In ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΕΡ. Κύριε αντιπρόεδρε, το βασικότερο πρόβλημα των Ελλήνων όπως αναδεικνύεται και από τις έρευνες είναι η ακρίβεια με την κυβέρνηση να ισχυρίζεται πως το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό αλλά εισαγόμενο, κάνει ελέγχους και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Είναι αρκετά αυτά και τι προτείνετε;

 

ΑΠ. Πράγματι το βασικό πρόβλημα των Ελλήνων σήμερα είναι η ακρίβεια και η  Κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό αλλά εισαγόμενο. Πώς όμως γίνεται το γάλα στην Ελλάδα να είναι 25% πιο ακριβό σε σχέση με άλλες χώρες, όπως επίσης και μια σειρά άλλων βασικών προϊόντων. Οι έλεγχοι που ισχυρίζεται ότι κάνει η Κυβέρνηση είναι ανεπαρκείς, γι’ αυτό και έχουν επιβληθεί πρόστιμα μόλις 8 εκατομμυρίων ευρώ σε πολυεθνικές. Βέβαια είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε ποια είναι τα προϊόντα που αισχροκερδούν. Ο Υπουργός σε ερώτησή μου στη Βουλή αρνήθηκε να αναφέρει ποια είναι τα προϊόντα μέσω τον οποίων αισχροκερδούν οι πολυεθνικές. Ουσιαστικά η Κυβέρνηση δε θέλει να γνωρίζει ο καταναλωτής, με αποτέλεσμα ο δεύτερος να μην μπορεί να λάβει τα μέτρα του και να συνεχίζεται αυτή η πρακτική από τις εταιρείες.

 

ΕΡ. Το ΠΑΣΟΚ μετά από έντεκα χρόνια επανήλθε στις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον στην δεύτερη θέση. Παρ’ όλα αυτά η πρώτη ΝΔ έχει πολύ μεγάλη διαφορά με τον δεύτερο. Ο στόχος που έχει τεθεί για τις επόμενες εθνικές εκλογές από το κόμμα σας, να διεκδικήσετε την διακυβέρνηση είναι ρεαλιστικός;

 

ΑΠ. Οι Ευρωεκλογές είναι ένα μεγάλο τεστ για όλα τα κόμματα. Θα έλεγα ότι είναι ο προκριματικός γύρος πριν από τις εθνικές εκλογές. Το τελευταίο διάστημα δημοσκοπικά φαίνεται ότι το κόμμα μας έχει καθιερωθεί στη δεύτερη θέση. Πράγματι όμως η διαφορά μας με τη ΝΔ είναι μεγάλη. Παρόλα αυτά οι πολίτες δείχνουν δυσφορία απέναντι στα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση με πολύ πρόσφατο παράδειγμα το φορολογικό, που άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα κάνει τώρα. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται την κρυφή ατζέντα της Κυβέρνησης. Εμείς από την πλευρά μας πρέπει να πείσουμε τους πολίτες ότι με τις προτάσεις μας έχουμε απαντήσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα που τους απασχολούν.

 

ΕΡ. Ενόψει ευρωεκλογών τι θα είναι επιτυχία και τι αποτυχία για το κόμμα σας;

 

ΑΠ. Ενόψει των ευρωεκλογών οι στόχοι μας πρέπει να είναι ξεκάθαροι. Η δεύτερη θέση στις Ευρωεκλογές είναι στόχος που μας τον έστρωσε με ροδοπέταλα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα το ζητούμενο είναι αν το ποσοστό θα μας δώσει σήμα προοπτικής για το μέλλον ή όχι. Γι’ αυτό και στοχεύουμε σε ένα υψηλό ποσοστό ώστε να είμαστε η αξιόπιστη αντιπολίτευση που με τις θέσεις και τις προτάσεις μας θα αντιπαρατεθούμε με τη ΝΔ και στις επόμενες εθνικές εκλογές. Όπως έχω πει, μόνο το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τη ΝΔ.

 

ΕΡ. Πως σχολιάζετε τις εξελίξεις και τη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ;

 

ΑΠ. Από την αρχή, σε ότι αφορά στις εσωτερικές διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ κράτησε μια ουδέτερη στάση. Τη διάσπαση που επήλθε και τη δημιουργία νέας πολιτικής κίνησης πρέπει να την αξιολογήσουμε. Είναι ένα κόμμα που θα είναι «ανταγωνιστικό» προς όλα τα κόμματα στις Ευρωεκλογές. Δύσκολες καταστάσεις που απαιτούν νηφαλιότητα. Τα έχουμε περάσει και μας πλήγωσαν βαθιά.

