In ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Βασικά σημεία της συνέντευξής μου σήμερα στη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5 fm και στην εκπομπή «Επί της ουσίας» με το δημοσιογράφο Μηνά Αρτόπουλο:

Αναφορικά με την επόμενη μέρα των εκλογών: Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα γίνει κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή. Η χώρα θα μπει σε νέα φάση με νέο πολιτικό τοπίο και πρέπει όλοι να επανατοποθετηθούν. Το ΠΑΣΟΚ έχει θεσμική στάση απέναντι στις εκλογές και τοποθετείται ειλικρινά και έντιμα : πρώτον, εμείς δεν καίμε την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Ενώ ο κ. Μητσοτάκης μέχρι πρότινος έκαιγε την πρώτη Κυριακή και ο κ. Τσίπρας αποσαφήνισε ότι δεν κάνει κυβέρνηση ηττημένων παρά το γεγονός ότι αυτός ψήφισε την απλή αναλογική. Δεύτερον, δεν αποδεχόμαστε τον κ. Μητσοτάκη, ούτε τον κ. Τσίπρα στη θέση του Πρωθυπουργού, εφόσον οι πολίτες δεν τους δώσουν αυτοδυναμία. Οι πολίτες θα ορίσουν τους συσχετισμούς. Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, θα καταθέσουμε το σοσιαλδημοκρατικό μας πρόγραμμα που καταδεικνύει και τη στάση μας σε θέματα όπως τα κόκκινα δάνεια και η κοινωνική πολιτική. Οι θέσεις μας είναι διαφορετικές και αποκλίνουν από τις κοινές πολιτικές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που ενώ δημοσίως τσακώνονται, σε πολλά συμφωνούν και εφαρμόζουν ίδιες πολιτικές.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν κάνει κυβέρνηση ηττημένων. Επιπλέον και οι δύο συμφωνούν ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι και Πρωθυπουργός, ας ψηφίσει λοιπόν ο Τσίπρας τον κ. Μητσοτάκη απευθείας. Τους ενδιαφέρει ποιες καρέκλες θα κρατήσουν και πώς, μας ενδιαφέρει ποιες πολιτικές θα εφαρμόσουμε.
Για την προστασία της α’ κατοικίας : Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τροπολογία για την προστασία της α’ κατοικίας και για τα εδάφη των αγροτών από τα οποία βιοπορίζονται. Είναι απαραίτητο να προστατεύσουμε τους ευάλωτους που χτυπήθηκαν στην κρίση, όχι τους κακοπληρωτές. Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ το 2010 ψηφίσαμε το νόμο Κατσέλη για την προστασία της α’ κατοικίας που τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ψήφισε. Το νόμο τον άλλαξε πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 με το νόμο 4605. Καταργήθηκε οριστικά ο νόμος, με το πτωχευτικό δίκαιο, το 2020 από τη ΝΔ. Τα δύο κόμματα έφεραν εξωδικαστικούς μηχανισμούς. Σε αυτό το μηχανισμό μπήκαν 2.500 επί ΣΥΡΙΖΑ και 2.000 επί ΝΔ στο 1,2 εκατομμύρια κόκκινα δάνεια.

Για να καταλάβουμε πόσο άδικο είναι αυτό που συμβαίνει: ένας άνθρωπος που έχει πληρώσει το 40% από τα 100.000 ευρώ του δανείου του, σήμερα δεν μπορεί να το αγοράσει το δάνειο του υπό προϋποθέσεις, αλλά ένα fund μπορεί να το αγοράσει το ίδιο δάνειο στο 15% της αξίας του. Το γεγονός ότι συμβαίνει αυτό είναι θέμα πολιτικής βούλησης. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφωνούν ο κάθε κ. Πάτσης μπορεί να παίρνει δάνεια αξίας 60 εκατομμυρίων με 4 εκατομμύρια τα οποία έχει δανειστεί από τράπεζα, αλλά ο κάθε δανειολήπτης όχι. Είναι ένα σύστημα που βολεύει τους ισχυρούς, τα funds αγοράζουν δάνεια μεγαλοεπιχειρηματιών και τους τα πουλούν, μη βλέπουμε μόνο τη μια πλευρά. Πρέπει να νομοθετήσουμε έτσι ώστε ο δανειολήπτης να έχει προτεραιότητα. Ο κ. Τσίπρας συμπαραστάθηκε σε μια γυναίκα που το σπίτι της βγήκε σε πλειστηριασμό με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ επί Πρωθυπουργίας του ίδιου.
Αναφορικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων: Εμείς έχουμε μια διαφορετική αντίληψη για την αντιμετώπιση του σκανδάλου, λειτουργούμε θεσμικά και είμαστε περήφανοι για αυτό. Μας είπαν ότι κουράσαμε και με ένα πέναλτι άνοιξε ξανά το θέμα. Η χώρα δεν μπορεί να μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία, όποιος έχει στοιχεία να πάει στη Δικαιοσύνη, πρέπει να την εμπιστευτούμε για να προασπίσουμε τη δημοκρατία μας. Πρέπει να σταματήσουμε το Predator γιατί μ’ αυτό το κατασκοπευτικό υπερόπλο μπορεί να εκβιαστεί κάθε δημόσιος λειτουργός και κάθε πολίτης. Η κυβέρνηση προσπάθησε να συσκοτίσει την υπόθεση.

