In ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες απίστευτων εικόνων στον Έβρο. Ο Ερντογάν σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την εσωτερική του δύναμη στην Τουρκία πιέζει την Ευρώπη μέσω της χώρας μας με την κατάσταση στα σύνορα να θυμίζει πόλεμο. Πως βλέπετε τα πέντε μέτρα που υιοθέτησε το ΚΥΣΕΑ; Φοβάστε πως η κατάσταση θα ξεφύγει;

 

Η Τουρκία υπό την ηγεσία του Ερντογάν υπερτιμώντας τον περιφερειακό της ρόλο παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες και δημιουργεί πολλά προβλήματα σε εμάς και σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Τελευταίο «εργαλείο» σε αυτή την αδιέξοδη στρατηγική το μεταναστευτικό και η χρησιμοποίηση ανθρώπων πέρα από κάθε ανθρωπιστική λογική ως πίεση για την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και των συνόρων μας. Εμείς είμαστε πατριωτικό – προοδευτικό κόμμα  και συνεπώς δεν κρυβόμαστε, στηρίζουμε την Ελλάδα στη φύλαξη των συνόρων. Προφανώς είναι κρίση συνόρων και ανθρωπιστική κρίση για τα νησιά, τους πρόσφυγες και ειδικά για τα ασυνόδευτα ανήλικα.

Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και χρειάζεται εθνική συνεννόηση για να την ξεπεράσουμε. Σίγουρα αργότερα θα εξετάσουμε τα λάθη που έγιναν από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά αυτό θα γίνει στην ώρα του.

 

Το ΚΙΝΑΛ ζητά από την κυβέρνηση να πιέσει τους Ευρωπαίους ώστε να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε κοινοτικό επίπεδο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού- μεταναστευτικού. Πλέον στην Ελλάδα υπάρχουν δυο «γραμμές»: της ΝΔ που λέει «stop» σε άλλους μετανάστες και του ΣΥΡΙΖΑ που εξακολουθεί να εκφράζει την πολιτική που ως κυβέρνηση υιοθέτησε. Εσείς σε ποια από τις δυο πλευρές βρίσκεστε;

 

Άκουσα τον κ. Τσίπρα να λέει ότι θα έκανε ότι και ο κ. Μητσοτάκης. Εσείς ακούσατε κάτι άλλο; Εμείς είμαστε οι πρώτοι που μιλήσαμε για εθνική συνεννόησης, εθνική γραμμή, μέσα από ένα πολιτικό συμβούλιο αρχηγών. Το θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού είναι ένας μαραθώνιος και χρειάζεται υπερβάσεις. Η συμφωνία Μέρκελ – Ερντογάν την οποία αποδέχτηκε ο κ. Τσίπρας και τη συνεχίζει η ΝΔ είναι καταστροφική για τη χώρα. Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει στην πράξη την αλληλεγγύη στην Ελλάδα. Από λόγια και δηλώσεις έχουμε χορτάσει.

Σας το ξαναλέω, είμαστε πατριωτικό κίνημα. Δεν κρυβόμαστε στα δύσκολα, περιμένοντας που θα καθίσει η «μπίλια» για να μιλήσουμε.

 

Φοβάστε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία;

 

Δεν μπορώ να μπω στη λογική του θερμού επεισοδίου, ξέρω ότι πρέπει να είμαστε κάθε στιγμή ενωμένοι αλλά κυρίως σε επαγρύπνηση με κατάλληλη προετοιμασία για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.  Αυτό είναι το πιο αποτρεπτικό μήνυμα σε όποιον επεξεργάζεται σκηνικά με θερμά επεισόδια κάθε μορφής.

 

“Κλείνουμε” επτά μήνες αυτοδύναμης κυβέρνησης ΝΔ. Πως αξιολογείτε το έργο του κ. Μητσοτάκη και των υπουργών του;

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως Κυβέρνηση υλοποίησε και χωρίς καμία κοινωνική αντίδραση όλες τις σκληρές πολιτικές. Άνοιξε το δρόμο με το παραδικαστικό κύκλωμα, το Νόμο Κατρούγκαλου, τα funds, τη συμφωνία για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, τον έλεγχο της δικαιοσύνης, τους πλειστηριασμούς, το στρατό μετακλητών και διευκολύνει τη ΝΔ να συνεχίσει. Αυτός είναι ο λόγος που ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ανεβάζουν τους τόνους και πολώνουν το κλίμα. Η ΝΔ στο μεταναστευτικό-προσφυγικό έδειξε ότι ήταν απροετοίμαστη. Ο κορονοϊός θα φέρει δυσκολίες και στην οικονομία χρειάζεται σχέδιο για να αποτραπεί μια οικονομική ύφεση. Η ΝΔ περνάει ακόμη το μήνα του μέλιτος με χορηγία ΣΥΡΙΖΑ.

