In ΟΜΙΛΙΕΣ
Ομιλία στη Βουλή κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού:
«Η Κυβέρνηση δημιουργεί την “ανάπτυξη” μέσω της καζινοποίησης της χώρας: φέρνει ένα καζίνο-ηλεκτρονικά φρουτάκια σε κάθε γειτονιά.»
Βασικά σημεία της ομιλίας του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Βουλευτή Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) κατά τη χθεσινή συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής:
 • Την περασμένη Κυριακή, έντυπο φιλικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ αναφερόταν σε δήθεν «κρυφό λογαριασμό» της Φώφης Γεννηματά που βρέθηκε στη λίστα Μπόργιανς. Ο κ.Βενιζέλος ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομικών να απαντήσει άμεσα στο δημοσίευμα. Καλούμε όλοι τον κ.Τσακαλώτο να διαλευκάνει την υπόθεση, και να μην αφήσει να αμαυρώνεται η πολιτική ζωή της χώρας. Υπενθυμίζω πως και πάλι «πηγές» από το ΣΥΡΙΖΑ είχαν πετάξει την ίδια λάσπη για δήθεν λογαριασμούς της συζύγου του κ.Βενιζέλου στη λίστα Λαγκάρντ. Κύριε Υπουργέ, θα αφήσετε ξανά αυτές τις «πληροφορίες» να κυκλοφορούν και να παραπλανούν τους πολίτες; Από πού πήρε άραγε αυτές τις «πληροφορίες» ο εκδότης – φίλος του ΣΥΡΙΖΑ; Περιμένουμε δήλωση του κ.Τσακαλώτου, σήμερα ή αύριο.
 • Με την «επιτυχημένη» διαπραγμάτευσή της για το χρέος η Κυβέρνηση, μας δίνει κίνητρο να ζήσουμε έως το 2060 για να πανηγυρίσουμε την ελάφρυνση. Τελικά όμως, φαίνεται πως η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών είναι «κρυφο-Βενιζελικοί»: κάνουν τα πάντα για να δικαιώσουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο και την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ του 2009 σε σχέση με το χρέος και το PSI. Χωρίς τη δική σας συμβολή, ίσως όντως να μην πείθονταν τόσο αποτελεσματικά οι πολίτες πως τότε είχαμε δίκιο.
 • Τι φέρνει ο Προϋπολογισμός για την ανάπτυξη; Ο κ.Τσίπρας είχε υποσχεθεί πως εντός του 2016 θα «έπεφταν» στην ελληνική οικονομία 7 δις ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο, το ΕΣΠΑ, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, το ΠΔΕ. Ας δούμε τι ισχύει:
  • Ο αναπτυξιακός νόμος εξαγγέλθηκε το 2015, ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2016, το Σεπτέμβριο προκηρύχθηκαν τα τέσσερα από τα οκτώ «καθεστώτα» που προβλέπει, εντός του έτους δεν θα προλάβουν ούτε αιτήσεις να κατατεθούν, ούτε αξιολόγηση να γίνει: σύνολο κονδυλίων για το 2016, μηδέν!
  • Τα χρηματοδοτικά εργαλεία: έτοιμα από το 2015, με την ex ante έκθεση εγκεκριμένη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Κυβέρνηση την πήρε πίσω γιατί καθυστέρησε κι έπρεπε να την επικαιροποιήσει, ο κ.Χαρίτσης πρόσφατα υποσχέθηκε πως θα προκηρυχθούν εντός των επόμενων ημερών. Σύνολο κονδυλίων για το 2016: μηδέν!
  • ΕΣΠΑ 2014-2020: η Κυβέρνηση είχε θέσει στόχο να απορροφήσει το 7%, εμείς είχαμε διεκδικήσει και επιτύχει να λάβουμε προκαταβολή μεγαλύτερη και από αυτό, με βάση τα στοιχεία του ΟΠΣ του Υπουργείου Ανάπτυξης, το πολύ που θα έχει απορροφηθεί εντός του 2016 είναι 1,5 δις ευρώ. Ελπίζω να μη χρειαστεί να επιστρέψετε την προκαταβολή, γιατί τα στοιχεία δείχνουν πως στις επόμενες 24 ημέρες μόνο στο πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα πρέπει να απορροφηθούν 400 εκ.ευρώ.
  • Με τροπολογία του κ.Χαρίτση πριν από λίγες ημέρες, μεταφέρθηκαν έργα από το ΕΣΠΑ 2007-2013 σε εθνικούς πόρους, λόγω καθυστερήσεων και αδράνειας, όπως σας είχαμε προειδοποιήσει και είχατε συμφωνήσει με την αρμόδια Επίτροπο και Κρέτσου.
 • Είχατε αναφερθεί σε 13 νομοθετήματα που ευνοούν τη διαπλοκή, τα οποία θα καταργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ ως Κυβέρνηση: δεν καταργήσατε ούτε ένα.
 • Αντίθετα, με πρόσφατη ρύθμισή σας, κάνατε ένα μεγάλο δώρο στους λαθρεμπόρους καυσίμων καταργώντας την προηγούμενη νομοθεσία για την υποχρεωτική εγκατάσταση GPS σε όλα τα βυτιοφόρα και πλωτά μέσα μεταφοράς καυσίμων.
 • Τέλος, προχωράτε σε μία άνευ προηγουμένου «καζινοποίηση» της χώρας: Ακόμη και δύο Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι κ.Μπάλιας και Σεβαστάκης, απηύθυναν ερώτηση στον κ.Τσακαλώτο για τα «ηλεκτρονικά φρουτάκια» και την άρση των περιορισμών ανά πόλη και συνοικία. Ο Υπουργός δεν απάντησε στην ερώτηση των συναδέλφων, αλλά αντικατέστησε και τον κ.Στεργίου από Πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής επειδή τον επικαλέστηκαν, και στη συνέχεια προχώρησε σε πλήρη άρση των περιορισμών ως προς τη μέγιστη δαπάνη (από 80€ ημερησίως σε απεριόριστη), το ΑΦΜ (από υποχρεωτικό κατά την εγγραφή σε μη), το μέγιστο χρόνο (από 10 ώρες την εβδομάδα και 32 ώρες το μήνα σε απεριόριστο), τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων (π.χ. Κυριακή έως Πέμπτη από 10:00 – 24:00 σε 9:00 – 2:00), την απόσταση μεταξύ των καταστημάτων (από ελάχιστη απόσταση 200 μ. σε μηδενική). Έτσι νομίζετε πως θα φέρετε την ανάπτυξη στη χώρα; Μέσα από την «καζινοποίηση»; Έχει ευθύνες ο Υπουργός, αλλά και όλοι οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αδιαφορούν και αδρανούν.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search