In ΟΜΙΛΙΕΣ

Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2023

 

Βασικά σημεία ομιλίας για το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο

 

Η Κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να λύσει το θέμα της έλλειψης εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα

Το μεγαλύτερο θέμα που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι το μεταναστευτικό. Η κλιματική αλλαγή, οι πόλεμοι αλλά κυρίως τη ζωή που βλέπουν στον δυτικό κόσμο από το κινητό τους αυτοί οι άνθρωποι, τους κάνει να παίζουν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή κορώνα – γράμματα ώστε να έρθουν εδώ στην Ελλάδα.

Η βιαστική Τροπολογία σας που είναι στη σωστή κατεύθυνση δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί, γιατί υπάρχουν τεχνικά ζητήματα και δεν υπάρχουν υπηρεσίες για να μπορέσουν να υλοποιήσουν αυτό που φέρνεται εδώ.

Λέτε κ. Υπουργέ ότι χρειάζονται διακρατικές συμφωνίες, δηλαδή να φεύγουν και να έρχονται οι άνθρωποι με το αεροπλάνο, αλλά χθες φέρατε ένα έγγραφο της εθνική ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών. Ξέρετε τι γράφει; Τραγικό παράδειγμα η Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία η οποία δώδεκα μήνες μετά την επίσημη υπογραφή και έντεκα μήνες μετά την επικύρωσή της από την ελληνική Βουλή δεν λειτουργεί και πρέπει να ακυρωθεί με τη σημερινή της μορφή.

Κύριε Υπουργέ φέρατε το έγγραφο για να μας πείτε ότι προχωράει η διαδικασία και στο ίδιο ακριβώς έγγραφο φαίνεται ότι η συμφωνία που θα φέρει η Κυβέρνηση τους ανθρώπους νόμιμα στην Ελλάδα εδώ και έντεκα μήνες δεν έχει γίνει πράξη.

Σε αυτό το θέμα τι απαντάτε;

Λείπουν 500.000 χέρια και έχουμε 500.000 άνεργους. Αυτή είναι η πραγματικότητα της χώρας σήμερα. Πώς πρέπει να την καλύψουμε; Με διαφάνεια και νομιμότητα γιατί έτσι θα χτυπήσουμε τα κυκλώματα. Διαφορετικά τα κυκλώματα θα χρησιμοποιούν όλους αυτούς τους ανθρώπους προς όφελός τους.

Ακούμε αυτούς που έχουν κάνει επάγγελμα «πατριώτης» – χριστιανοί ορθόδοξοι. Μην συγχέεται το δημογραφικό με το μεταναστευτικό. Είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να συμβεί στη χώρα. Σας θυμίζω την πρόταση της Φώφης Γεννηματά για το πόρισμα και συγκεκριμένα για την επιτροπή που συστήθηκε για το δημογραφικό και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Θέλω να πω σε αυτούς τους ανθρώπους που θεωρούν ότι είναι περισσότερο πατριώτες από εμάς όπως οι βουλευτές της Χρυσής και στο τέλος ξέρετε που κατέληξαν; Όταν τους έπιασαν συγκατοικούσαν με παράνομες Ουκρανέζες.

Αυτή η υποκρισία που έχουν όλοι αυτοί που το παίζουν πατριώτες, τους καλώ όταν βγαίνουνε έξω και πάνε να φάνε με την οικογένειά τους, να χτυπάνε την πόρτα στην κουζίνα και εάν βλέπουν κάποιον μετανάστη να φεύγουν.

Η Κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να λύσει το θέμα γιατί θα έκανε διακρατικές συμφωνίες τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η τροπολογία είναι στη σωστή κατεύθυνση και δεν αφορά μόνο τα εργατικά χέρια. Είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο την επιβίωση των επιχειρήσεων. Είναι ένα θέμα που εμείς οι ίδιοι οι Έλληνες το έχουμε ζήσει τα προηγούμενα χρόνια. Θυμηθείτε τους Έλληνες εργαζόμενους στη Γερμανία, την Αμερική, οι οποίοι μέσα από την ανέχειά τους, την φτώχεια τους, για να φτιάξουν μια καλύτερη μέρα για τις οικογένειές τους, πήραν τον δρόμο της ξενιτιάς. Γι’ αυτό όταν μιλάμε για όλους αυτούς τους ανθρώπους ας σκεφτόμαστε πρώτα απ’ όλα τους δικούς μας ανθρώπους.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search