In ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

«Περιμένουμε ακριβές χρονοδιάγραμμα για την αποζημίωση των αγροτών της Σκυρίτιδας.»

 

Βασικά σημεία της ομιλίας του κ.Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Βουλευτή Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), κατά τη συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης ερώτησής του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα «Αποζημίωση των αγροτών από τη θεομηνία  της 11ης Ιουνίου που προκάλεσε ολική καταστροφή στο Αλεποχώρι, στα Πηγαδάκια, στα Βούρβουρα και στη Βλαχοκερασιά Δήμου Τριπόλεως Αρκαδίας»:

 

 • Η οικονομία της περιοχής της Δ.Ε. Σκυρίτιδας είναι κατά κύριο λόγο αγροτική και εκεί γίνεται μεγάλη σποροπαραγωγή πατάτας. Η ολική καταστροφή θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα γενικότερα σε αυτό τον κλάδο της αγροτικής παραγωγής.
 • Η καταστροφή είναι ολική όχι μόνο στην σποροπαραγωγή πατάτας ή στα οπωροκηπευτικά, αλλά και σε όλες τις καλλιέργειες, καθώς σε στις ζωοτροφές. Το διαπιστώσαμε κατά την επίσκεψή μας.
 • Πολύ μεγάλη ήταν και η καταστροφή από τη χαλαζόπτωση του Μαΐου, σας έχω φέρει δείγμα για να κατανοήσετε το μέγεθός της: οι παραγωγοί της περιοχής δεν υπάρχει περίπτωση να έχουν εισόδημα ούτε ένα ευρώ. Επιπλέον, η καστανιά πλήττεται από τη σφήκα, με μεγάλες επιπτώσεις.
 • Μέχρι σήμερα δεν έχει μεταβεί στην περιοχή υπάλληλος του ΕΛΓΑ για να καταγράψει τις ζημιές και να προχωρήσει γρήγορα τη διαδικασία των αποζημιώσεων, ώστε να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

 

Απαντώντας στην ερώτηση του κ.Κωνσταντινόπουλου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Ευαγγέλου ανέφερε τα εξής:

 • Τα πρόσφατα καιρικά και κλιματικά φαινόμενα είναι πρωτόγνωρα και προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στον αγροτικό τομέα. Έχετε δίκιο για το μέγεθος των ζημιών.
 • Από πλευράς του ΕΛΓΑ έχουμε διενεργήσει επισημάνσεις, έγιναν αναγγελίες και είμαστε στη διαδικασία της υποβολής των δηλώσεων ζημιάς εκ μέρους των παραγωγών. Το έργο της εκτίμησης των ζημιών θα ξεκινήσει εντός αυτής ή της προσεχούς εβδομάδος και οπωσδήποτε πριν από τη λήξη της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων (26 Ιουνίου).
 • Και για τις ζημιές στις πατατοκαλλιέργειες και στα σανοδοτικά θα ακολουθηθούν οι σχετικές διαδικασίες.
 • Το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΛΓΑ αντιμετωπίστηκε με τις προσλήψεις προσωπικού και στην περιοχή της Τρίπολης με οκτάμηνες εποχιακές συμβάσεις.
 • Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της καταγραφής των ζημιών, θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα. Τον Οκτώβριο θα συσχετισθούν με τα ολοκληρωμένα στοιχεία που θα έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις των αγροτών.
 • Οι ζημιές στις καστανοκαλλιέργειες πριν από την ανθοφορία δεν καλύπτονται από τα ασφάλιστρα.
 • Από τη χαλαζόπτωση του Μαΐου του 2017, δεν διαπιστώθηκαν ζημιές που να καλύπτονται και το θέμα ουσιαστικά έχει κλείσει.
 • Οι παραγωγοί της Αρκαδίας έχουν αποζημιωθεί για τις ζημιές από τη θεομηνία του Ιουνίου του 2016, με συνολικά 6.700.000 ευρώ. Οι ενστάσεις θα εξεταστούν για να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι.

 

«Κρατάω ως θετικό ότι στο επόμενο δεκαήμερο θα πάνε στην περιοχή εκτιμητές του ΕΛΓΑ για έλεγχο. Ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ επισκέφθηκε ήδη την περιοχή, και έχει εικόνα της κατάστασης. Οι αγρότες είναι ήδη χρεωμένοι για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, δεν μπορούν μόνοι τους να τα βγάλουν πέρα. Περιμένουμε μετά από τις εκτιμήσεις, ακριβές χρονοδιάγραμμα για την αποζημίωσή τους.», ανέφερε ο κ.Κωνσταντινόπουλος στη δευτερολογία του.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search