In ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέντευξη  στον δημοσιογράφο κ.Γιώργο Ψύλλια  για το ΑΠΕ-ΜΠΕ (10/12/2016)

 

 • Κύριε υπουργέ, κύριε Κωνσταντινόπουλε, η Κυβέρνηση δηλώνει ότι ικανοποίησε τη δέσμευσή της να χορηγήσει κατά κάποιο τρόπο τη 13η σύνταξη, και μάλιστα τα στελέχη της δηλώνουν ότι θα αλλάξουν το κλίμα…

 

Εμείς σεβόμαστε την ανάγκη των ανθρώπων που χρειάζονται κατά μέσο όρο τα 380 ευρώ, έστω και για μια φορά. Άρα δεν υπάρχει 13η σύνταξη, αλλά μια έκτακτη ενίσχυση. Εμείς δεν θα μιμηθούμε το ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα που χλεύαζε και λοιδορούσε το κοινωνικό μέρισμα με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ το 2014.

Ο κ. Τσίπρας με την κίνηση αυτή προσπάθησε να αλλάξει το κλίμα στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Γι’αυτό βιάστηκε! Ήταν το δώρο τους για τα Χριστούγεννα, αφού πρέπει μετά τις γιορτές να ψηφίσουν πάλι εξαιρετικά δύσκολα μέτρα, όπως είναι το κόψιμο του ΕΚΑΣ, η αύξηση της φορολογίας από 01/01/2017.

Ο κόσμος τους γνωρίζει καλά πια, θα πάρει τα χρήματα και θα τον «μαυρίσει» όταν έρθει η ώρα. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος καθημερινά βάζουν στη ζυγαριά τις εκλογές και την καρέκλα της εξουσίας και η πλάστιγγα γέρνει στη διατήρηση της εξουσίας.

Έτσι κι αλλιώς, ο κύκλος τους έχει κλείσει.

 

 • Σας ακούσαμε να λέτε ότι ο κ.Τσίπρας προσπαθεί να τονώσει την αισιοδοξία των Βουλευτών του. Πιστεύετε ότι κινδυνεύει η κυβερνητική πλειοψηφία; Και εν πάση περιπτώσει η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία;

 

Είπα παραπάνω ότι ήταν «δώρο» για τους Βουλευτές του, να αντέξουν τα χειρότερα που έρχονται. Θα προσπαθήσουν να παραμείνουν στην εξουσία μέχρι την τελευταία μέρα. Οι πολίτες γνωρίζουν πια, ότι εκτός από το να λένε ψέμματα, είναι ανίκανοι και δεν μπορούν να τους εμπιστευθούν.

 • Θεωρείτε δικαιολογημένη την αισιοδοξία της Κυβέρνησης ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει «εγκαίρως» και ότι θα ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης; 

 

«Εγκαίρως».. απ’ ό,τι καταλαβαίνω εννοούν τον Ιανουάριο. Εμείς ευχόμαστε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αν έχει συμφωνήσει για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% τα επόμενα χρόνια, λυπάμαι αλλά είναι ένας ακόμα εγκλωβισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τη χώρα.

 • Υπάρχει μια «γκρίνια» στη Δημοκρατική Συμπαράταξη που ενδεχομένως να οδηγήσει σε διάσπαση όπως λένε ορισμένοι, για το αν θα πρέπει να συνεργαστείτε με τη ΝΔ, καθώς η σημερινή ηγεσία υπό την κ. Γεννηματά ακολουθεί πολιτική «ίσων αποστάσεων». Ποια είναι η δική σας άποψη;

 

Δεν βαριέστε να γράφετε τα ίδια και τα ίδια! Εμείς έχουμε αποφασίσει συλλογικά πως θα πορευτούμε! Έχουμε πολιτική πρόταση, και το στελεχιακό δυναμικό πουε θα κάνουν πράξη την εθνική συνεννόηση που χρειάζεται η χώρα.

Οι πολίτες γνωρίζουν ποιος είναι ο προοδευτικός χώρος στην Ελλάδα, με την ψήφο τους θα αλλάξουν τους εκλογικούς συσχετισμούς για να βγει η χώρα από την κρίση και το αδιέξοδο. Στόχος μας είναι το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη να αναδειχθεί δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη.

