In ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

 

Συνέντευξη του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Αντιπροέδρου της Βουλής και  Βουλευτή Αρκαδίας του Κινήματος Αλλαγής στο δημοσιογράφο Γιάννη Καμπουράκη για τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής

 

  • Τρεις μήνες κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πως την κρίνετε; Ποια είναι τα δυνατά και ποια τα αδύνατα σημεία της κυβέρνησης;

Η κυβέρνηση που σχημάτισε ο κ. Μητσοτάκης μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου έτυχε μιας θετικής κατ’ αρχήν αποδοχής από τον κόσμο τις πρώτες ημέρες, λόγω κυρίως αιτιών που όμως αυτές δεν μπορούν να πιστωθούν αποκλειστικά στην δράση της. Δύο ήταν οι κύριοι λόγοι: Πρώτον το εκλογικό σώμα είχε θέσει ως προτεραιότητα  για μεγάλο διάστημα την απαλλαγή του από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα. Δεύτερον τα αυτονόητα πράγματα ως προς τη διακυβέρνηση ήταν «ξένα» ύστερα από την αλαζονική συμπεριφορά υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που  έκανε τα στοιχειώδη σήμερα να φαίνονται κατάκτηση. Επομένως η κυβέρνηση της ΝΔ έχει να αποδείξει με ουσιαστικό έργο και απαντήσεις στα προβλήματα του ελληνικού λαού για να κρίνουμε ότι έχει αλλάξει η πολιτική και οι πρακτικές που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί μέχρι τώρα σε θέματα όπως το μεταναστευτικό, οι νέες θέσεις εργασίας και το κοινωνικό κράτος είναι τα αδύνατα σημεία της κυβέρνησης.

  • Γιατί σας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι κάνετε πλάτες στην Νέα Δημοκρατία;

Ξέρετε, σε αυτό δεν τσιμπάμε! Είναι το γνωστό παιχνίδι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ: κάθε φορά που δυσκολεύονται να μας αντιμετωπίσουν πολιτικά μας κατηγορούν ότι κάνουμε πλάτη στο ΣΥΡΙΖΑ ή στη ΝΔ.

Μας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ που έφτασε τη ΝΔ στο 40% και που έχει επίσημα καραμανλική τάση εντός του κόμματος του! Είναι για γέλια!

 

  • Θα πετύχει ο κ. Τσίπρας την “πασοκοποίηση” του ΣΥΡΙΖΑ; Το Κίνημα Αλλαγής θα ανταποκριθεί στο προσκλητήριο για την ενοποίηση των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου και των προοδευτικών πολιτών υπό τον κ. Τσίπρα;

Ο κ. Τσίπρας ξέρει ότι αντίπαλός του είναι το Κίνημα Αλλαγής, που είναι η φυσική συνέχεια του ΠΑΣΟΚ. Ξέρετε γιατί; Γιατί εμείς δεν ανταποκριθήκαμε και δεν εξαγοραστήκαμε με καρέκλες και αξιώματα. Περάσαμε από συμπληγάδες και αντέξαμε. Φέραμε νέα ήθη στην πολιτική. Κυρίως κάναμε πράξη ό,τι ζούμε για την Παράταξη, τις ιδέες και τις αρχές μας και όχι από την Παράταξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με την κεντροαριστερά. Δεν το λέω εγώ, το λέει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής κ. Σκουρλέτης.

Σας είπα και παραπάνω, δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Ποιος από εμάς θα ανταλλάξει την ιδεολογία του και την αξιοπρέπεια του και θα συμπορευθεί με τους ανθρώπους που μας οδηγούσαν στη δραχμή, τους ανθρώπους που αξιοποίησαν την εκλογή του ΠΤΔ για να πάρουν την καρέκλα της εξουσίας και μετά να ζητούν συγγνώμη, με αυτούς που προσπάθησαν να χειραγωγήσουν τα ΜΜΕ, αυτούς που διέλυσαν τη μεσαία τάξη και τα έδωσαν όλα σε ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες της χώρας∙

με αυτούς που δήλωναν αριστεροί, δικαιωματιστές, αλλά δεν τους ενοχλούσαν οι βιασμοί, ακόμα και μικρών παιδιών στη Μόρια. Οι Συριζαίοι δεν είναι ούτε προοδευτικοί, ούτε συντηρητικοί. Καρέκλα δώστους και «πάρτους την ψυχή». Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι είναι στο ίδιο κόμμα με Κουντουρά, Τέρενς Κουίκ, Παπαγγελόπουλο, Χρυσοβελώνη, Κόκαλη, οι εξελέγησαν από το εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς μιλάμε για αρχές και αξίες, ενώ αυτοί για αξιώματα και καρέκλες.

 

  • Ποια είναι η συνταγή που πρέπει να ακολουθήσετε ώστε να μη συντριβείτε ανάμεσα στις “μυλόπετρες” της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ;

Το Κίνημα Αλλαγής θα ασκήσει υπεύθυνη και μαχητική αντιπολίτευση. Θα είναι απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές.

