In ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέντευξη στον Α. Διαμάντη για την εφημερίδα Μανιφέστο

 

1) Η ακρίβεια είναι ένα ζήτημα που αυτή τη στιγμή κυριαρχεί. Πολίτες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα ενώ ο πληθωρισμός παραμένει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι είναι κυρίως εισαγόμενη και πως τα μέτρα που λαμβάνει θα ανακουφίσουν τους πολίτες;   Ποια είναι η άποψή σας;  

Η ακρίβεια είναι ένα από τα βασικότερα ζητήματα που ταλαιπωρούν σήμερα τους Έλληνες πολίτες. Ο κ. Μητσοτάκης πολύ σωστά έπραξε που επισκέφθηκε το σούπερ μάρκετ, ώστε να αντιληφθεί την πραγματικότητα και να δει αν μπορεί ή όχι να την αλλάξει.

Η Κυβέρνηση επέβαλε πρόστιμο σε δύο μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, αλλά δεν δημοσιοποιεί τα προϊόντα μέσω των οποίων οι εταιρείες αισχροκερδούν. Γιατί δε μας λέει για ποια προϊόντα πρόκειται, ώστε ο πολίτης να πράξει ανάλογα;

Σήμερα δεν υπάρχει απλώς αισχροκέρδεια, υπάρχει κλοπή. Αυτό το κρυφτούλι που γίνεται, είναι απαράδεκτο.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι κάποιοι νομίζουν ότι η χώρα είναι μπανανία. Όμως αυτή τη χώρα την κυβερνά εδώ και πέντε χρόνια η ΝΔ. Αυτά τα 5 χρόνια έπρεπε να πραγματοποιούνται έλεγχοι και όχι να υπάρχει τέτοια αισχροκέρδεια.

 

2) Επιμένετε στη μείωση του ΦΠΑ; Θυμίζω ότι και προεκλογικά ο πρωθυπουργός  είχε ξεκαθαρίσει ότι ήταν  αντίθετος στο ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ την οποία χαρακτήρισε «τρύπα στο νερό»  καθώς -όπως είπε- «η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα θα μας κόστιζε 1,5 δισ. το χρόνο».  

Εμείς εδώ και καιρό λέμε για τη μείωση του ΦΠΑ. Αν υπάρξουν έλεγχοι και μείωση του ΦΠΑ, θα αποδειχθεί ότι θα τιθασευτεί ο πληθωρισμός. Αν η Κυβέρνηση συνεχίσει να δίνει αποκλειστικά επιδόματα, δε θα αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός.

Έλεγαν ότι αν βγει το ΠΑΣΟΚ θα φορολογήσει τον κόσμο. Ευτυχώς που δεν ήρθε το ΠΑΣΟΚ! Και έβαλε τη φορολογία η ΝΔ.  Μας κατηγορούσαν ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν βοηθάει στον πληθωρισμό. H Κυβέρνηση μάλλον κάτι δεν έχει καταλάβει σωστά καθώς λένε ότι η αύξηση του ΦΠΑ βοηθάει στη μείωση του πληθωρισμού.

Είναι είδος πολυτελείας η πορτοκαλάδα που θα την ανεβάσουν στο 24%; Είναι είδος πολυτελείας το τσάι που θα πάει στο 24%; Υπήρχε τέτοια ατζέντα προεκλογικά;

 

3)Το ΠΑΣΟΚ, πλέον, βρίσκεται στη δεύτερη θέση, τουλάχιστον δημοσκοπικά. Σας αρκεί η θέλετε να κοιτάξετε και παραπάνω;  

Το είπα και παραπάνω, ο κόσμος ταλαιπωρείται από την ακρίβεια. Με τις δημοσκοπήσεις δεν πέφτουν οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ, Θέλουμε να αποτελούμε την εναλλακτική πολιτική επιλογή για τον κόσμο. Με τις προτάσεις μας να είμαστε κοντά στην κοινωνία και τον κάθε πολίτη που θέλει να ζει αξιοπρεπώς.

Έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις και να κυβερνήσουμε τη χώρα. Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει τη ΝΔ.

 

4) Στην ΚΠΕ είπατε -σχετικά με τις δημοσκοπήσεις- ότι θα τις θέλατε λίγο καλύτερες. Αυτό πολλοί το εξέλαβαν ως μομφή στον Ν. Ανδρουλάκη και την τακτική που έχει επιλέξει.  

Μπορούμε και πρέπει να παλεύουμε αδιάκοπτα για ένα υψηλό ποσοστό. Ειδικά τώρα που κατακερματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ.  Έχουμε μεγάλη ευθύνη, ειδικά αυτή τη χρονική στιγμή, απέναντι σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Ο μπαμπούλας του ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, αν το ΠΑΣΟΚ δε μπορέσει να καλύψει το μεγάλο κενό που υπάρχει, θα έχουμε μια μεγαλύτερη κρίση στο χώρο της αντιπολίτευσης, το οποίο θα είναι προβληματικό για τη χώρα.

