In ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Το ΠΑΣΟΚ συντάσσεται με όσους πιστεύουν πραγματικά στις μεταρρυθμίσεις χωρίς να φοβούνται το πολιτικό κόστος. Οι πολίτες τώρα γνωρίζουν ποιοι ανέλαβαν την ευθύνη στα δύσκολα, κατανοούν ότι η παράταξή μας διαμορφώνει μια πρόταση που τους αφορά» δηλώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Liberal ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Ο ίδιος μιλά για τον κεντρώο χώρο, τις εκλογές και το ενδεχόμενο κυβερνητικών συμμαχιών.

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο

Τι είναι τελικά το κέντρο που είχε οριστεί κάποια στιγμή και σαν μεσαίος χώρος; Τι πρεσβεύει και τι ζητά από μια κυβέρνηση;

Η σοσιαλδημοκρατία που ορίζει σήμερα ιδεολογικά τον κεντρώο χώρο και εκπροσωπείται από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, είναι η σύγχρονη εκδοχή της δημοκρατικής παράταξης, ενός πολιτικού χώρου με μεγάλη ιστορία και ακόμα πιο μεγάλη κληρονομιά. Είναι ο χώρος που έχει δώσει στη χώρα τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις και τις σταθερότερες κυβερνήσεις.

Αυτό συνέβη γιατί η σοσιαλδημοκρατία έρχεται, ιστορικά, ως αντίδοτο στις κρίσεις και για αυτό τη βλέπουμε να επανέρχεται σταδιακά στο προσκήνιο της πολιτικής στην Ευρώπη. Είναι η μόνη πρόταση που μπορεί να συνδυάσει την ανάπτυξη με το κοινωνικό κράτος και σε αυτό στοχεύει μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, η οποία μεταξύ άλλων πρεσβεύει τη σταθερότητα έναντι της επικράτησης της αποτυχημένης απορρύθμισης των πάντων. Μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση βάζει την κοινωνία στο προσκήνιο και την Ελλάδα στη θέση που της αξίζει.

Μην ξεχνάμε ότι ο Ν. Ανδρουλάκης ήταν ο μόνος που έθεσε στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές το ζήτημα του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, την ίδια ώρα που ο κ. Τσίπρας παρατηρούσε αμέτοχος και ο κ. Μητσοτάκης δεν το ανέφερε ποτέ στον ομοϊδεάτη του, πρώην πρωθυπουργό, κ. Ραχόι.

Θα δώσει ο κεντρώος χώρος την επόμενη κυβέρνηση;

Την επόμενη μέρα των επικείμενων εκλογών φιλοδοξούμε να είμαστε στην πλευρά των νικητών και υπάρχουν ενδείξεις που δείχνουν ότι πράγματι θα είμαστε. Η πραγματικότητα είναι σήμερα ότι όλοι πλησιάζουν το ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία της επόμενης κυβέρνησης. Κάποια στιγμή κάποιοι υποστήριζαν ότι «το ΠΑΣΟΚ κατέστρεψε τη χώρα» σήμερα έχουμε περάσει στο «ΠΑΣΟΚ σώσε μας».

Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι πρώτον, όποιος θέλει να μιλήσει μαζί μας θα το καταστήσει σαφές ήδη από την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Δεύτερον, ότι αν οι κκ Μητσοτάκης και Τσίπρας δεν καταφέρουν να πάρουν αυτοδυναμία από τον λαό, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δεν διατίθεται να τους διευκολύνει να αναλάβουν την Πρωθυπουργία, όπως τόνισε και ο Πρόεδρος της παράταξης, Ν. Ανδρουλάκης.

Οι δυο τους, φαίνεται να συμφωνούν ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι και Πρωθυπουργός, μπορεί λοιπόν ο κ. Τσίπρας να ψηφίσει απευθείας τον κ. Μητσοτάκη, αν το επιθυμεί. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι προς τον ελληνικό λαό, έχουμε σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα και πάνω σε αυτή τη βάση θα συζητήσουμε για να το κάνουμε πράξη.

Το ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσει ψήφους κυρίως από τα δεξιά του και προς τα κέντρο ή από τα αριστερά του;

Το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται σε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες που αντιλαμβάνονται ότι η παράταξή μας είναι το αντίδοτο στον λαϊκισμό και στον ελιτισμό. Με τη σοσιαλδημοκρατική του πρόταση, το ΠΑΣΟΚ στρέφεται σε όσους κατανοούν την αναγκαιότητα να υπάρξει μια κυβέρνηση με σαφή σχεδιασμό για τα μείζονα ζητήματα της χώρας, για την κοινωνική πολιτική, για την ενέργεια, για την ανάπτυξη, για τη θέση της χώρας στο σύγχρονο περιβάλλον που κατακλύζεται από πολλαπλές προκλήσεις βγάζοντας την από την άγονη και τοξική σύγκρουση Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται σε εκείνους που βλέπουν ότι ο προοδευτικός κόσμος της χώρας αυτή τη στιγμή «χάνει» εξαιτίας του κ. Τσίπρα, αφού ο Πρωθυπουργός συνεχίζει να επικρατεί παρότι εφαρμόζει κάκιστες πολιτικές, ασύμφορες για μια τεράστια μερίδα πολιτών. Οι πολίτες που για τους δικούς τους λόγους ψήφισαν κάποιο άλλο κόμμα ή έμειναν σπίτι τους, είναι η ώρα να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας για να συμμετέχουν στη μεγάλη προσπάθεια για τη νίκη της Δημοκρατικής Παράταξης.

Ο κεντρώος χώρος που αποτελεί έναν εκ των βασικών πυλώνων υπέρ των μεταρρυθμίσεων μπορεί να συνταχθεί με κεντροαριστερές, και σοσιαλδημοκρατικές λογικές που λοξοκοιτάζουν προς τα αριστερά;

Αν υπάρχει ένας φορέας που έχει συνδεθεί στη συλλογική συνείδηση με τις μεταρρυθμίσεις αυτός είναι το ΠΑΣΟΚ. Από τον πολιτικό γάμο και τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων μέχρι τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, την υγεία και την εργασία, το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει τα θεμέλια της χώρας που γνωρίσαμε και πιθανότατα οι περισσότεροι αναπολούμε.

Συντάσσεται λοιπόν με όσους πιστεύουν πραγματικά στις μεταρρυθμίσεις χωρίς να φοβούνται το πολιτικό κόστος. Οι πολίτες τώρα γνωρίζουν ποιοι ανέλαβαν την ευθύνη στα δύσκολα, κατανοούν ότι η παράταξή μας διαμορφώνει μια πρόταση που τους αφορά. Οι πολίτες έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε συγκεκριμένες πολιτικές για την ακρίβεια, την ενέργεια, το πλαφόν στη χονδρική που προτείνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ή το πλαφόν στη λιανική τιμή ενέργειας που προτείνουμε εμείς!

Η κοινωνική στέγη που πρότεινε ο Ν. Ανδρουλάκης για τα νέα ζευγάρια δεν «κοιτάζει» δεξιά ή αριστερά, αλλά πρόκειται για μια σοσιαλδημοκρατική πολιτική που απαντά και στο πρόβλημα του δημογραφικού.

 

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search