In ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέντευξη Εφημερίδα Βραδυνή της Κυριακής

Δημοσιογράφος Βαγγέλης Γιακουμής

 

1) Κύριε αντιπρόεδρε, το έτος που διανύουμε είναι έτος εκλογών. Ποιος είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ στην νέα αυτή εκλογική αναμέτρηση όχι μόνο με τη Νέα Δημοκρατία αλλά και με τον ΣυΡιζΑ.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης και ουσιαστικά και συμβολικά μέσω των δημοσκοπήσεων. Το βασικό μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε για τις Ευρωεκλογές είναι ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί με το ποσοστό του και τη δυναμική του, να χτυπήσει στα ίσα τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη. Αυτό περιμένει ο κόσμος από εμάς.

Όταν έλεγα ότι πολύ σύντομα θα είμαστε δεύτερο κόμμα, οι μισοί μου έλεγαν το κάνω για εσωκομματικούς λόγους και οι άλλοι μισοί ότι λέω υπερβολές. Επομένως, δεν υπάρχουν κόμματα που δεν βάζουν υψηλούς στόχους. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που πρέπει να ξαναμπεί στο μυαλό του κόσμου ότι μπορεί να Κυβερνήσει τη χώρα. Τα κόμματα δεν υπάρχουν για να παίζουν το ρόλο της αντιπολίτευσης και να τσακώνονται μεταξύ τους. Δεν έχει κανένα νόημα, καμία ουσία και κανένα ενδιαφέρον να τσακωνόμαστε με τον κ. Κασσελάκη. Το ενδιαφέρον που πρέπει να αποκτήσει ο κόσμος είναι ότι μπορούμε να είμαστε μια διαφορετική πρόταση από τον κ. Μητσοτάκη και αυτό να γίνει όχι μόνο με τις θέσεις μας αλλά και με τα ποσοστά μας.

2) Εκτιμάτε  ότι μετά τις ευρωεκλογές που είναι ένα κομβικό σημείο για τη χώρα θα πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος για μία ενωμένη κεντροαριστερά θα παίξει ρόλο εάν το κόμμα σας θα παραμείνει τρίτο ή αν θα αναδειχθεί ως δεύτερο, περνώντας στη σειρά τον ΣυΡιζΑ για τις συζητήσεις αυτές ;

Οι Ευρωεκλογές είναι ένα κομβικό σημείο για όλα τα κόμματα. Οι πολίτες εκτός από τη επιλογή τους για την Ευρωβουλή, θα στείλουν μηνύματα και στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Το ΠΑΣΟΚ κατά την άποψή μου πρέπει να φτάσει τους στόχους που είπα παραπάνω. Η επόμενη μέρα των Ευρωεκλογών θα είναι ανάλογη των αποτελεσμάτων. Προσωπικά θα δώσω τη μάχη για τη νίκη και την επίτευξη των στόχων που θα κάνει την παράταξη μεγάλη.

3) Παράλληλα έχουμε πολλά ανοικτά μέτωπα στην κοινωνία και την οικονομία. Ακρίβεια είναι ένα μείζον θέμα για τους πολίτες,  υγεία,  ασφάλεια αλλά και το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών. Πως τοποθετείται το κόμμα σας ποιες είναι οι προτάσεις αυτές για την αντιμετώπιση αυτών των μεγάλων προβλημάτων και θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν καίρια και καταλυτικά;

Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι Πρωθυπουργός ενός έτους αλλά πέντε ετών.

Σήμερα η Κυβέρνησή του χρησιμοποιεί ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τη φανερή ανεπάρκεια της να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας που ταλαιπωρούν την ελληνική οικογένεια εδώ και δύο χρόνια.

Η Κυβέρνηση ξεκάθαρα λειτουργεί υπέρ των μεγάλων εταιρειών τροφίμων και των Τραπεζών, αφού τα πρόστιμα είναι αμελητέα μπροστά στην κολοσσιαία κερδοσκοπία τους.

Η Κυβέρνηση αποδέχτηκε ότι μερικές εταιρείες αισχροκερδούν αλλά δεν κάνει το αυτονόητο. Να ενημερώσει τον πολίτη με ποια προϊόντα αισχροκερδούν οι εταιρείες. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ καταθέσαμε τροπολογία ώστε να γνωρίζει ο καταναλωτής το προϊόν στο οποίο διαπιστώνεται αισχροκέρδεια. Μια εταιρεία θα διακινδυνεύσει τη μείωση του τζίρου από τη δημοσιοποίηση των προϊόντων με τα οποία κερδοσκοπεί. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί μια Κυβέρνηση που λέει ότι είναι οικονομικά φιλελεύθερη, να αγνοεί πως λειτουργεί ο καπιταλισμός και να μη δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να τιμωρήσει ο ίδιος την εταιρεία που αισχροκερδεί, όπως γίνεται για άλλες αγορανομικές παραβάσεις.

