In ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2020

 

Μετά από πέντε χρόνια επιμονής και προσπαθειών υλοποιείται το έργο που υπέγραψα στις 22 Δεκεμβρίου 2014

 

Επιτέλους έστω και με καθυστέρηση πέντε ετών το έργο της επέκτασης του  δικτύου διανομής τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης Β’ φάση θα γίνει πράξη.  Με την εκ νέου οριστική ένταξη του Έργου «Επέκταση Δικτύου Τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης – Β΄ Φάση» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. του ΕΣΠΑ 2014-2020, με συνολικό προϋπολογισμό 10.267.872,00€, η αναγκαία χρηματοδότηση εξασφαλίζεται. Έτσι, μεταξύ άλλων θα κατασκευασθεί επί πλέον δίκτυο διανομής μήκους 17,3 km και θα εγκατασταθούν 500 θερμικοί σταθμοί, που θα δώσουν την δυνατότητα πρόσβασης στην Τηλεθέρμανση σε όλους τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Μεγαλόπολης. Πρόκειται για ένα αναπτυξιακό έργο με φιλοπεριβαλλοντικό αποτύπωμα  που  βοηθάει και στην προσαρμογή της περιοχής στην μεταλιγνιτική περίοδο, όπως τόνισα στη Βουλή.

Αν είχε υλοποιηθεί ο αρχικός σχεδιασμός του 2014 το έργο θα λειτουργούσε  και οι  πολίτες της Μεγαλόπολης θα είχαν επωφεληθεί. Από τη στιγμή που η περιοχή θα περάσει στη μεταλιγνιτική εποχή, το έργο αυτό θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα θα γίνει πιο αποδοτική, οικονομικά και ενεργειακά, η λειτουργία ολόκληρου του συστήματος τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης, παρέχοντας στους καταναλωτές πρόσβαση σε φθηνότερη ενέργεια. Όμως, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποφάσισε να το απεντάξει από το ΠΔΕ το 2015 και να το εξαγγέλλει κάθε χρόνο, χωρίς να έχει ξεκινήσει η υλοποίησή του.

 

Σήμερα, όσοι πιστέψαμε και συμβάλαμε στην πρόοδο αυτού του έργου ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την γρήγορη υλοποίηση του και την παράδοσή του στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Μεγαλόπολης.

 

Ακολουθεί σύντομο ενημερωτικό σημείωμα για το έργο.

 

Το 2014, κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Κωνσταντινόπουλου ως Υφυπουργού Ανάπτυξης, το έργο «Επιχορήγηση Τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης Α.Ε. ΟΤΑ για επέκταση δικτύου διανομής τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης (Β΄φάση)» ύψους 15.417.270 ευρώ είχε ενταχθεί στο εθνικό σκέλος του ΠΔΕ (ΣΑΕ075) ως πράξη δυνητική προς ένταξη σε ΕΠ του ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς αποτελεί έργο μεγάλης αναπτυξιακής, περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή.

Στις 9 Νοεμβρίου 2015, απαντώντας σε ερώτησή του, ο πρώην Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ.Σταθάκης ενημέρωσε πως το έργο απεντάχθηκε από το ΠΔΕ.

Μετά από πολλές ερωτήσεις του κ. Κωνσταντινόπουλου, στις 19 Δεκεμβρίου 2016, ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας κ. Χαρίτσης απάντησε πως το έργο είναι σημαντικό και επρόκειτο να επανενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) στις αρχές του 2017.

Την 1η Δεκεμβρίου 2017, και ενώ το έργο δεν είχε ενταχθεί σε κανένα πρόγραμμα, κατέθεσε νέα επίκαιρη ερώτηση. Ο κ.Χαρίτσης δεσμεύτηκε πως τον Φεβρουάριο του 2018, το έργο θα εντασσόταν επιπλέον στο Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ, κάτι το οποίο δεν έγινε.

Στις 27 Φεβρουαρίου 2018, ο κ.Τσίπρας ανακοίνωσε πάλι από το βήμα του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου στην Τρίπολη, πως το έργο β΄ φάσης επέκτασης δικτύου τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ μέσα στο 2018 και θα υλοποιηθεί.

Στις 8 Ιουνίου 2018, ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Χαρίτσης δεσμεύθηκε (ξανά!) πως εντός του Β΄ εξαμήνου 2018 θα εκδοθεί σχετική πρόσκληση υποβολής προτάσεων προς χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Στις 19 Οκτωβρίου 2018, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του κ.Κωνσταντινόπουλου στη Βουλή, ο πρώην Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ.Γιαννακίδης υποσχέθηκε ξανά πως εντός του 2018 θα δημοσιευθεί πρόσκληση ενδιαφέροντος για το έργο, χωρίς όμως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ουσιαστικές δεσμεύσεις.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2019, απαντώντας σε Ερώτηση του κ. Κωνσταντινόπουλου, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ι. Τσακίρης ενημέρωσε πως το έργο βρίσκεται στη β΄ φάση της αξιολόγησης της πρότασης από την ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

 

Στις 15 Δεκεμβρίου 2019, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση  του κ. Κωνσταντινόπουλου, ο  Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Περιβάλλοντος ενημέρωσε πως το έργο της Τηλεθέρμανσης θα προχωρήσει και σύντομα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

 

 

 

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search