου που αυξάνει το κόστος θέρμανσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από 45 ευρώ την MWH(μεγαβατόρα) σε 90 έως 120 ευρώ. Το ανέδειξα με τρείς επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή πειστική όμως απάντηση δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα για αυτή την λανθασμένη και επιζήμια απόφαση για τους κατοίκους της Μεγαλόπολης που αύξανε το κόστος θέρμανσης 200%

 

Όμως τα γεγονότα πολύ γρήγορα ανέδειξαν το τραγικό λάθος. Με τιμή φυσικού αερίου 45 ευρώ η  MWH στην χονδρική αγορά, το κόστος της θέρμανσης με φυσικό αέριο θα διαμορφωνόταν στα 90 με 120 ευρώ. Τώρα που η μέση τιμή στην χονδρική αγορά του φυσικού αερίου έχει διαμορφωθεί στα 227 ευρώ η  MWH, προκύπτει ότι το κόστος θέρμανσης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Μεγαλόπολης θα διαμορφωθεί γύρω στα 270 -300 ευρώ η MWH. Αύξηση δηλαδή 500%.

 

Αντί λοιπόν να προκριθεί η σαφώς πιο οικονομική λύση της επέκτασης της τηλεθέρμανσης που μπορούσε να συνδεθεί με το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο (μονάδα 5) επιλέχθηκε η ζημιογόνα και αντι-περιβαλλοντική λύση της υποχρεωτικής σύνδεσης όλων των κατοίκων με το νέο δίκτυο φυσικού αερίου.

Όμως το λάθος της κατάργησης της τηλεθέρμανσης δεν μπορεί να αντικατασταθεί από ένα μεγαλύτερο αυτό της δημιουργίας μονοπωλίου στην παροχή φυσικού αερίου για θέρμανση στη Μεγαλόπολη.

Τα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος με λιγνίτη έκλεισαν απρογραμμάτιστα στη Μεγαλόπολη και τίποτα εναλλακτικό δεν έχει προωθηθεί για την οικονομία της περιοχής. Το πρόβλημα της ακριβής ενέργειας δεν είναι παροδικό. Ως σοσιαλδημοκράτες πιστεύουμε ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όλους τους ενναλακτικούς τρόπους παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ για να επιβιώσουν.

Πρόταση:

Ειδικά για την περιοχή της Μεγαλόπολης μετά από το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί να υπάρξει ένα γενναίο πιλοτικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας για τις κατοικίες και τις επιχειρήσεις που θα συνδυάζεται με την ταυτόχρονη παραγωγή ενέργειας από Φωτοβολταϊκά και χρήση αντλιών θερμότητας. Έτσι για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα έχουμε μόνιμη και βιώσιμη λύση αντιμετώπιση του προβλήματος του αυξημένου κόστους θέρμανσης. Το μέτρο αυτό πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τους πόρους για την δίκαιη μετάβαση για την απολιγνιτοποίηση και είναι ένα μέτρο αντιστάθμισης των απωλειών της περιοχής από την κατάργηση του λιγνίτη για περιβαλλοντικούς λόγους. Η πρόταση έχει υλοποιηθεί στην Πορτογαλία με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search