Αναφορικά με τα θέματα της Αρκαδίας: H κατάσταση στα Kέντρα Yγείας Aρκαδίας με τους οδηγούς ασθενοφόρων είναι δύσκολη και δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια στους κατοίκους ειδικά τους μεγαλύτερους. Το πρόβλημα δεν το έχουν μόνο τα Tρόπαια, αλλά και το Λεωνίδιο. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Καλώς πήραμε τα ασθενοφόρα, αυτό έπρεπε να γίνει, αλλά πρέπει να έχουμε και οδηγούς. Πώς θα το λύσουμε αυτό: είτε θα πάρουμε επικουρικό προσωπικό, υπάρχουν νέα παιδιά που έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους για επικουρικό και η ΔΥΠΕ λέει ότι δεν υπάρχουν χρήματα, είτε θα πάρουμε πυροσβέστες που είναι διαθέσιμοι αυτή την εποχή, μετά από εκπαίδευση. Δε θα είναι μόνιμη λύση, αλλά μέχρι να δούμε τι θα γίνει με το επικουρικό προσωπικό. Οι περισσότεροι που εργάζονται στα ΚΥ δεν είναι μόνιμο προσωπικό. Αυτή τη λύση την έχω προτείνει εδώ και 4 μήνες. Φαίνεται όμως ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε πού θα αποδοθούν τα εύσημα, αλλά πώς θα λύσουμε το πρόβλημα. Η λύση με τους πυροσβέστες απευθύνεται σε εθελοντές που θα αυξήσουν το εισόδημα τους και δε θα μετακινηθούν σε άλλη περιοχή. Δεν μπορεί ο Υπουργός να επικαλείται ότι το ασθενοφόρο στα Τρόπαια εξυπηρετεί μόνο τα Τρόπαια, είναι πάρα πολλά τα χωριά γύρω γύρω. Θα ξαναφέρω το θέμα στη Βουλή για τα Κ.Υ. μετά από μια μεγάλη περιοδεία που κάναμε και γνωρίζω τα προβλήματα για όλα. Δεν το βλέπω αντιπολιτευτικά, έχω φίλους, γνωστούς, συγγενείς που μένουν σε αυτά τα χωριά. Έχει να κάνει με το τι θα κάνει το κράτος για τον πολίτη, ώστε αυτός να μείνει στην Κοντοβάζαινα και να ζει αξιοπρεπώς. Δεν μπορώ να κάνω αυτό που μπορεί να κάνει μια Kυβέρνηση, μπορώ όμως από τη θέση μου, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου να αναδείξω προβλήματα και να προτείνω λύσεις.

Αναφορικά με τις ανεμογεννήτριες: Το Λεωνίδιο από αυτούς τους βράχους αναβαπτίστηκε. Ήταν μία περιοχή που έφθινε τουριστικά και ο θεματικός τουρισμός, ο αναρριχητικός, το βοήθησε πάρα πολύ. Το Μαίναλο έχει φυσικό κάλλος και το Μainalοn Trail προσελκύει πολύ κόσμος να το επισκεφτεί. Στο Μαίναλο δεν μπορεί να συζητάμε για ανεμογεννήτριες. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιοχές στις οποίες μπορούν να γίνουν αιολικά. Μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κόστος ενδεχομένως, αλλά σήμερα η χώρα πρέπει να τα συνδυάσει και τα δυο. Λέμε ναι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην αποθήκευση ενέργειας, αλλά να τοποθετηθούν σε χώρους που δε θα επηρεάσουν αρνητικά. Το Μαίναλο είναι απάτητο βουνό. Η ΡΑΕ είναι εισηγητικό όργανο, πρόκειται για πολιτική βούληση της κυβέρνησης.
Για την τρίτη έδρα της Αρκαδίας: Το να χαθεί μία έδρα στην Αρκαδία, δεν αλλάζει την υποψηφιότητά μου στην Αρκαδία. Δε με επηρεάζει, θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Είμαι αρκετά χρόνια υποψήφιος στην Αρκαδία, κάθε χρόνο λένε ότι θα φύγω από την Αρκαδία, εγώ όμως έμεινα εδώ όταν το ΠΑΣΟΚ έπαιρνε 4%, όταν ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα. Έχουμε περάσει πολλές δυσκολίες με τους Αρκάδες. Είναι δεδομένο ότι η πιθανή απώλεια μιας έδρας φέρνει νέα δεδομένα. Συχνά γράφεται ότι θα συνεχίσω στην Ευρωβουλή, αλλά έχω άλλες προτεραιότητες. Κάποιοι άλλοι, και από άλλα κόμματα, πιστεύουν ότι θα ήμουν κατάλληλος για την Περιφέρεια, τους ευχαριστώ αλλά η προτεραιότητα μου είναι οι εθνικές εκλογές και η μάχη που θα δώσει το ΠΑΣΟΚ. Έχω τέτοια σχέση με την Αρκαδία που δεν μου επιτρέπεται να θελήσω να διεκδικήσω έδρα αλλού. Έχω ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσω στην Αρκαδία. Στην Αρκαδία έχουμε μια διαφορά 4 μονάδων με το ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι αυτό μπορεί να ανατραπεί και από μέρους μου θα κάνω τα πάντα γι’ αυτό.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search