In ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Β. Μπενέκου:

 

 1. Πως βλέπετε να εξελίσσεται το καλοκαίρι 2022, σε σχέση με τις πυρκαγιές; Γιατί τόση μανία εμπρησμών;

 

Δυστυχώς δεν μάθαμε από τα λάθη των προηγούμενων ετών, δεν υπήρξε η κατάλληλη προετοιμασία και πρόληψη ώστε να αποφευχθεί τουλάχιστον φέτος η περιβαλλοντική καταστροφή. Δάση, εθνικοί δρυμοί, περιουσίες καίγονται, άνθρωποι δυστυχούν και οι Κυβερνητικοί χειρισμοί αποδεικνύονται ανεπαρκείς.

Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο και τα κόμματα να συνομιλούν χωρίς τοξικότητα για τα μεγάλα εθνικά θέματα. Αν θέλουν και τα υπόλοιπα κόμματα, είμαστε υπέρ της εθνικής συνεννόησης.

Ο πρόεδρός μας, Ν. Ανδρουλάκης, με έκθεσή του στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, κατάφερε να εγκριθεί η πρότασή του για το μηχανισμό rescEu ο οποίος σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης βοηθάει άμεσα τα Κράτη που βρίσκονται αντιμέτωπα με μία καταστροφή.

 

 

 1. Ο πρωθυπουργός παρότι, πάγωσε την συζήτηση για εκλογές, εντούτοις μάλλον κάνει προεκλογικές περιοδείες. Εσείς τι λέτε, είναι κοντά οι εκλογές;

 

Τη δεδομένη στιγμή διανύουμε τον τελευταίο χρόνο της κυβερνητικής θητείας και ως εκ τούτου βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Το πότε ακριβώς θα διενεργηθούν εκλογές είναι απόφαση του κ. Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός διαμηνύει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία και παράλληλα κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς. Για εμάς πρόωρες εκλογές δε συνιστούν απειλή. Εμείς θα συνεχίσουμε και μέσα στο καλοκαίρι τις περιοδείες σε όλη την Ελλάδα για να συνομιλούμε με τον κόσμο και να επικοινωνούμε την πρότασή μας.

 

 

 1. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, δεν ευνοούν το ΠΑΣΟΚ. Πιστεύετε ότι «ξεφούσκωσε» ή «ξεφουσκώνει», το ρεύμα Ανδρουλάκη;

 

Αν κάποιος είναι κερδισμένος από την εικόνα που δίνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις, αυτός είναι το ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ από το 39% που ήταν στις εκλογές, είναι σήμερα στο 33%. Ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στο 32%, είναι σήμερα στο 23% και μόνο το ΠΑΣΟΚ αύξησε το ποσοστό του, που από το 8% πήγε στο 12,3%.

Η πίεση που ασκείται στο ΠΑΣΟΚ είναι αναντίστοιχη των δημοσκοπήσεων! Με καταλαβαίνετε; Αν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πίστευαν ότι δεν έχουμε δυναμική, θα είχαν άλλη τακτική. Παρ’ όλα αυτά θέλει δουλειά, επιμονή στο στόχο και στην πολιτική γραμμή που έχουμε και σύντομα θα έρθουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

 

 1. Πάντως, υπάρχει μια υποτονικότητα σε σχέση με την δραστηριότητα του προέδρου και του κόμματος. Επίσης, το αφήγημά σας, ή δεν υπάρχει ακόμη ή δεν είναι ευκρινές. Δηλαδή, για ποιο λόγο να προτιμήσει εσάς ο αριστερός ψηφοφόρος ή ο Πασόκος που έφυγε;

 

Εμείς δεν ασχολούμαστε με «αφηγήματα», έχουμε πολιτικές προτάσεις που είναι αμιγώς σοσιαλδημοκρατικές και θέλουμε να εφαρμοστούν. Αυτό θα επιδιώξουμε και μετά τις εκλογές. Ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά το πολιτικό μας πρόγραμμα και τις προθέσεις μας. Όποιος θέλει να κυβερνά ο κ. Μητσοτάκης ή ο κ. Τσίπρας μπορεί να τους ψηφίσει. Εμείς δε θα τους βάλουμε από το παράθυρο όταν οι πολίτες τους κλείνουν την πόρτα.