Η δεύτερη μεγαλύτερη κλοπή γίνεται από τις συστημικές Τράπεζες. Έχω ρωτήσει κατ’ επανάληψη τους τελευταίους μήνες τον  Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών  τόσο για τα υψηλότατα επιτόκια δανεισμού όσο και για τις τραπεζικές προμήθειες. Αλλά οι απαντήσεις του είναι αόριστες.

H Επιτροπή Ανταγωνισμού έλεγξε τις τράπεζες και στα τέλη του 2023 επήλθε συμφωνία με την οποία οι Τράπεζες αποδέχτηκαν ότι κλέβουν μέσα από τις προμήθειες σε συναλλαγές των ΑΤΜs και τους έβαλαν πρόστιμο 41 εκατομμύρια. Ξέρετε όμως πόσο είναι τα συνολικά έσοδα από προμήθειες που πήραν το πρώτο ενιάμηνο του 2023 οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες; 1,4 δις. Άρα ακόμα και αυτή η παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν είναι αρκετή για να ανασχεθεί η υπερχρέωση των πολιτών κάτι που δε θα σταματήσω να αναδεικνύω.

4) Θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο ηγεσίας και στη συνέχεια και στην κοινωνία; Είδαμε ότι μετά την συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΣυΡιζΑ δεν υπήρξε κάτι περαιτέρω που να προμηνύει  μία κοινή πλεύση ή έστω μία σύγκληση ανάμεσα στα δύο κόμματα γιατί υπάρχει στασιμότητα κατά τη γνώμη σας;

Το έχω πει πολλές φορές. Στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουμε καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει ως κεντρική ιδεολογία τον Πολακισμό. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει σανίδα για να σωθούν πολιτικά, στελέχη που έφυγαν για μια καρέκλα. Όποιος αγκαλιάζει αυτά τα ”στελέχη” προερχόμενα σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ ή από τη ΝΔ, είναι σαν να μην πιστεύει σε επιλογές όπως του Χάρη Δούκα που αγκάλιασε ο κόσμος. Το κόμμα μας θα πρέπει να συνομιλεί με την απλή βάση του ΣΥΡΙΖΑ και είναι ευπρόσδεκτοι όλοι οι πολίτες να συμπλεύσουν μαζί μας. Θα ήταν όμως άδικο να μην τονίσω ότι υπάρχουν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς που θα μπορούσα να συνεργαστώ μαζί τους. Επίσης, θα ήθελα να προσθέσω ότι υπάρχουν χιλιάδες κόσμος και εκατοντάδες άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθούν με τον χώρο μας αλλά είναι στο σπίτι τους, γιατί δεν έχουν πειστεί ακόμα να εμπλακούν. Ακόμα ένας στόχος για όλους εμάς.

5) Ως αντιπρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου πώς σχολιάζετε τις λειτουργίες της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και τι κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να αλλάξει προς το καλύτερο του κοινοβουλευτισμού.

Κοιτάξτε παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο από την Κυβέρνηση είναι φανερό ότι η Δημοκρατία μας σε όλα τα επίπεδα ολισθαίνει όπως καταδεικνύουν οι έρευνες τόσο διεθνών οργανισμών αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι βαθιά αντιθεσμικές επιλογές της Κυβέρνησης στις ανεξάρτητες αρχές για τη συγκάλυψη της πολύ σκοτεινής υπόθεσης των υποκλοπών και στην εξεταστική επιτροπή του εγκλήματος των Τεμπών αλλά και νομοθετικές πρακτικές, όπως η τροπολογία της τελευταίας στιγμής, με την οποία η επιστολική ψήφος επεκτάθηκε από τις ευρωεκλογές στις εθνικές υποβαθμίζουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο αλλά και το νομοθετείν. Η Δημοκρατία είναι ύψιστη αρχή και είναι πολύ επικίνδυνη η απαξίωση της, πόσο μάλλον όταν γίνεται από την Κυβέρνηση.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search