In ΟΜΙΛΙΕΣ

odysseas_vouli

Βασικά σημεία της ομιλίας του Βουλευτή Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του ν/σ «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις»:

  • Μιλάμε σήμερα για το παράλληλο πρόγραμμα και νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσουμε τη συζήτηση από τον Διαμεσολαβητή Υγείας. Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι ορίζονται από τον Υπουργό Υγείας πρόσωπα εγνωσμένου κύρους ως Διαμεσολαβητές. Είναι πραγματικά παράλληλο το πρόγραμμα και παράλληλοι οι διορισμοί για φίλους.
  • Η ομιλία του κ. Ξάνθου στη Βουλή στις 05-02-2014 είναι μνημείο υποκρισίας και ψεμάτων. Η διάταξη για τους ανασφάλιστους μπήκε στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη κατόπιν παραινέσεων δικών μου, αλλά και του σημερινού Υπουργού. Η προηγούμενη κυβέρνηση έχει κριθεί. Εσείς εδώ και ένα χρόνο τι έχετε υλοποιήσει;
  • Η κυβέρνηση έχει «άρχοντα των καναλιών», «άρχοντα του διαδικτύου». Τώρα έχει και «άρχοντα των σκουπιδιών» τον κ. Τσιρώνη. Συζητήσαμε εκτενώς το άρθρο 23 στην Κ.Ο.: κρύβει συμφέροντα. Καταργείτε την παρ. 11, του άρθρου 17, του νόμου 4071/2012, η οποία αφορά τα ΣΔΙΤ. Τα απορρίμματα είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα για τις τοπικές κοινωνίες και αφορούν χρήματα κυρίως των πολιτών. Πρέπει οι συμβάσεις αυτές να είναι προς όφελος των δημοτών και η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει σε οποιαδήποτε διαδικασία για να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον και αυτό πρέπει να κάνετε. Όμως εσείς, αντί για αυτό, παίζετε σκληρά με συμφέροντα, όπως παίζετε με τα κανάλια.
  • Υιοθετείται την πρακτική του κ. Σταθάκη: και αυτός έλεγε για το ΕΣΠΑ ότι έχουμε κλείσει όλα τα θέματα, από το προηγούμενο πρόγραμμα. Μέχρι που βγήκε η αρμόδια επίτροπος και λέει έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Σταθάκη ότι 1 δις ευρώ θα τα πάρουμε από το ΠΔΕ. Το ΠΔΕ είναι 700 εκ. ευρώ. Που θα βρεθεί το 1 δις ευρώ μέσα σε 2 χρόνια για να ολοκληρωθούν τα έργα; Άρα, θα επιστραφούν 2 δις ευρώ στις Βρυξέλλες.
  • Καταθέτω την επιστολή της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 3-11-2015, προς τον κ. Τσιρώνη, η οποία αποτελεί συνέχεια των συζητήσεων που είχε με την Επίτροπο κα Κρέτσου. Για το θέμα των απορριμμάτων αναφέρεται ότι ένας αριθμός σχεδίων ΣΔΙΤ για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων είχε ωριμάσει, οι περιβαλλοντικοί όροι έχουν εγκριθεί και αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να προχωρήσει. Αφορά στα ΣΔΙΤ Πελοποννήσου και Αττικής, εκτιμώντας ότι ο κίνδυνος μιας «κρίσης απορριμμάτων» είναι υψηλός και είναι επείγουσα ανάγκη να ολοκληρωθούν μέχρι τέλος του έτους.
  • Πρέπει να τα γνωρίζετε αυτά γιατί έχετε ευθύνη. Τι θα κάνετε εσείς με αυτή τη διαδικασία; Αλλάζετε τους κανόνες σε μια καινοτομία που είχε ξεκινήσει από την δικιά μας κυβέρνηση, τα ΣΔΙΤ, κανένας επιχειρηματίας δεν θα σας εμπιστεύεται από εδώ και πέρα.
  • Οι ιδιωτικές εταιρείες δεν χάνουν απολύτως τίποτα, όπως έγινε και με την υποθαλάσσια αρτηρία. Οι σημερινοί ανάδοχοι θα πάρουν τα χρήματα τους πίσω και εσείς θα δώσετε το έργο σε αυτούς που κλείνετε το μάτι.
  • Η ετήσια έκθεση της WWF αναφέρει ότι τα ΣΔΙΤ είναι συμβατά με τους περιβαλλοντικούς όρους. Ας το έχει υπόψη του οικολόγος-εναλλακτικός ο κ. Τσιρώνης.
  • Ο κ. Σταθάκης έχει υπογράψει την εκχώρηση που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο για τα ΣΔΙΤ, την οποία έχω υπογράψει και εγώ πριν ένα χρόνο.
  • Ξέρετε τι σημαίνει περιβάλλον και πρόστιμα που από εδώ και πέρα θα τα πληρώνουν οι πολίτες; Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του Δήμου Γορτυνίας, ο οποίος θα πρέπει να πληρώσει 280.000 ευρώ το εξάμηνο πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δηλαδή 560.000 ευρώ το χρόνο, όταν η επιχορήγησή του είναι 2 εκ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα μετακυλισθεί στους δημότες.
  • Τίθεται το ερώτημα αν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με αυτές τις προϋποθέσεις και αν ο κ. Τσιρώνης παίζει με συμφέροντα. Θα πληρώνουν οι δημότες παραπάνω χρήματα;
  • Τέλος, τα ΣΔΙΤ έχουν αναπτυξιακό ρόλο, δημιουργώντας τουλάχιστον 20.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.
  • Αποφασίστε που θέλετε να οδηγήσετε τη χώρα. Εσείς αναλαμβάνετε την ευθύνη και οι πολίτες θα σας κρίνουν.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search