In ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

 

«Το δίλημμα των επόμενων εκλογών δεν είναι ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εμείς ή ο ΣΥΡΙΖΑ»

 

Βασικά σημεία της ομιλίας του κ.Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Βουλευτή Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), στο Πολιτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης:

 

 • Σήμερα η μεγάλη δύναμη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είστε όλοι εσείς, που ήρθατε από όλη την Ελλάδα με δικά σας έξοδα. Με πίστη ότι η Παράταξη μπορεί να προχωρήσει μπροστά. Και δίνετε δύναμη σε όλους εμάς, για να δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις για τη μεγάλη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
 • Υπάρχουν όμως τρία ζητήματα που χρειάζονται απαντήσεις για να προχωρήσουμε μπροστά:
  1. Ποιους εκπροσωπούμε;
  2. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να πάει η Παράταξη – με βάση και την εισήγηση της Προέδρου – στο επόμενο βήμα δυνατά για ν’αποκτήσει ρυθμό;
  3. Ποια είναι τα διλήμματα που θα βάλουμε στους πολίτες στις εκλογές και πώς θα απαντήσουν; Ποιες αποφάσεις θα λάβουμε εμείς;
 • Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει το ερώτημα ποιους εκπροσωπούμε. Πρέπει όμως να πούμε καθαρά σε όλους, πως αν δεν υπάρχει στη χώρα παραγωγή πλούτου, θα έχουμε και μείωση των συντάξεων και αύξηση της ανεργίας. Πρέπει να πούμε πολύ ξεκάθαρα στους πολίτες, πως για να προχωρήσει μπροστά η Ελλάδα, χρειάζεται – εκτός από το ΕΣΠΑ, εκτός από τον αναπτυξιακό νόμο, εκτός από τα χρηματοδοτικά εργαλεία – επιπλέον 70 δις ευρώ από ελληνικές και ξένες επενδύσεις.
 • Άρα, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε σε όλους τους πολίτες πως το Δημόσιο δεν μπορεί πια να δίνει νέες θέσεις εργασίας. Ότι για να έρθουν οι νέες επενδύσεις, χρειάζονται κίνητρα. Ότι θα είμαστε απέναντι και στο «μικρό» φοροφυγά και στον «μεγάλο» φοροφυγά. Ότι δημιουργούμε το κατάλληλο πλαίσιο και για τις 250.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και για τους μεγάλους επενδυτές.
 • Είμαστε απέναντι σε όσους φυγάδευσαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό στις δύσκολες στιγμές για τη χώρα, είτε είναι μεγάλοι επιχειρηματίες είτε μικρομεσαίοι ή και απλοί πολίτες.
 • Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, για να μπορέσουμε να λάβουμε και ξεκάθαρη απάντηση από τους πολίτες:
  • Δεν μπορεί να μιλάμε για αποκλειστικά κρατικά Πανεπιστήμια και δωρεάν μεταπτυχιακά, και να στέλνουμε τα νέα παιδιά να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Η ανταγωνιστική δημόσια εκπαίδευση θέλει και μη κρατικά Πανεπιστήμια, και ιδιωτικούς φορείς.
  • Δεν μπορούμε να μιλάμε για δημόσιο τομέα που παράγει πλούτο, αλλά να λέμε «όχι» στην αξιολόγηση. Στο δημόσιο τομέα πρέπει να δεσμευθούμε για αξιολόγηση και κίνητρα, από την πρώτη μέρα.
  • Όσον αφορά τα δικά μας βήματα, την επόμενη ημέρα: Χθες, ο κ.Τζανακόπουλος είπε πως «θα πρέπει να αποφασίσουμε με ποιους θα είμαστε». Εμείς έχουμε επιλέξει με ποιους θα είμαστε: Δεν θα είμαστε με αυτούς που γέμισαν με μίσος την ελληνική κοινωνία με το δημοψήφισμά τους. Ούτε με αυτούς που συνεργάζονται με τον ακροδεξιό κ.Καμμένο. Το λέμε ξεκάθαρα: στις επόμενες εκλογές, ή εμείς ή αυτοί!
  • Όμως και η ΝΔ, που σήμερα μας χτυπά στην πλάτη τάχα φιλικά, μας θέλει μικρούς. Και εμείς πρέπει να απαντήσουμε σε όλους τους πολίτες, τη μετάβασή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ, στο 1,5 εκ.πολίτες που δεν ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, ότι το δίλημμα δεν είναι ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ. Το δίλημμα είναι ΣΥΡΙΖΑ ή Δημοκρατική Συμπαράταξη! Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ περνάει μέσα από εμάς!
  • Την επόμενη μέρα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δεν μπορεί να την αποφασίσει ούτε ένα μικρό σώμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ούτε απλώς μία συνεδρίαση της ΚΠΕ. Πρέπει να διευρύνουμε το σύνολο αυτών που αποφασίζουν.
  • Η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να γίνει ένα ενιαίο κόμμα. Είχα μιλήσει για την ίδρυση του ενιαίου νέου φορέα, το 2015 στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζοντας την Ατζέντα «Ελλάδα 2030». Χαίρομαι που όλοι σήμερα συμμερίζονται την ίδια λογική. Τα επόμενα βήματά μας και η συμμετοχή των πολιτών θα κρίνουν, αν μπορούμε πραγματικά να αλλάξουμε και να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς.
  • Η πρωτοβουλία της Προέδρου να φέρει πιο κοντά τις διαδικασίες είναι ένα θετικό βήμα. Ζητούμε, εμείς που αλλάξαμε το παράδειγμα, που δεν φέραμε τη διχόνοια στην Παράταξη, να συμπεριληφθεί ακόμη μία πρόταση: Για την αυτονομία, για τη μορφή του νέου φορέα να αποφασίσουμε όχι μόνο εμείς, αλλά όλοι όσοι συμμετάσχουν στην εκλογή Προέδρου από τη βάση. Αλλά και ότι το νέο Ιδρυτικό Συνέδριο θα είναι χωρίς ποσοστώσεις – με εκλογή όλων από τη βάση, από τους πολίτες.
  • Αν η στάση μας σε όλα τα παραπάνω ζητήματα είναι ξεκάθαρη, θα πετύχουμε και τον μεγάλο πολιτικό μας στόχο: η Δημοκρατική Συμπαράταξη να αναδειχθεί δεύτερη πολιτική δύναμη στις επόμενες εκλογές.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search