In ΑΡΘΡΑ

Εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ

21.01.2024

 

Η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών σήμερα, βιώνει ένα μείγμα κλοπής των εισοδημάτων τους που προέρχεται από τον κλάδο των τροφίμων, αφαίμαξη από τις τράπεζες, αύξηση των ιδιωτικών δαπανών υγείας λόγω της υποβάθμισης και κατάρρευσης του ΕΣΥ, αλλά και αύξηση στις τιμές των ενοικίων.

Την κλοπή του εισοδήματος στον τομέα των τροφίμων, την έχει αποδεχτεί η Κυβέρνηση αφού μας είπε ότι η χώρα είναι «μπανανία». Αυτή τη χώρα όμως την κυβερνά 5 χρόνια. Είναι ακατανόητο και μάλλον ανάλογο των διαθέσεων της Κυβέρνησης να μην ανακοινώνει στον καταναλωτή το προϊόν μέσω του οποίου αισχροκερδεί μια εταιρεία.

Ως ΠΑΣΟΚ καταθέσαμε τροπολογία με την οποία εισηγηθήκαμε να γνωρίζει ο καταναλωτής το προϊόν στο οποίο διαπιστώνεται αισχροκέρδεια. Με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί το φαινόμενο εφόσον καμία εταιρεία δεν θέλει να πάθει ζημιά στην κατανάλωση το προϊόν της.

Εξαιρετικά προκλητική είναι η αισχροκέρδεια σε είδη πρώτης ανάγκης. Για παράδειγμα, το γάλα το αγοράζουν οι εταιρείες ή ο μεσάζοντας από τον παραγωγό 0,70 λεπτά και φτάνει στον καταναλωτή 2,5 ευρώ. Εδώ μιλάμε για κλοπή σε συγκεκριμένα τρόφιμα. Και αυτό παρόλο που ζούμε στην ψηφιακή εποχή και μπορεί η πολιτεία να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο πόσο πουλάει ο παραγωγός και πόσο πουλάει το supermarket.

To ΠΑΣΟΚ προτείνει από τον Ιανουάριο του 2022 μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα τρόφιμα παράλληλα με διενέργεια ελέγχων στην αγορά.

Η δεύτερη μεγαλύτερη κλοπή που γίνεται είναι με τα υπερκέρδη των τραπεζών. Έχω επανειλημμένα κάνει ερωτήσεις στη Βουλή  για το συγκεκριμένο ζήτημα. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ήρθε σε συμφωνία με 5 τράπεζες. Οι Τράπεζες αυτές αποδέχτηκαν εναρμονισμένες πρακτικές στις προμήθειες από τα ATM και τους επιβλήθηκε πρόστιμο 41 εκατομμύρια ευρώ την ώρα που τα έσοδα από προμήθειες συνολικά το πρώτο ενιάμηνο του 2023  για τις 4 συστημικές Τράπεζες ανέρχεται στα 1,4 δις.

Αυτό που συμβαίνει είναι μια αθέμιτη επιβάρυνση στον απλό καταναλωτή. Για εμάς δεν έχουν αξία τα «αστεία» πρόστιμα που επιβάλλονται, αλλά σημασία έχει να μειωθούν οι προμήθειες. Δεν είναι παράλογο το αίτημα, από τα 1,4 δις να κρατήσουν οι τράπεζες 500 εκατομμύρια και τα υπόλοιπα να μένουν στην τσέπη του καταναλωτή. Σήμερα κάνεις μεταφορά από μια τράπεζα σε άλλη και η προμήθεια είναι 3 ευρώ. Δεν μπορούμε να κάνουμε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να τις χρηματοδοτούμε από το ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και να αισχροκερδούν από τις προμήθειες. Πρέπει να αναλάβουν οι Τράπεζες και την κοινωνική ευθύνη τους προς μια κοινωνία που τις χρηματοδοτεί αδρά.

Το δημόσιο σύστημα υγείας έχει ήδη καταρρεύσει. Το άφησε η Κυβέρνηση να συμβεί. Στα περιφερειακά νοσοκομεία, οι κλινικές κλείνουν λόγω έλλειψης συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Ο πολίτης για να αντιμετωπίσει τα θέματα υγείας προσφεύγει στον ιδιωτικό τομέα και έτσι επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο ο οικογενειακός προϋπολογισμός και μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα.

Το ΠΑΣΟΚ ως δημιουργός του ΕΣΥ έχει αξιόπιστες προτάσεις προς όφελος των πολιτών. Η αύξηση των αποδοχών των ιατρών είναι η μόνη λύση για να ενταχθούν στο ΕΣΥ

Τα υψηλά ενοίκια αποτελούν ένα εκρηκτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες νοικοκυριά. Ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να δημιουργήσουν οικογένεια, αλλά και οι φοιτητές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της μεσιτικής αγοράς καταγράφηκε αύξηση από 43,2% έως και 52,1% στις τιμές των ενοικίων το χρονικό διάστημα από το 2018 έως το 2023.

Στο ΠΑΣΟΚ προτείνουμε τη δημιουργία ενός δημόσιου αποθεματικού κατοικιών, οι οποίες θα ενοικιάζονται σε προσιτές τιμές, με κοινωνικά κριτήρια, ώστε να αυξηθεί η προσφορά και να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μοχλός πίεσης για να επανέλθουν και να διατηρηθούν τα ενοίκια σε βιώσιμα, επίπεδα για τον οικογενειακό προϋπολογισμό

Οι λύσεις που προτείνουμε έχουν εφαρμογή και έχουν επιτυχία. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αξίζουν το σεβασμό όλων μας

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search