In ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

IMG_0829

 

Με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και τον Πρόεδρο κ. Κ. Μίχαλο συναντήθηκε σήμερα κλιμάκιο της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), με επικεφαλής τον Βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, υπεύθυνο του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο και με τη συμμετοχή του Βουλευτή – μέλους της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου – Γ.Αρβανιτίδη, καθώς και του Γραμματέα του τομέα μικρομεσαίων επιχειρήσεων του ΠΑΣΟΚ, Αλ.Οφίδη. Στόχος της συνάντησης ήταν η αμοιβαία ενημέρωση για τις εξελίξεις στο χώρο των Επιμελητηρίων, και η αποτελεσματική συνεργασία των δύο πλευρών.

  • Ο κ.Κωνσταντινόπουλος ενημερώθηκε από το Προεδρείο της ΚΕΕΕ σχετικά με την πρόθεση της Κυβέρνησης να φέρει νέο νόμο για τα Επιμελητήρια μέχρι το Μάρτιο, μετά και από την απόσυρση της διάταξης για τις αλλαγές στην εκλογή των οργάνων τους. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά στο πλαίσιο της διαβούλευσης επ’αυτού.
  • Αναφορικά με την πορεία υλοποίησης του παλιού και του νέου ΕΣΠΑ, καθώς και για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, ο κ.Κωνσταντινόπουλος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την πιθανότητα να δεσμευθεί το 45% του νέου ΕΣΠΑ από τη μεταφορά σε αυτό έργων του παλαιού. Επιπλέον, δήλωσε πως έχει ήδη καταθέσει, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, αίτηση κατάθεσης εγγράφων για τα έργα που το Υπουργείο σχεδιάζει να μεταφέρει στο νέο ΕΣΠΑ. Από την πλευρά της ΚΕΕΕ ο κ.Μίχαλος διαμαρτυρήθηκε για ασυνεννοησία, μεγάλες καθυστερήσεις και έλλειψη σχεδιασμού, σε αντίθεση με την πολύ καλή συνεργασία που είχαν κατά τη διάρκεια της θητείας του κ.Κωνσταντινόπουλου ως Υφυπουργού Ανάπτυξης.
  • Ο κ.Κωνσταντινόπουλος ενημέρωσε την Ένωση των Επιμελητηρίων για την πρόταση που έχει καταθέσει, να διοχετευθούν τα πρώτα 500 εκατομμύρια ευρώ που θα προέλθουν από τη συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης σε «ζωντανά» έργα των οποίων η ενίσχυση εκκρεμεί, ώστε τα έργα αυτά να ολοκληρωθούν και να διατηρηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ανέφερε πως η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας υποστηρίζει την πρόταση αυτή.
  • Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης παρουσίασε και την πρόταση που έχει καταθέσει στη Βουλή για τη δημιουργία ενός νέου Ταμείου (fund) για την υποστήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, με τη βοήθεια του ΣΕΒ, της ΚΕΕΕ και τη συνδρομή της ΕΤΕΠ, για να καλυφθεί το κενό που έχει δημιουργηθεί από την αποτυχία του κατακερματισμού των χρηματοδοτικών εργαλείων.
  • Ο κ.Μίχαλος αναφέρθηκε διεξοδικά στην κοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων που έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, και της οποίας η χρηματοδότηση τελειώνει το Δεκέμβριο, ενώ το μέλλον της παραμένει άδηλο. Ο κ.Κωνσταντινόπουλος δεσμεύθηκε πως θα ζητήσει να προσκληθεί η ΚΕΕΕ στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα των νεοφυών επιχειρήσεων και το μέλλον τους, ενώ εξέφρασε την υποστήριξή του στην προσπάθεια ενδυνάμωσης του Δικτύου Θερμοκοιτίδων που έχουν προτείνει τα Επιμελητήρια.
  • Τέλος, όσον αφορά τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, ο κ.Μίχαλος δήλωσε πως ο αθέμιτος ανταγωνισμός έχει φέρει τεράστια προβλήματα στην αγορά. Ανέφερε πάντως πως το ξεκαθάρισμα έπρεπε να γίνει, αν και η στιγμή δεν είναι καλή. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να παρουσιαστούν άμεσα οι σχετικές προτάσεις της Κυβέρνησης.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search