 

Παρακολουθούμε ωστόσο ένα «αφήγημα» που εκτυλίσσεται. Περάσαμε από «Το ΠΑΣΟΚ κατέστρεψε τη χώρα» που κάποιοι ήθελαν να εδραιώσουν ως άποψη, στο «ΠΑΣΟΚ σώσε μας» τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ας δούμε στην πράξη δύο πολιτικές προτάσεις και όχι γενικότητες. Αυτονόητα και συγκεκριμένα.

Η πρόταση του Ν. Ανδρουλάκη για κοινωνική στέγη, με πόρους από το ταμείο ανάκαμψης, για τα νέα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν οικογένεια, αλλά και εστίες για τους φοιτητές από ευάλωτες οικογένειες.

Η Κυβέρνηση της Πορτογαλίας ενέταξε 30.000 εστίες για αυτό το σκοπό, ενώ η Κυβέρνηση της ΝΔ μόλις 100! Όσο για το ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί τώρα να ψελλίσει κάτι! Τον καλωσορίζουμε.

Σε ότι αφορά στην ενέργεια, η Κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ πρότειναν πλαφόν στη χονδρική τιμή ενέργειας, ενώ το ΠΑΣΟΚ πλαφόν στη λιανική. Με πλαφόν στην χονδρική (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) το κόστος τον Αύγουστο θα κυμαίνεται από 150-170 ευρώ και ανάλογα τον πάροχο θα φτάνει τα 200 ευρώ. Με πλαφόν στη λιανική (ΠΑΣΟΚ) θα πλήρωνε 140 ευρώ σταθερά για ένα χρόνο. Παράλληλα το κόστος θα μοιραζόταν μεταξύ κράτους και ηλεκτροπαραγωγών, ενώ τώρα μεταφέρονται στον ηλεκτροπαραγωγό.

 

Γι αυτούς τους λόγους, που είναι η πολιτική του αυτονόητου και του συγκεκριμένου, θα ψηφιστεί από τους πολίτες.

 

 1. Συνεργασία μετεκλογική με ΝΔ, ή ΣΥΡΙΖΑ; Εσείς τι θα προτιμούσατε;

Οι πολίτες θα ψηφίσουν την 1η Κυριακή και εμείς καλούμε τα κόμματα να συμφωνήσουν με το σοσιαλδημοκρατικό μας πρόγραμμα προς όφελος των πολιτών. Εκεί όλοι θα κριθούν για το αν βάζουν το προσωπικό ή το συλλογικό συμφέρον της χώρας πάνω από θέσεις και αξιώματα. Εκεί το δίλημμα θα είναι ποιος θα πορευτεί με βάση τις πολιτικές και ποιος θα βάλλει το συλλογικό συμφέρον και τη σταθερότητα της χώρας πάνω από τα αξιώματα και τις καρέκλες.

 

 1. Τι εισπράττετε από την πολιτική σε προσωπικό επίπεδο; Τι προσθέτει και τι αφαιρεί από εσάς;

Η πολιτική έχει πολλή απογοήτευση αλλά και το αίσθημα ότι μπορείς να «αλλάξεις τον κόσμο», ότι μπορείς να είσαι μέρος μιας προσπάθειας για τη χώρα σου. Η γενιά μου στην πολιτική έζησε σε μια δύσκολη εποχή με μνημόνια, πανδημία, ενεργειακή κρίση! Η αντίδραση του κόσμου είναι αυτό που προσθέτει ή αφαιρεί στην εμπειρία της πολιτικής! Η καλή του κουβέντα, όμως, είναι πάντα μια επιβράβευση για να συνεχίζεις με μεγαλύτερη δύναμη.

 

 1. Με τι θα αλλάζατε το ΠΑΣΟΚ;

Με τίποτα δεν θα άλλαζα το ΠΑΣΟΚ. Αν ήταν θα το είχα ήδη κάνει!

 

 1. Αποκαλέσατε «cool πρόεδρο», τον Νικήτα Κακλαμάνη. Είναι ο αντίπαλος που θαυμάζετε;

 

Ο Νικήτας με τη συμπεριφορά του, τη στάση ζωής του αλλά και την αντιμετώπιση της καθημερινότητας είναι πράγματι «cool». Είναι οξυδερκής, με χιούμορ και οι συζητήσεις μαζί του έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Βέβαια, όταν τελειώνουν οι «καραμέλες ΠΑΣΟΚ» όπως τις έχω ονομάσει  στο προεδρείο, καραμέλες από την «Αρκαδία» και το Ψάρι Γορτυνίας, με αυστηρότητα ζητά να έρθει νέα παρτίδα!