 

 

ΕΡ. Με εκείνους που αποχώρησαν, κοινοβουλευτικά τουλάχιστον, θα μπορούσε να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ;

 

ΑΠ. Ας κάνουμε λίγο υπομονή. Οι Ευρωεκλογές είναι ένα σημαντικό πολιτικό ορόσημο για όλους. Αυτό που λέω είναι ότι ο χώρος του κέντρου και της κεντροαριστεράς πρέπει να προσέξει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ώστε μετά, ανάλογα με τις συνθήκες, να μπορεί να συνομιλήσει ανοιχτά, πολιτικά, στη βάση και όχι σε συμφωνίες κορυφής πίσω από κλειστές πόρτες.

 

ΕΡ. Διατυπώνονται διάφορες απόψεις και προεκλογικά και μετεκλογικά για πιθανές συμμαχίες- συνεργασίες. Υπήρξατε υπέρμαχος της θέσης «όχι με τη ΝΔ- όχι με το ΣΥΡΙΖΑ». Αισθάνεστε δικαιωμένος;

 

ΑΠ. Αυτό που νομίζω μας κράτησε όρθιους, είναι η στρατηγική «ΟΧΙ ΝΔ – ΟΧΙ ΣΥΡΙΖΑ»  και έστειλε το μήνυμα ενός τρίτου πόλου, που το ήθελε ο κόσμος και το πετύχαμε. Να θυμίσω ότι όταν οι δημοσκοπήσεις μάς έδιναν κάτω από 10% ήμουν από τους λίγους που έβαλα δημόσια στοίχημα με δημοσιογράφους για ποσοστά πάνω από 11% και το καταφέραμε. Όταν θες να γίνεις κόμμα εξουσίας, δεν μπορεί να είσαι παράλληλα και κόμμα συμπλήρωμα. Με βάση την επιλογή σου, ο κόσμος είτε ανταποκρίνεται είτε όχι.

 

ΕΡ. Σε συνεχώς μεταβαλλόμενο πολιτικό σκηνικό κι εσείς επιχειρείτε τη δική σας διεύρυνση. Έχετε απευθύνει προσκλητήριο επιστροφής στους ψηφοφόρους. Τι γίνεται όμως με τα στελέχη; Για ποιους είναι οι πόρτες της Χαριλάου Τρικούπη κλειστές;

 

ΑΠ. Για να μας ψηφίσει ο κόσμος δε χρειάζεται να στείλουμε κάλεσμα σε παλιά στελέχη, αλλά να πορευτούμε με στελέχη που έχουμε στο κόμμα και υπάρχουν στην κοινωνία. Το παράδειγμα του Χάρη Δούκα είναι πρόσφατο και πετυχημένο.

Αν επιχειρήσουμε σε αυτή τη φάση να μιμηθούμε τον Τσίπρα που έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα «super market», θα το πληρώσουμε, όπως το πληρώνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάζει εικόνα διάλυσης. Σήμερα ο κόσμος ξέρει ότι είμαστε αξιόπιστοι, μείναμε στο κόμμα μας με οδηγό τις αρχές και τις αξίες μας και όχι για τα ποσοστά και τις καρέκλες. Αυτό είναι το διαβατήριο για το μέλλον. Μην το σπαταλήσουμε.

 

ΕΡ. Έχετε υπάρξει βουλευτής στο ΠΑΣΟΚ του άνω του 40%, σε εκείνο του 5% και στο σημερινό. Τι μηνύματα λαμβάνετε από τον κόσμο;

 

ΑΠ. Έχω ζήσει το 43%, το 4,6%, το 6,29% το 8% και σήμερα το 11,8%. Εύχομαι να ζήσω το ΠΑΣΟΚ Κυβέρνηση και πάλι ως βουλευτής, με την εντολή των Αρκάδων που με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους. Ο κόσμος θέλει ένα όραμα, μια ελπίδα και παράλληλα ρεαλισμό.

Να μην ξεχάσουμε την πορεία μας, να μάθουμε από τα λάθη ώστε να μην ξανασυμβούν.

Με βάση την πορεία μου, θα μου επιτρέψετε να διακρίνω μερικά στοιχεία που κατά την άποψή μου εκτιμά ο κόσμος.

  • Συνέπεια στην παράταξη στα εύκολα και στα δύσκολα.
  • Να έχεις τη δύναμη έκφρασης της γνώμης σου, με σεβασμό όμως στην πλειοψηφία.
  • Να μην εξαρτάται η ζωή σου από την έκβαση της πολιτικής σου καριέρας.
  • Να δίνεις τη μάχη με το μυαλό, πάντα στη νίκη της παράταξης.

 

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search