 • Ποιο μήνυμα στέλνετε σε αυτά τα γνωστά στελέχη του χώρου σας που έχει γραφεί ότι σχεδιάζουν νέο κόμμα;

 

Σέβομαι την πορεία και τις απόψεις όλων των στελεχών και όλοι μαζί είμαστε υπερήφανοι για τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ. Μάθαμε από τα λάθη μας και δεν θα τα επαναλάβουμε.

Πόσο μάλλον άνθρωποι που επί πολλά χρόνια βρέθηκαν γύρω από τα υπουργικά τραπέζια, έχοντας την διαφορετική άποψή τους, τώρα δεν μπορούμε όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη για τον προοδευτικό χώρο της χώρας.

Η στήριξη της Παράταξης δεν είναι στήριξη σήμερα στην κα. Γεννηματά, χθες στον κ. Βενιζέλο ή αύριο σε κάποιον άλλον. Είναι στήριξη στις διαχρονικές αρχές και αξίες μας, με βάση τις οποίες συμμετέχουμε στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Είμαι σίγουρος ότι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.

 

 • Ως πρώην Υφυπουργός Ανάπτυξης, πώς σχολιάζετε τη δήλωση του κ.Παπαδημητρίου ότι η υπερφορολόγηση δεν επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα; 

 

Ο κ. Παπαδημητρίου ήταν ο άνθρωπος που γνώρισε τον κ. Βαρουφάκη στον κ. Τσίπρα, που μιλούσε για παράλληλο νόμισμα και μετά υπουργοποιήθηκε στην Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου.

Μετά από όλα αυτά, αναμενόμενη και η παραπάνω δήλωση.

 • Θεωρείτε ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει πραγματικά «επενδυτικό κύμα» στην Ελλάδα, μετά και το ναυάγιο ΔΕΣΦΑ-SOCAR;

Ο κ.Τσίπρας είχε υποσχεθεί πως εντός του 2016 θα «έπεφταν» στην ελληνική οικονομία 7 δις ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο, το ΕΣΠΑ, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, το ΠΔΕ. Ας δούμε τι ισχύει:

 • Ο αναπτυξιακός νόμος εξαγγέλθηκε το 2015, ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2016, το Σεπτέμβριο προκηρύχθηκαν τα τέσσερα από τα οκτώ «καθεστώτα» που προβλέπει, εντός του έτους δεν θα προλάβουν ούτε αιτήσεις να κατατεθούν, ούτε αξιολόγηση να γίνει: σύνολο κονδυλίων για το 2016, μηδέν!
 • Τα χρηματοδοτικά εργαλεία: έτοιμα από το 2015, με την ex ante έκθεση εγκεκριμένη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Κυβέρνηση την πήρε πίσω γιατί καθυστέρησε κι έπρεπε να την επικαιροποιήσει, ο κ.Χαρίτσης πρόσφατα υποσχέθηκε πως θα προκηρυχθούν εντός των επόμενων ημερών. Σύνολο κονδυλίων για το 2016: μηδέν!
 • ΕΣΠΑ 2014-2020: η Κυβέρνηση έως το τέλος του 2016 θα έχει απορροφήσει ελάχιστα χρήματα σε νέες δράσεις και όσα απορροφηθούν θα είναι από δράσεις του ΕΣΠΑ 2007-2013, τα οποία έχουν μεταφερθεί στο νέο ΕΣΠΑ (έργα phasing).
 • Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας για όσα είχε πει η αρμόδια Επίτροπος κα Κρέτσου για τα έργα του ΕΣΠΑ 2007-2013, αφού με τροπολογία του ο κ.Χαρίτσης πριν από λίγες ημέρες, μετέφερε έργα από το ΕΣΠΑ 2007-2013 σε εθνικούς πόρους, λόγω καθυστερήσεων και αδράνειας.
 • Πριν από τρείς μήνες, η Βουλή επικύρωσε με μεγάλη πλειοψηφία – μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις και τεράστιες κωλυσιεργίες – τη σύμβαση για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, ύψους 8,2 δις ευρώ, εφάμιλλης των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι καθυστερήσεις αυτές, έχουν οδηγήσει σε αναστολή 75.000 νέες θέσεις εργασίας, αλλά και την προκαταβολή των 300 εκ. ευρώ που θα ελάμβανε το Δημόσιο από τον επενδυτή.

 

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search