In ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Λάβρος εναντίον τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του Αλέξη Τσίπρα είναι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μιλώντας στο ethnos.gr. «Αλέξης κερνάει, Κυριάκος πίνει σε καθετί που αφορά μεγάλα συμφέροντα, ψηφίζουν χέρι- χέρι ή ο ένας προετοιμάζει το έδαφος του άλλου», αναφέρει και προσθέτει ότι τώρα είναι η ώρα για πολιτική αλλαγή. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος υπογραμμίζει ότι οι εκλογές (που έρχονται) δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ αλλά η επιλογή που έχουν οι πολίτες να καταδικάσουν τις πρακτικές του παρελθόντος. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν νιώθει δικαιωμένος για το ζήτημα των υποκλοπών, «όσο η Πολιτεία και η Δικαιοσύνη δε ρίχνουν άπλετο φως, ώστε να μαθευτεί η αλήθεια» ενώ προσθέτει ότι το ΠΑΣΟΚ φέρνει μια νέα κουλτούρα διακυβέρνησης στη χώρα με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα και όρους διαφάνειας και αξιοκρατίας.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Υπάρχει μια χιονοστιβάδα αποκαλύψεων στο θέμα των υποκλοπών το τελευταίο διάστημα. Υπό αυτά τα δεδομένα θεωρείται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει – όπως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ- να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές;

 

Ο Πρωθυπουργός είναι αδύναμος πολιτικά και οι τελευταίες εξελίξεις επιδείνωσαν αυτή την κατάσταση. Σύντομα έτσι κι αλλιώς θα οδηγηθούμε σε εκλογές, ο χρόνος στενεύει. Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ευθύνες για τα θέματα των υποκλοπών : Αλέξης κερνάει, Κυριάκος πίνει σε καθετί που αφορά μεγάλα συμφέροντα, ψηφίζουν χέρι- χέρι ή ο ένας προετοιμάζει το έδαφος του άλλου. Ο κ. Τσίπρας ψήφισε το πλαίσιο για τα funds και ο κ. Μητσοτάκης έφερε τους «Πάτσηδες». Οι εταιρείες που σχετίζονται με το Predator ξεκίνησαν τη δράση τους στην Ελλάδα επί ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισαν επί ΝΔ. Επί ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, η μια από τις δύο εταιρείες, με μετοχικό κεφάλαιο 5.000 ευρώ πήρε απευθείας ανάθεση 1,4 εκατ. ευρώ και επί ΝΔ νέα απευθείας ανάθεση 10 εκατ. ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τους νέους ποινικούς κώδικες έκανε το κακούργημα της εμπορίας τέτοιων λογισμικών, πλημμέλημα. Οι εκλογές δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ αλλά η επιλογή που έχουν οι πολίτες να καταδικάσουν τις πρακτικές του παρελθόντος. Τώρα είναι η ώρα για πολιτική αλλαγή.

 

 Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν ο πρώτος που κατήγγειλε ότι παρακολουθούνταν. Μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις νιώθετε δικαιωμένοι; 

 

Τον τελευταίο καιρό ακούγαμε συνέχεια ότι οι υποκλοπές κούρασαν κι ότι οι πολίτες έχουν σοβαρότερα προβλήματα. Όμως κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ένα τόσο σημαντικό θέμα. Όταν είναι στόχος παρακολούθησης ο αρχηγός του τρίτου κόμματος της χώρας, ο Υπουργός Εξωτερικών και άλλα δημόσια πρόσωπα, συνιστά θέμα Δημοκρατίας. Δικαιωμένοι δε νιώθουμε όσο γίνονται συντονισμένες προσπάθειες να αρθεί η ομερτά που έχει επιβληθεί από το Μέγαρο Μαξίμου για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Δε νιώθουμε δικαιωμένοι όσο η Πολιτεία και η Δικαιοσύνη δε ρίχνουν άπλετο φως, ώστε να μαθευτεί η αλήθεια. Ο κ. Μητσοτάκης που μετά το πέναλτι ανακοίνωσε την ύπαρξη κέντρου παρακολουθήσεων Predator στην Ελλάδα, δεν θέλει να μάθει ποιος κρύβεται πίσω από αυτό;

 

 

Με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί έχει κλείσει κάθε παράθυρο συνεργασίας με τη ΝΔ. Θυμίζω ότι πριν από λίγες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του είχε πει ότι «ο χρόνος τα γιατρεύει όλα». 

