In ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

1991547

  • Η σύμβαση για το Ελληνικό ψηφίστηκε. Θα γίνει αυτή η επένδυση το “success story” του κ.Τσίπρα; Πώς σχολιάζετε την πολιτική της Κυβέρνησης σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις;

Η επένδυση στο Ελληνικό θα γίνει το “success story” της Ελλάδας, των πολιτών της Αττικής, των νέων επιστημόνων, επαγγελματιών, επιχειρηματιών που θα συμμετάσχουν σε αυτή την τεράστια προσπάθεια για την «Αθηναϊκή Ριβιέρα», αλλάζοντας τον τουριστικό χάρτη της Μεσογείου. Αυτή η επένδυση αποτελεί εθνικό στόχο εφάμιλλο των Ολυμπιακών Αγώνων: με ύψος 8,1 δις ευρώ (οι Ολυμπιακοί Αγώνες κόστισαν 9,1 δις ευρώ), 75.000 + 15.000 νέες θέσεις εργασίας, ένα εκατομμύριο επιπλέον επισκέπτες ετησίως, 2 δις έσοδα στα δημόσια και ασφαλιστικά ταμεία κάθε χρόνο, 2% αύξηση του ΑΕΠ, αποτελεί τη δικαίωση της πολιτικής μας. Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, είναι η μόνη πολιτική δύναμη που στήριξε διαχρονικά και με συνέπεια την επένδυση αυτή, χωρίς παλινωδίες και τεχνητά εμπόδια. Ακόμη και όταν στελέχη της ΝΔ έφερναν εμπόδια, ακόμη και όταν οι πιο πολλοί πίστευαν πως τελικά η επένδυση θα ματαιωθεί, συνέχιζα να παρεμβαίνω, να αρθρογραφώ, να επιμένω στις τοποθετήσεις μου στη Βουλή, στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, σε συναντήσεις με φορείς, σε ομιλίες σε συνέδρια πως πρέπει να συνεχίσουμε.

Την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, κερδίσαμε μία μάχη για την ανάπτυξη. Απέναντι στις ιδεοληπτικές εμμονές του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και απέναντι στην εμμονική ιδεολογική προσήλωση της ΝΔ στην ιδιωτικοποίηση των πάντων χωρίς καμία αξιολόγηση.

  • Το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πως η κοινωνία έβγαινε «χαμένη» από την επένδυση στο Ελληνικό. Σήμερα ως Κυβέρνηση την ψήφισε. Εσείς τότε την στηρίζατε, και σήμερα ασκείτε σκληρή κριτική. Δεν υπάρχει τελικά πουθενά έδαφος συνεννόησης;

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Τσίπρας που τότε «έσπαγε αλυσίδες», ο κ.Σπίρτζης που τότε κατέθετε μηνύσεις στον Εισαγγελέα εναντίον της Κυβέρνησης για παράβαση καθήκοντος, πρέπει να απαντήσουν πότε έλεγαν αλήθεια, τότε ή τώρα. Τότε κατήγγελλαν, τώρα υπογράφουν φαρδιά-πλατιά. Πρέπει να αποφανθεί η δικαιοσύνη, πότε ήταν απατεώνες, τότε ή τώρα. Στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν, 75.000 οικογένειες παρέμειναν στην ανεργία. Τα δημόσια ταμεία στερήθηκαν έσοδα. Η δημόσια περιουσία αφέθηκε να ρημάζει. Εκατομμύρια τουρίστες υψηλού επιπέδου στράφηκαν στην Ισπανία αντί για την Ελλάδα. Οι πολίτες που εξαπατήθηκαν, θα αποφανθούν στις εκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, στηρίζει την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού με δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, ήπια οικιστική ανάπτυξη, καθώς και άνθηση πολιτιστικών, αθλητικών, ψυχαγωγικών, εκπαιδευτικών, οικολογικών κλπ δραστηριοτήτων. Ήδη από την υπογραφή της σύμβασης για το νέο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά και αργότερα κατά την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού το 2011 από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και με τους νόμους του 2012 και του 2014 – τότε που ο κ.Τσίπρας έκανε «επανάσταση» – είχαμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της περιοχής. Και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την επένδυση, επιμένοντας στον κοινωνικό και αναπτυξιακό της χαρακτήρα. Και θα παρακολουθούμε από κοντά την πρόοδό της, παρεμβαίνοντας και πιέζοντας, ώστε να μη χαθεί πλέον ούτε μέρα, ούτε λεπτό για τη χώρα και για τους πολίτες.