 

Πως βαθμολογείτε τα “πράσινα” στελέχη, όπως είναι οι ΚΚ. Χρυσοχοΐδης και Μενδώνη που αξιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη; Πρόσφατα μάλιστα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι το ιστορικό ΠΑΣΟΚ δεν υφίσταται πια και έχει αποχωρήσει από την πολιτική, τι του απαντάτε;

 

 

Τα θέματα αυτά έχουν κλείσει. Προχωράμε με αυτούς που έμειναν στην παράταξη στα δύσκολα, για τις αρχές και τις αξίες. Το μέλλον περιμένει την πρότασή μας.

 

Η προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τη Novartis θα έχει κάποιο αποτέλεσμα ή θα οδηγηθούμε σε φιάσκο όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με αντίστοιχες επιτροπές;

 

Η προανακριτική αφορά το παραδικαστικό κύκλωμα και τη συμμετοχή του κ. Παπαγγελόπουλου. Όσον αφορά τη Novartis, η αρμόδια εισαγγελέας κα Τουλουπάκη έχει στείλει τους περισσότερους φακέλους στο αρχείο! Το πλήγμα για τη Δικαιοσύνη είναι μεγάλο. Είναι αδιανόητα όσα ακούγονται για τις παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου καθώς και η τελευταία εξέλιξη ότι στο Μαξίμου γίνονται συμφωνίες ιδιωτών παρουσία Υπουργών.

 

Το πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε τον πλήρη συγχρονισμό του κόμματος με το ΚΙΝΑΛ, με πολλά στελέχη κορυφαία αλλά και μεσαία να αντιδρούν. Η απόφαση κρίνετε πως ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση;

 

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, έχει παρελθόν, παρόν και κυρίως μέλλον. Η αποτελεσματικότητα όλων των προσπαθειών μας θα κριθεί από την ενδυνάμωση των σχέσεων μας με την κοινωνία. Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να επιτευχθεί ο στόχος.

 

Πολλοί ισχυρίζονται ότι εντός ΚΙΝΑΛ υπάρχουν δυο τάσεις: η μια επιθυμεί συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία και η δεύτερη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιβεβαιώνετε αυτές τις πληροφορίες;

 

Ξαναζεσταμένο φαγητό. Υπάρχουμε όλοι εμείς που θέλουμε την παράταξη πρωταγωνιστή. Αν επιθυμούσαμε οτιδήποτε άλλο θα το είχαμε κάνει πράξη όπως πολλοί άλλοι.

Λίγους μήνες μετά τις εκλογές και η… εκλογολογία καλά κρατεί. Με αφορμή τις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική αρκετοί υποστηρίζουν πως ο κ. Μητσοτάκης θα στήσει Κάλπες πριν την λήξη της τετραετίας. Ποια είναι η εκτίμησή σας; Στο Κίνημα Αλλαγής είστε έτοιμοι;

 

Η χώρα αντιμετωπίζει καθημερινά μεγάλα προβλήματα. Προσφυγικό, Κορωναϊός, κόκκινα δάνεια, ανεργία, έλλειψη ρευστότητας κλπ.  Οι πρόωρες εκλογές είναι σίγουρο ότι θα επιδεινώσουν το πρόβλημα.  Με το δεδομένο μάλιστα της απλής αλλαγής που θα διεξαχθούν η κατάσταση γίνεται πιο αβέβαιη για την χώρα. Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής είμαστε έτοιμοι, αλλά σας θυμίζω ότι είμαστε σε όλη την περίοδο της κρίσης η υπεύθυνη πολιτική δύναμη που πάντα έβαζε και βάζει το συμφέρον της χώρας πάνω από το κομματικό συμφέρον.  Θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης δε θα ακολουθήσει τις τακτικές του κ. Τσίπρα. Εδώ θα είμαστε να δούμε ποιοι ενδιαφέρονται για το κομματικό ή το εθνικό συμφέρον. Εμείς το έχουμε κάνει πράξη.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search