 

Ο κ. Ανδρουλάκης, όπως δήλωσε «δεν είναι πληγωμένος». Σφόδρα πληγωμένη είναι η αξιοπιστία του Πρωθυπουργού που επιτρέπει να συμβαίνουν καθημερινά όλα αυτά που γνωρίζει ο κόσμος, που πλήττουν τη δημοκρατία και τη διαφάνεια της χώρας μας. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει θέσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη διακυβέρνηση της χώρας πολύ πριν γίνει γνωστό το σκάνδαλο των υποκλοπών. Οι πολίτες έχουν μάθει τα τελευταία χρόνια από τις πολιτικές αλλά και τα μοντέλα διακυβέρνησης κολλητών και ανιψιών. Το ΠΑΣΟΚ φέρνει μια νέα κουλτούρα διακυβέρνησης στη χώρα με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα και όρους διαφάνειας και αξιοκρατίας.

 

Η κυβέρνηση πρόσφατα ανακοίνωσε ότι αρχίζουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες. Θεωρείται ότι πρόκειται για μια πραγματική πρωτοβουλία ή επιχειρείται ένας επικοινωνιακός αντιπερισπασμός; 

 

Θυμάμαι ότι όταν το ΠΑΣΟΚ μιλούσε για την πράσινη ανάπτυξη και το πρόγραμμα «Ήλιος», η ΝΔ έλεγε για «πράσινα άλογα». Σήμερα είναι εθνική ανάγκη. Παράλληλα η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με Υπουργό τον κ. Μανιάτη ξεκίνησε τη διαδικασία της εξόρυξης υδρογονανθράκων με το νόμο 4001/2011. Έτσι τότε νομοθετήσαμε το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών, ώστε οι πόροι αυτού του εγχειρήματος να διοχετευτούν στο μέλλον των επόμενων γενιών. Δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια έγιναν ελάχιστα πράγματα για τα δίκτυα, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν οι ΑΠΕ και έγιναν ακόμα λιγότερα για τις εξορύξεις. Αντιθέτως, η χώρα δεσμεύτηκε στο φυσικό αέριο. Το χειρότερο από όλα είναι ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για τις ΑΠΕ διοχετεύονται στους λίγους και μεγάλους.

Ο κ. Ανδρουλάκης έχει ήδη επισημάνει ότι η Υπουργική Απόφαση του κ. Σκρέκα, που πέρασε βιαστικά παραμονή Δεκαπενταύγουστου, αντιμετωπίζει με πελατειακούς όρους τις επενδύσεις σε ΑΠΕ για τα επόμενα χρόνια, υποθηκεύοντας το ενεργειακό μέλλον της χώρας. Η πρόσβαση στα δίκτυα ηλεκτρισμού πρέπει να είναι ισότιμη και οι ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να γίνονται με διαφάνεια. Οι ΑΠΕ δεν μπορούν να αξιοποιούνται ως ιδιωτική περιουσία της Κυβέρνησης και να γίνονται βορά στα μεγάλα συμφέροντα. Έτσι μένει αναξιοποίητος ο ελάχιστος εναπομείναντας χώρος ΑΠΕ στο δίκτυο από τις ενεργειακές κοινότητες αγροτών, κτηνοτρόφων και μεταποιητών – το μοναδικό τους «όπλο» να σταθούν όρθιοι μέσα στην ενεργειακή κρίση. Ακυρώνονται ουσιαστικά τα οικιακά φωτοβολταϊκά στις στέγες, ένα απαραίτητο μέτρο για την προστασία των πιο αδύναμων πολιτών. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η πράσινη μετάβαση πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιη, να διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και επιτέλους να αποκοπεί από την πελατειακή λογική της Κυβέρνησης.

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search