  • Με αφορμή και το Ελληνικό, η Κυβέρνηση κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι έχει γίνει δεκανίκι της ΝΔ. Πώς απαντάτε σε αυτή την κριτική; Θα ήταν πιο εύκολο να συνεργαστείτε με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη ή με το ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Δεν μας ταιριάζουν ούτε οι ιδεοληψίες των μεν ούτε οι εμμονές των δε. Με αφορμή και το Ελληνικό, όπως είπατε, θα σας δώσω μία ξεκάθαρη απάντηση: είμαστε μακριά από τον «δρόμο προς τη Σοβιετία» που ευαγγελίσθηκε προχθές ξανά από το βήμα της Βουλής ο κ.Μπαλτάς, αλλά και μακριά από την ιδιωτικοποίηση των πάντων, όπως επιθυμεί η ΝΔ. Εμείς σχεδιάζουμε την ανάπτυξη με στόχο μία ανταγωνιστική οικονομία, η οποία θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και θα στηρίζει ένα στιβαρό κοινωνικό κράτος, στην Ελλάδα του 2030.

Όμως η Κυβέρνηση, με την πολιτική της, αφενός μεν συμπράττει αγαστά με τη ΝΔ του κ.Μητσοτάκη (θυμηθείτε την τροπολογία-ρουσφέτι προς την Cosco, την συμφωνία για το «ξέπλυμα» της περιόδου Καραμανλή, την αντιγραφή της τακτικής των «κουμπάρων…) και αφετέρου, παρέχει συνεχώς επιχειρήματα στον κ.Μητσοτάκη με την πολιτική της. Ο κ.Τσίπρας, ο κ.Καμμένος, οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν γίνει οι καλύτεροι «πελάτες» της ΝΔ και του κ.Γεωργιάδη. Αυτοί είναι το εφαλτήριο της ΝΔ για την άνοδό της στην εξουσία, όχι εμείς!

  • Πώς θα προχωρήσουν οι διαδικασίες στην Κεντροαριστερά; Δεδομένων των διαφωνιών της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη υπάρχει το περιθώριο να γίνουν κοινά βήματα για την ανασυγκρότηση του χώρου σας; Θα έχει ανταπόκριση αυτό στους πολίτες;

Οι προοδευτικοί πολίτες που εξαπατήθηκαν από τον κ.Τσίπρα, τον ψήφισαν και δεν θα τον ξαναψηφίσουν (το 70% εξ αυτών, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις), κάποιοι που ψήφισαν τη ΝΔ από φόβο για τη λαίλαπα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι μισοί από όσους, απογοητευμένοι και απαλλαγμένοι από κάθε αυταπάτη για ψεύτικα διλήμματα, δεν πήγαν καν να ψηφίσουν, περιμένουν την πρότασή μας. Απαιτούν μία λύση από εμάς, η οποία θα περνά από την ενότητα και την ανασυγκρότηση του χώρου και η οποία θα αποτελεί συνολικά λύση για τη χώρα και όχι απλώς για τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς του χώρου.

Πιστεύω πως η ιστορική αναγκαιότητα είναι αντιληπτή από όλες τις πλευρές. Είμαι αισιόδοξος πως τα εμπόδια θα εξαλειφθούν και θα προχωρήσουμε όλοι μαζί. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη προχωρά μπροστά, χωρίς εσωστρέφειες.