 

 

 

 

 1. Τα παιδιά σας μεγάλωσαν. Πλέον έχετε φοιτητές ανάμεσά τους; Μιλήστε μου λίγο για τα παιδιά;

 

Τα παιδιά μεγαλώνουν και εκεί βλέπω ένα μεγάλο «κενό» για εμένα. Αν κάτι μας στερεί η ζωή που έχουμε επιλέξει, η ενασχόληση δηλαδή με την πολιτική, είναι ο χρόνος με τα παιδιά μας και την οικογένεια. Πολλές φορές νιώθω μια απογοήτευση για το χρόνο που δεν έζησα μαζί τους. Τώρα προσπαθώ πολύ να τα βλέπω, αλλά και αυτά είναι σε μια ηλικία που έχουν άλλες προτεραιότητες. Αυτό που θέλω είναι να χαίρομαι μαζί τους, αλλά και να είμαι δίπλα τους σε κάθε δυσκολία. Αυτό που θα ήθελε κάθε γονιός.

 

 1. Διακοπές, που και πότε;

Διακοπές! Η οικογένεια μου (εκτός της μεγάλης μου κόρης) πέρασε αρκετές μέρες στο Παράλιο Άστρος και όταν έβρισκα λίγο χρόνο πήγαινα κι εγώ. Φέτος δεν έχει κάτι άλλο από θάλασσα. Όμως στις αρχές Αυγούστου ξεκινάω διακοπές στο βουνό, στη Μυγδαλιά ή Γλανιτσιά Γορτυνίας. Ξεκούραση, καλό φαγητό από το περιβόλι της Ελένης και του Κώστα και βέβαια «άθληση» στη δηλωτή πρωί – απόγευμα. Το βράδυ λίγο πριν βραδιάσει μια βόλτα στις Ράχες για το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα.

 

 1. Τι τρομάζει την σύζυγο ενόψει προεκλογικής περιόδου;

Δεν την τρομάζει απολύτως τίποτα. Είναι στάση ζωής της να μην ασχολείται με τα προεκλογικά. Γενικά δεν ασχολείται με τη λειτουργία του πολιτικού μου γραφείου.

 

 1. Παγωτό αγαπημένη γεύση; καρπούζι ή πεπόνι;

Όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, στο περιβόλι του χωριού μας βγάζουμε νοστιμότατες φράουλες! Το απόγευμα πριν πάω στο καφενείο, ένα κρύο καρπούζι στη βεράντα αγναντεύοντας την Κουκούλα (βουνό του χωριού μας) είναι απόλαυση μαζί με τη μάνα μου και τον πατέρα μου!

 

 1. Κρασί ή μπύρα. Τι προτιμάτε;

 

Το βράδυ στο καφενείο της Σέβδας, η χωριάτικη, το σουβλάκι και οι πατάτες από την Μαυρομάτα (τοποθεσία όπου βρίσκεται το περιβόλι της Σέβδας) μαζί με ένα ποτήρι παγωμένο κρασί, μοσχοφίλερο από την Αρκαδία είναι ο τέλειος συνδυασμός. Στο τέλος τρώμε και καμιά δίπλα για γλυκό, αν υπάρχει. Όλα αυτά είναι τελετουργία, κάτω από τον πλάτανο με κουβέντα και δροσιά που δεν θέλεις να φύγεις.

 

 1. Θυμάστε το ωραιότερο καλοκαίρι σας;

 

Εκτός από τα καλοκαίρια στο χωριό, ένα από τα πιο όμορφα καλοκαίρια το έχω ζήσει στην Ικαρία στον Άγιο Κήρυκο, όπου ζουν οι φίλοι  και κουμπάροι μας. Στην Ικαρία ξεκουράζομαι πραγματικά, αφού όλα κυλούν ήσυχα και ανέμελα. Η φοβερή θάλασσα, το ωραίο φαγητό και το γλυκό στα Θέρμα, είναι μια απόλαυση. Τα ποτά στην πλατεία, τα φοβερά κοκτέιλ στο TAZA και οι ωραίες συζητήσεις μέχρι αργά με το αεράκι να σε δροσίζει. Και βέβαια δεν θα μπορούσα να ξεχάσω το κατσικάκι από τα χέρια του Μάνου και της Στέλλας! Δεν δίνω άλλες λεπτομέρειες, σας αφήνω να το φανταστείτε. Αν πάτε Ικαρία μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε τα χωριά της, είναι μοναδικά. Ζηλεύω που η γυναίκα μου και η Φωτεινούλα μου θα με διαβάζουν από τις παραλίες της Ικαρίας σήμερα.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search