 

5) Ποιος για εσάς θα πρέπει να είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ εν όψει των ευρωεκλογών;  

Η δεύτερη θέση στις Ευρωεκλογές με ποσοστό που θα μας δώσει σήμα προοπτικής για το μέλλον. Οι Ευρωεκλογές είναι οι προκριματικές για το ντέρμπι των εθνικών εκλογών. Στο ντέρμπι που θέλουμε να νικήσουμε και όχι απλά να καταγράψουμε τη δεύτερη θέση.

 

6) Είπατε πριν από λίγες ημέρες ότι τα κόμματα σούπερ μάρκετ τελείωσαν, αναφερόμενος σε τυχόν μεταγραφές. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε στέλεχος έχει φύγει από το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να γυρίσει πίσω;  

Όπως έχει πει και ο Πρόεδρος, στο ΠΑΣΟΚ δε θα επιστρέψουν γενίτσαροι. Ο κόσμος θα μας ψηφίσει για την αξιοπιστία μας. Δε θα μας ψηφίσει επειδή κάποιοι πηγαινοέρχονται στα κόμματα. Αυτό είναι ένα κόμμα σούπερ μάρκετ. Ο ΣΥΡΙΖΑ που το έκανε, το πληρώνει σήμερα. Αν θέλουν τα κόμματα να αλλάξουν τις δομές τους και να έχουν αξιοπιστία, θα πρέπει να αλλάξουν και τη λογική τους.

Θέλουμε να συνομιλήσουμε με όλους τους πολίτες. Είτε ψήφισαν ΝΔ είτε ΣΥΡΙΖΑ, είτε απείχαν από την εκλογική διαδικασία. Όμως με στελέχη που πήγαν σε άλλα κόμματα για τις καρέκλες, δεν συνομιλούμε.

 

7) Σε λίγες ημέρες ξεκινά στη Βουλή η εξεταστική για το ζήτημα των Τεμπών. Το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε, ζητώντας προανακριτική. Θεωρείτε ότι η επιτροπή θα φέρει αποτελέσματα σε ότι αφορά τις όποιες ευθύνες μπορεί να έχουν πολιτικά πρόσωπα;

 Όλα αυτά τα χρόνια καμία από τις εξεταστικές επιτροπές δεν έχει βγάλει τίποτα ουσιώδες. Βγαίνουν τα πορίσματα και λήγει το θέμα. Σήμερα όμως πρόκειται για κάτι διαφορετικό. Υπάρχει ο θεσμός του Ευρωπαίου εισαγγελέα και για πρώτη φορά η χώρα μας αποδίδει ευθύνες ως ευρωπαϊκή χώρα και κατονομάζονται δύο Υπουργοί. Σε αυτό η Κυβέρνηση, με την εύνοια της στάσης του ΚΚΕ, πάει να ξεφύγει από κάτι το οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει διότι εμπλέκεται ο Ευρωπαίος εισαγγελέας. Υπάρχει αίτημα για προανακριτική διότι έπεσαν πάνω σε ευθύνες Υπουργών.

 

8) Είπατε στην ΚΠΕ ότι η  στρατηγική «ΟΧΙ ΝΔ – ΟΧΙ ΣΥΡΙΖΑ», κράτησε το ΠΑΣΟΚ όρθιο. Κλείνετε την πόρτα σε οποιαδήποτε κοινή ενέργεια -έστω και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο- με την αξιωματική αντιπολίτευση;  

Οι συνεργασίες δεν είναι ευκαιριακές και δεν καθορίζονται από τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων. Ούτε γίνονται για τις καρέκλες. Γίνονται σε προγραμματικό επίπεδο. Ας δούμε τα κόμματα που θα υπάρχουν, την κρίση του κόσμου στις ευρωεκλογές και θα μιλήσουμε για όλα.

 

9) Που θεωρείτε ότι στο δρόμο για τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να εστιάσει;  

Πρέπει να εστιάσουμε στις προτάσεις μας. Να αναδείξουμε τη διαφορετική φιλοσοφία που έχουμε για τους θεσμούς, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπερασπιζόμαστε μία κοινωνία όπου θεμελιώδη δικαιώματα δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση και δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Πιστεύουμε σε μια ποιοτική, συμμετοχική Δημοκρατία.

Να αναδείξουμε τις προτάσεις μας για ένα κοινωνικό κράτος.

Για την κοινωνική κατοικία. Η κυβέρνηση αρνείται να αντιληφθεί ότι με ημίμετρα στη στεγαστική πολιτική δεν προσφέρει ουσιαστική διέξοδο στα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η νέα γενιά.

Για το Ε.Σ.Υ. Χρειαζόμαστε ένα δημόσιο σύστημα υγείας ευέλικτο, αποτελεσματικό και ανταγωνιστικό που θα καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού λαού. Η Νέα Δημοκρατία δεν πίστεψε ποτέ στο ΕΣΥ και ως κυβέρνηση επιδίωξε να το υποβαθμίσει και να το ξεπουλήσει σε ιδιωτικά συμφέροντα. Είχε την ευκαιρία να το αναγεννήσει με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά δεν το έκανε.

 

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search