 

  • Θα μπορούσε ο Γιώργος Παπανδρέου να έχει ρόλο στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς;

Σε κάθε νέα αρχή, δεν μπορείς να ξεκινήσεις με αποκλεισμό προσώπων. Μπορούμε όλοι να προσπαθήσουμε να ξεχάσουμε όσα μας πλήγωσαν με την στάση τους στο πρόσφατο παρελθόν. Πρέπει για το μέλλον να ξεκαθαρίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με την Κεντροαριστερά ούτε θέση στο τραπέζι. Σε αυτό πρέπει να δεσμευτούν όλοι – και ο κ. Παπανδρέου.

 

  • Η Δημοκρατική Συμπαράταξη μιλά για «τρίγωνο διαπλοκής» Κυβέρνησης – Τράπεζας Αττικής – υποψηφιότητας Καλογρίτσα για την τηλεοπτική άδεια. Τα κυβερνητικά στελέχη όμως αρνούνται κάθε εμπλοκή…

Αυτοί που επένδυσαν στο «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς, εξαπατήθηκαν. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους, δεν χρειάζονται περισσότερα λόγια.

  • Ο κυβερνητικός εταίρος κ.Καμμένος είχε κάνει σημαντικές καταγγελίες πριν από το διαγωνισμό, που όμως δεν ελήφθησαν υπόψη, λένε πολλοί. Πώς το σχολιάζετε;

Δεν χρειάζεται να το σχολιάσει κανείς. Η δικαιοσύνη είναι τυφλή, όχι κουφή. Όμως, ειλικρινά, ο κ.Καμμένος, μετά από όλα αυτά, πώς καταδέχεται να παραμένει στη θέση του; Τόση προσκόλληση στην εξουσία; Η καρέκλα πάνω απ’όλα; Ομολογεί ανοιχτά πως συνεργάζεται με απατεώνες, και συνεχίζει; Αυτή είναι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δυστυχώς.

 

  • Τι πρέπει να γίνει αν τελικά εκπέσει η άδεια που έλαβε ο κ.Καλογρίτσας; Θα αναζητήσετε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στη διαδικασία της αδειοδότησης;

Ελπίζω να έχουν την ευθιξία να αναλάβουν πρώτοι οι ίδιοι τις πολιτικές και ηθικές ευθύνες που τους αναλογούν. Τα υπόλοιπα έπονται. Όλα στο φως.

Για εμάς, μεγαλύτερη σημασία έχει ένα τοπίο πλουραλισμού και βαθιάς δημοκρατίας στα μέσα ενημέρωσης, με δίκαιους και ξεκάθαρους κανόνες βασισμένους στο Σύνταγμα και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, και παράλληλα να μην καταδικασθούν στην ανεργία 2000 άνθρωποι. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης πρέπει να αναλάβει τη διαδικασία, ξεκαθαρίζοντας την κατάσταση.

  • Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η χώρα μπορεί να οδηγηθεί ακόμη και σε πρόωρες εκλογές από το θέμα των καναλιών όπως εξελίσσεται, σε συνδυασμό και με τις δυσκολίες της δεύτερης αξιολόγησης, στην οποία θα τεθούν στο τραπέζι θέματα «ταμπού» για το ΣΥΡΙΖΑ, όπως το εργασιακό. Το συμμερίζεστε;

Ένα είναι βέβαιο: η Κυβέρνηση αυτή, οι Βουλευτές της, τα στελέχη της, είναι τόσο προσκολλημένοι στην εξουσία, στα αξιώματα, στις καρέκλες τους, που θα κάνουν το παν για να τα διατηρήσουν. Τα ψέματα τελείωσαν: ψήφισαν την Cosco, τα αεροδρόμια, το Ελληνικό, έκοψαν συντάξεις, αύξησαν τον ΕΝΦΙΑ, άνοιξαν την Αμυγδαλέζα, διπλασιάζουν τις εισφορές, θα κάνουν τα πάντα, αρκεί να μη χάσουν την εξουσία. Αυτή είναι το μόνο τους «ταμπού». Οι πολίτες το γνωρίζουν πια. Και θα το λάβουν υπόψη όταν έρθει η ώρα των εκλογών, όποτε και αν είναι αυτή.

 

 

 

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search