Θα είμαστε αντικειμενικοί, θα είμαστε ακέραιοι, θα είμαστε δίκαιοι. Θα ψηφίζουμε όσα είναι σωστά να γίνουν για τη χώρα και τους πολίτες και θα καταψηφίζουμε όσα μας έδωσε ο λαός ως εντολή να καταψηφίζουμε. Αυτός είναι ο ρόλος μας. Παράλληλα, θα καταθέτουμε τις δικές μας προτάσεις, όπως κάναμε πάντα.

Για δείτε, βάλαμε στην ατζέντα το θέμα των υπερβολικών χρεώσεων των Τραπεζών στους πολίτες. Μόνο εμείς! Με την πίεση μας οδηγήσαμε την Κυβέρνηση και τον ίδιο Πρωθυπουργό να συναντηθεί με τους #τσεο των τραπεζών. Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα κατέθεσε τροπολογία για την απαγόρευση των καταχρηστικών χρεώσεων των τραπεζών. Θα ασκήσουμε κάθε μέσο κοινοβουλευτικού έργου μέχρι να τα καταφέρουμε. Θα μπορούσε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ να θέσει ένα τέτοιο θέμα, να το έχει ως πολιτική προτεραιότητα; Όχι βέβαια.

 

  • Αμφισβητείται η κ. Γεννηματά ως πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής; Θα ξαναγίνετε ΠΑΣΟΚ;

 

Η πρόεδρος μας Φώφη Γεννήματά έχει εκλεγεί απευθείας από τα μέλη μας, την βάση μας  μέσα από καθαρή διαδικασία και τέτοιο εσωκομματικό θέμα δεν τέθηκε από κανέναν, ακόμα και όταν η ίδια η πρόεδρος το έθεσε πριν λίγο καιρό στον εορτασμό της 3ης Σεπτεμβρίου. Το Κίνημα Αλλαγής είμαστε ΠΑΣΟΚ. Ο κόσμος θέλει από το Κίνημα Αλλαγής να εγγυηθεί ότι η χώρα δεν θα πισωγυρίσει και θα βρει το δρόμο της για να βγει από την κρίση.

 

  • Τι περιμένετε από την προανακριτική για τον κ. Παπαγγελόπουλο; ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι οι καταγγελίες περί σκευωρίας έχουν στόχο να κρύψουν το πραγματικό σκάνδαλο.

 

Εμείς ζητήσαμε δύο πράγματα. Να λάμψει πρώτα η αλήθεια γύρω από την φαρμακευτική δαπάνη. Να αποκαλυφθεί πώς έφθασε από 2,5 δις ευρώ το 2004, στα 6,3 δις ευρώ το 2009,  πώς την μείωσε το ΠΑΣΟΚ πάλι από το 2010 στο 2014 σε 2,5 δις ευρώ. Και δεύτερον να αποκαλυφθεί πώς ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε το υπαρκτό σκάνδαλο για να πλήξει πολιτικούς του αντιπάλους και όχι για να μαθευτεί η αλήθεια. Ακόμη όμως και έτσι όπως προχωράει με επιλογή της ΝΔ η προανακριτική, εμείς θα αναδείξουμε και τα δύο ζητήματα. Γιατί αυτή τη στιγμή οι πολίτες πιστεύουν ότι οι χειρισμοί τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ βοηθούν τελικά στο να μην αποκαλυφθεί το πραγματικό σκάνδαλο της αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης∙ μην ξεχνάτε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος υπήρξε αρχηγός της ΚΥΠ επί ΝΔ και στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα, για αυτό του ανέθεσε άλλωστε και το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο των δικαστηρίων. Κάτι θα ήξερε…

 

  • Τελικά στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού προμηνύεται συναίνεση και συμφωνία. Ανεξάρτητα από το αν ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά θα υπερψηφίσει ή όχι, είναι προμήνυμα συναινετικών διαδικασιών σε ζητήματα θεσμικού χαρακτήρα όπως η συνταγματική αναθεώρηση, το πρόσωπο του νέου Προέδρου Δημοκρατίας, ο νέος ή εκλογικός νόμος ή σε άλλες πολιτικές;

Πρώτοι από την αρχή θέσαμε στις άλλες πολιτικές δυνάμεις την ανάγκη πραγματικής συναίνεσης μακριά από δογματισμούς για να βρεθεί λύση και να μην χαθεί η ιστορική ευκαιρία, να μπορούν να ψηφίζουν οι απόδημοι Έλληνες. Θα επιμένουμε μέχρι τέλους γιατί παρά την αρχική προσέγγιση που υπήρξε έχουμε ακόμη δρόμο για την ψήφιση του  σχετικού νόμου από 200 Βουλευτές. Στην  συνταγματική αναθεώρηση και την  εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας εμείς πάλι θα επιδιώξουμε την καλύτερη δυνατή συναίνεση με βάση τις νέες ανάγκες και πρόσφατες εμπειρίες της χώρας. Στον εκλογικό νόμο έχουμε τοποθετηθεί καθαρά. Έχουμε προτείνει ένα δίκαιο εκλογικό νόμο. Εμείς έχουμε τη δική μας πολιτική πρόταση, δεν ετεροκαθοριζόμαστε, αλλά βαδίζουμε με βάση τις προγραμματικές προτάσεις μας.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search